Izkušena gasilca pred bodočimi gostinci

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi Radenskega parka.
V okviru praznovanja 22. Radenskega občinskega praznika, so poleg številnih takšnih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi 20. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično društvo Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves Radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 11 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje).

Vsem so vse potrebno (sestavine-meso, nogice, želodčke, pljučka, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravil organizator, tekmovalci pa so si lahko kaj prinesli tudi sami, če so želeli lepše okrasiti delovni prostor, izboljšati okus jedi ipd. Vsekakor pa je vsaka ekipa pripravila po 15-20 porcij juhe. Torej tekmovalci so potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja… Skuhane juhe so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem kuhanja juhe se je na istem prizorišču odvijalo več prireditev, kjer so se predstavljala različna radenska društva, šole, vrtci in druge ustanove, izdelovalci domače in umetnostne obrti... Zraven je bilo tudi veliko drugih kulinaričnih in tekočih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, seveda tudi veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov. Ti so na koncu lahko brezplačno poskusili žüpe, in prav vsi prisotni so se prepričali, da so tekmovalci večinoma skuhali odlično jed.

Že pred tem pa so jo morali oceniti člani komisije, kateri je predsedovala Ida Mir, zraven pa sta bila še Niko Brus in Zdenka Mesarič, torej sami nekdanji ali aktualni kuharsko – natakarski učitelji v SŠGT Radenci. In čeprav niso imeli lahkega dela, saj so vsi izdelki, bodisi bela ali rdeča juha, bili odlični, so se odločili za tri najboljše, in sicer so tokrat slavili domači gasilci, ekipa PGD Radenci-Boračeva (Branko Trstenjak, Aleš Miljevič), ki je lani bila tretja. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci (Maksym Terletskyy, Teodora Cvetanovska, Timotej Kerec), na tretje pa ekipa vasi Boračeva (Natalija Rihtarič, Nataša Ros, Helena Poznič, Nataša Lipič, Tanja Fašalek), ki je bila najbolj številčna. Vse ostale ekipe so zasedle četrto mesto in so tudi prejele nagrade in priznanja. S podelitvijo priznanj pa se zadeva ni končala, saj se je odvijalo še veliko dogodkov, ob katerih so še posebej veseli bili otroci..., predstavili so se pridelovalci raznih domačih dobrot, medu ipd. Za zabavni del pa so vseskozi skrbeli fantje iz domačega benda Potato Mushroom (Krompir-gobe): Gre za novo rock-punk glasbeno skupino nastalo maja lani, katero tvorijo 19-letni Patrik Šlibar, 21-letni Mario Potočnik in 23-letni Boštjan Slavič.