„KOKO“ Z NAJ MARTINOVIM KROŽNIKOM!

Čeprav v vinskih kleteh oz. v sodnih že nekaj časa vre, ko se je sladki mošt nekoliko hitreje kot običajno spremenil v vino, se to »uradno« dogaja šele v tem »Martinovem tednu«, ko so (bodo) po številnih mestih in ...
Pomursko sejmišče gostilo 15. radgonsko martinovanje, ki je pritegnilo več tisoč obiskovalcev od blizu in daleč Čeprav v vinskih kleteh oz. v sodnih že nekaj časa vre, ko se je sladki mošt nekoliko hitreje kot običajno spremenil v vino, se to »uradno« dogaja šele v tem »Martinovem tednu«, ko so (bodo) po številnih mestih in krajih pripravili tradicionalne »Martinove prireditve«. In ena takšnih, pravzaprav ena največjih na severovzhodu države, je bila znova v Gornji Radgoni, ki sodi med pomembnejša slovenska vinogradniško - vinarska območja, in kjer so ob Sv. Martinu, dnevu ko se je mošt tudi “uradno” spremenil v vino, ponovno pripravili enkratno martinovanje. Letos je to že,15. po vrsti, samo prireditev pa so ob pomoči številnih društev, podjetij in ustanov, ki so kakorkoli povezani z vinogradništvom in vinarstvom, pripravila družba Radgonske gorice, d.d. In v primerjavi s prejšnjimi martinovanji, ki so potekala na platoju pred šampanjsko kletjo podjetja Radgonske gorice d.d., se je letošnja prireditev, podobno kot lani, preselila v razstavne hale Pomurskega sejmišča. Organizatorji namreč ne morejo načrtovati kakšno bo vreme in zato je bolj enostavno zagotoviti streho nad glavo, ter s tem zagotoviti tudi velik obisk od blizu in daleč.
In na odlično pripravljenem Martinovanju 2009, ki je ponovno, vsaj začasno povezalo vse štiri občine z radgonskega območja. jih je tokrat bilo veliko, čeprav so ponudniki pričakovali še več. Tokrat je namreč na prireditvi, poleg Radgonskih goric d.d. s svojo ponudbo nastopilo še več kot 20 vinogradnikov, vinogradniških in turističnih kmetij ipd. Kot nam je povedal član organizacijskega odbora prireditve Branko Križan, so si organizatorji želeli s skupnimi močmi pritegniti tudi večje število zasebnih vinogradnikov in ponudnikov vinogradniško - gostinskih storitev, s tem pa tudi več obiskovalcev. „Sploh smo želeli pripraviti veliko martinovanje, ki bo mnogim ostalo v spominu. In verjamem, da nam je v tem uspelo“, dodaja Križan, ki je skupaj z ostalimi člani organizacijskega odbora (Borut Cvetkovič, Sandi Brumen, Danilo Steyer, Danilo Rihtarič, Franc Kupljen, Jaka Zorko in Peter Cvetkovič), že pred časom pripravil pisan scenarij s celodnevnim kulturnim in zabavnim programom...
Novost letošnjega radgonskega martinovanja je bila tudi izbira naj „Martinovega krožnika“. Na prireditev je namreč veliko posameznikov, gostilničarjev, lastniki vinotočev, turističnih kmetij ipd., prinesli svojo mojstrovino, po lastni izbiri (a ne brez pečene gosi ali race, mlincev, rdečega zelja...) med katerimi je posebna komisija, pod vodstvom kuharskega mojstra Janeza Gjergeka izbrala naj, naj... Na koncu se je izkazalo, da so najboljša Martinova krožnika pripravili praktično pod isto streho. Prvo mesto je namreč pripadlo Pizzeriji Koko iz Radencev, drugo pa Bistro Koko iz Gornje Radgone, na tretje se je uvrstilo gostišče Metuljček iz Gederovcev, vsi ostali udeleženci, bilo jih je okoli 20, pa so zasedli 4. mesto.
Voditelja prireditve, zapriseženi slovenjegoriški Ovtar, po radgonsko Vahtar Korl, ki je skupaj s kletarjem Otmarjem tudi krstil mošt v vino, in ki je s svojim hudomušnik in duhovitim vodenjem navdušil vse prisotne, je na prizorišče pripeljal turistični vlakec. Enako je z vlakcem prišlo še veliko gostov, ki niso imeli drugega prevoza. Na sejmišču pa se je vse skupaj pričelo z združeno apaško in radgonsko godbo na pihala. Vseskozi so za prijetno vzdušje skrbeli tudi mladi harmonikarji, zraven je bila tudi folklorna skupina in še kdo. Prisotne so pozdravili tudi vinska kraljica Radgonsko kapelskih goric Janja Korošec, direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič, župani občin Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, Anton Kampuš, dr. Darko Anželj in Anton Slana, potem vinsko – šampanjski vitez Alojz Filipič ipd. Seveda ni manjkalo odličnih Martinovih in drugih dobrot, za prijetno razpoloženje pa je poskrbel ansambel Toti štirje... In kljub dejstvu, da se je spilo več hektolitrov mladega in starega vina, posebej vinjenih ni bilo, saj je očitno, da lahko tudi tovrstne prireditve prispevajo h kulturi pitja...