Pet zlatih gibanic in dve šunki
Na festivalu prekmurskih dobrot so se v soboškem gradu ponovno šopirile prekmurske gibanice in prekmurske šunke.
Dvorišče murskosoboškega gradu je minuli petek in soboto pokalo po šivih, kajti znova je na sporedu bil tradicionalni festival prekmurskih kulinaričnih dobrot, ki ga je že lani organizator - Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot - preselil iz Moravskih Toplic v Mursko Soboto. Bistvo festivala, ki čedalje bolj pridobiva na veljavi, je predvsem promocija mesta ter regije s pomočjo prekmurske dobre hrane in vin. Najprej se je v petek številnim gostom, predvsem iz Prekmurja, a tudi iz drugih slovenskih predelov in tudi iz tujine, s svojimi kulinaričnimi dobrotami predstavilo kar nekaj vrhunskih slovenskih chefov: Damjan Fink iz gostilne Na Gradu ter Restavracija Mak, iz Prekmurja pa Tanja in Damir Pintarič iz Gostilne Rajh, Štefan Sraka, šef Restavracije Maximo ter Boštjan Lačen, ki je svoje kulinarične kreacije pripravil za Šunkarno Kodila. Vsi chefi so imeli za nalogo pripraviti tako imenovan finger food (torej nekaj, kar lahko poješ stoje in skoraj brez pribora), ki pa je moral biti povezan z dvema rdečima nitma festivala: s prekmursko gibanico in prekmursko šunko. Z vini, ki so se odlično prilegali ponujenim kulinaričnim dobrotam, so se predstavljali: Marof, Krampač, Gjerkeš, Jerič in Vöröš iz Prekmurja ter gost iz Avstrije Ploder - Rosenberg.
Še bolj pestro je bilo v soboto, ko je med 10.00 in 21.00 uro potekalo osrednje dogajanje na 6. Festivalu prekmurske šunke in gibanice, kjer smo poleg kulturnega in zabavnega programa ter razglasitve najboljših šunk in gibanic, spremljali tudi prikaz priprave prave prekmurske gibanice, različne nagradne igre, ugotavljanje teže prekmurske šunke..., predvsem pa je bila privlačna pokušina različnih domačih dobrot, zlasti gibanic, katere so obiskovalci predvsem kupovali za domov, ter šunk. Za kulturno in glasbeno popestritev so poskrbeli: glasbeniki glasbene šole Jama, Folklorna skupina KUD Beltinci, pevke iz Moščancev, Gorički lajkoši, pihalni orkester iz Bad Uracha in mažoretke iz Bakovcev..., večerno dogajanje pa je začinil Etno jazz kvartet džeZZva.
Ena osrednjih točk dogajanja je bilo ocenjevanje prekmurskih šunk in prekmurskih gibanic, kar sta opravili strokovni komisiji, pod vodstvom dr. Lee Demšar in dr. Mateje Lušnic Polak iz Biotehniške fakultete. V soboto so ocenjeni izdelki bili tudi na razstavi. Prekmurskih gibanic so ocenili kar 34, od tega so podelili pet zlatih (Mlinopek iz Murske Sobote, Turistična kmetija Flisar iz Moravskih Toplic, Turistična kmetija Ferencevi iz Krašč, Turistična kmetija Puhan iz Bogojine, in Izletniška kmetija Kozelinovi iz Gerlincev), 13 srebrnih in 12 bronastih medalj. Ob tem so ocenili sedem prekmurskih šunk, kjer sta dve prijeli zlato (Marič iz Sebeborcev in Kodila iz Markišavcev) ter tri srebrno priznanje. Vsa odličja sta udeležencem podelila minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ki se bori za domačo oskrbo, ter predsednik Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot Janko Kodila. Nad samim festivalom je bil navdušen tudi soboški župan, dr. Aleksander Jevšek, ki je dejal, kako si želi, da bi „dogodek z leti prerasel v osrednji turistični dogodek, ki bi zares popestril dogajanje v samem mestnem življenju v tem predjesenskem času, in bi privabljal vse več tujih gostov ter gostov iz drugih delov Slovenije v naše prelepe kraje“. Tudi nasploh je namen današnjega festivala promocija mesta in regije s pomočjo vrhunske prekmurske kulinarike in vina.