„KOPÜSTNE DEN“ JE PRITEGNIL MNOŽICE V ŠALOVCE
Koliko jedi iz zelja na enem mestu; Najboljšo sladko zelje je skuhala ekipa iz Domanjševcev; Prišla je dobra tretjina vseh občanov in spet je bilo zelo zabavno, veselo, glasbeno in seveda kar se da zeljnato...
Prebivalci občine Šalovci gotovo sodijo med tiste ljudi, ki na mnogih področjih, še zlasti ko gre za skupne akcije, odlično sodelujejo, med tiste, ki vsak trenutek izkoristijo za rekreacijo, druženje in skrb za zdravje. Radi poprimejo za vsako delo, radi se poveselijo, radi sprejmejo vsakega turista in obiskovalca, jim radi razkažejo svoje lepote, svoje zgodovinske in kulturne znamenitosti, svoje kulinarične dobrote. Med dogodke, ko predstavijo slednje, sodi tudi prireditev, ki že nekaj let poteka prvo nedeljo v mesecu oktobru. In že sedmič zapored je Turistično društvo Šalovci, katerega predsednica je Mirjam Horvat, priredilo „Kapüstne den“, torej prireditev, kjer je vse tako ali drugače povezano z zeljem (kapüsom). Gre za prireditev, kjer TD Šalovci in Občina Šalovci na tradicionalno kulinarično obarvani prirediti, na kateri kot dobro in zdravo jed častijo zelje, v Šalovcih kapüsto. Jedi so letos pripravljale dobre kuharice in kuharji iz štirih krajevnih skupnosti občine Šalovci: Dolencev, Budincev, Domanjševcev in Šalovcev, pogrešali pa so predstavnike iz Markovcev in Čepincev, kjer pa so imeli „svojo“ prireditev - župnijski dan.
Toda tisti, ki so tekmovali so skuhali odličen segedin, dučko, mlečno kapüsto, joto, sarmo, grajovo zelje, zeljove flikice itd., napekli kapüstne retaše, zeljove palačinke in celo zeljovo pico ter pripravili še nekaj zanimiv kulinaričnih kombinacij z zeljem, tudi vegetarijanske polpete ipd.
Številnim obiskovalcem so jedi ponudili zastonj, hvaležni so bili le za kakšen prostovoljni prispevek. Letošnja tekmovalna jed, ki so jo ekipe pripravljale pred obiskovalci, je bila dučka (sladko zelje). Podobno kot lani, ko so tekmovali v kuhanju „strošance“, je zmagala ekipa iz Domanjševcev, vse ostale ekipe pa so bile druge. Za Naj…glavo (kapüstno) se je tokrat potegovalo pet zeljnatih glav, ki so jih pridelale: Sonja Lainšček, Etelka Lepoša in Irmica Žiško iz Šalovcev ter Marija Jakič in Jolanka Štuhec iz Markovcev. Vseh pet zeljnatih glav, ker so težke od štirih kilogramov, ob tem pa debele, trde in zdrave, bi si zaslužile najboljšo uvrstitev. Zmagala pa je zeljna glava, ki jo je pridelala Etelka Lepoša (Sarovci). V zanimivem kulturnem programu so nastopili člani Kulturno turstičnega društva iz Černelavcev, učenci OŠ Šalovci pa so sodelovali s projektom Mreža zdravih šol, pripravili pa so tudi sejem domače obrti, kjer so mnogi pridelovalci od blizu in daleč ponujali različne dobrote. Za prijetno vzdušje in zabavo pa sta skrbela: humorista, pevca in moderatorja „Dva Jožefa“.
Kakorkoli že, vsi obiskovalci, ki jih tudi tokrat bilo izjemno veliko od blizu in daleč, pa so se lahko znova prepričali koliko enkratnih dobrot se lahko naredi iz zelja, kateremu očitno tudi vsa letošnja neurja niso mogla do živega. Na samo prireditev je prišlo nad 600 ljudi, torej dobra tretjina vseh občanov šalovske občine, katero tvori šest lepih goričkih vasi, in kjer živi skupaj nekaj nad 1.700 prebivalcev. In če ne bi potekala še ena prireditev na območju občine Šalovci (v Markovcih), ter v bližnjih Puconcih, bi obiskovalcev bilo še več. Kljub temu so organizatorji zadovoljni z vsem kar se je dogajalo, ter tudi z obiskom, še zlasti ob dejstvu, da je poleg domačinov prišlo tudi kar nekaj gostov od drugod, predvsem iz sosednjega Porabja, zraven pa so bili turisti tudi iz drugih držav, predvsem iz drugih delov Slovenije.
In gotovo nikomur ni bilo žal, da je prišel v Šalovce, saj je tam bilo celo popoldan, večer in tudi ponoči sila zabavno, veselo, glasbeno in seveda kar se da zeljnato. V tem času so bile na sporedu različne razstave in pokušine jedi iz kislega, sladkega, pečenega, kuhanega in svežega zelja ter drugih dobrot. „Ko smo se pred leti odločali kako obeležiti jesenski čas, smo se odločili za »zeljnati dogodek«, saj so že vsi imeli nekaj, mi pa nič. In gotovo se nismo zmotili, saj se je zadeva odlično prijela. In naša že 7. prireditev Kapüstne den je dogodek, kjer je vse tako ali drugače povezano z zeljem (kapusom). Vsi obiskovalci, a bilo jih je veliko od blizu in daleč, pa so se lahko znova prepričali koliko enkratnih dobrot se lahko naredi iz zelja. Pred štirimi leti smo začeli tudi s tekmovanji, in potem ko smo že imeli tekmovanja v kuhanju segedinskega golaža, sarme in strošnjice (zelje s fižolom ali po prekmursko „grajevo zelje op.p.), je letos potekalo tekmovanje v kuhanju dučka – sladkega zelja. Bolj kot sam tekmovalni rezultat je pomembno, da se družimo in izmenjamo izkušnje iz kuhanja starih jedi. Teh se iz zelja lahko naredi izjemno veliko in obiskovalci so jih lahko brezplačno poskušali pri vsaki stojnici. Moram povedati, da sem zelo zadovoljna, da občani v veliki meri sodelujejo pri vseh naših dogodkih, le v bodoče bi morali urediti, da se ne bi podvajala naša prireditev in dogodek v Markovcih, tako da bomo poslej vsi občani občine Šalovcih skupaj na enem dogodku“, nam je razlagala prizadevna predsednica TD Šalovci Mirjam Horvat, ki je dodala, da imajo v Šalovcih še kar nekaj prireditev, ki je organizira TD Šalovci, in ki so izjemno uspešne, še posebej pomladni in zimski pohod, razstava pirhov in drugih velikonočnih dobrot, jesensko „srečanje občanov“ ipd.