KER JE BILO TAKO DOBRO, SO PODELILI KAR PET MEDALJ

Na terasi hotela Radin v Radencih so se v kuhanju divjačinskega golaža pomerili ugledni kuharji ter tudi ljubitelji jedi iz divjačine...
V teh prazničnih dnevih, ko marsikje diši po piknikih in žaru, so se zdraviliško – turistični delavci Zdravilišča Radenci omislili nekaj posebnega. Na terasi hotela Radin v Radencih so namreč pripravili tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža. Omamen vonj pražene čebule, mesa in drugih sestavin, je že od jutranjih ur vzbujal apetit tamkajšnjih turistov ter tudi redkih domačinov, ki so prišli mimo. Nekaj pa jih je ob sočnem divjačinskem golažu pritegnila tudi živa glasba. Samo tekmovanje, kjer so organizatorji vsem ekipam priskrbeli vse osnovne sestavine za kuhanje, ostale morebitne finese, so si lahko prinesli sami tekmovalci, je pritegnilo deset ekip: Zdravilišče Radenci, Terme 3000, Terme Lendava, Terme Banovci, Srednja šola za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, Gostilna Šadl Križevci pri Ljutomeru, Turistično društvo Radenci, Hoteli Bernardin Portorož, Okrepčevalnica Simona Radenci in Gostilna Zorko Boreci. Torej ob redkih izjemah, sami profesionalci iz elitnih slovenskih restavracij.
Zato niti ne preseneča, da je največ dela imela strokovna ocenjevalna komisija (Zdenka Tompa, dolgoletna učiteljica kuharstva na SŠGT Radenci; Dušan Zelko, učitelj kuharstva na SŠGT Radenci; Bernard Omar, vodja kuhinje v Zdravilišču Radenci), kajti potrebno je oceniti same vrhunske izdelke. In ker so vsi golaži bili odlični, je komisija namesto treh morala podeliti kar pet medalj, kajti dve ekipi sta bili prvi, ena druga, dve pa še tretji. Ostalih pet ekip pa je osvojilo 4. mesto. Kakorkoli že, tretje mesto sta si delili ekipi SŠGT Radenci in Gostilna Zorko iz Borecev s 93,66 točke; drugo mesto je zasedla ekipa Term Lendava s 94 točkami, prvo mesto pa sta si podelili ekipi Zdravilišča Radenci in Term Banovci s po 95 točkami.
In po kakšnem receptu je divjačinski golaž kuhala ekipa iz Term Banovci?
Sestavine: 3 kg divjačine, 2 kg čebule, 4 stroke česna, 200 g zelene, 300 g paradižnika, 2 dcl olja, 3 žlice moke, 5 dcl rdečega vina, 1 žlica brusničnega jama, voda za zalivanje, lovor, rožmarin, brinove jagode, timijan, mleta rdeča paprika, sol, poper, sesekljan peteršilj. Po želji – ostri feferoni.
Priprava: Najprej sesekljamo čebulo, ter jo prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in zelenjavo. Vse skupaj začinimo in prepražimo. Nato dodamo še sesekljan česen in rdečo papriko. Sestavine zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Med tem ko se kuha dodamo še sesekljan olupljen paradižnik. Približno 10 minut pred koncem kuhanja zalijemo še z rdečim vinom in dodamo brusnice ter vse skupaj zgostimo z moko. Pred serviranjem potresemo s sekljanim peteršiljem. In dober tek!