Stare sorte jabolk so vedno cenjene
Stara jablana na Plitvici še prinaša zdrava rdeča jabolka.
Gotovo ni potrebno posebej poudarjati pomen sadja za človeško preživetje. In čedalje, vedno več se poudarjajo stare sorte jablan, ki brez različnih škropiv in drugih „pripomočkov“ dajejo zdrave sadeže, a žal je takšnih starih dreves vedno manj. Ena takšnih jablan, častitljive starosti, ponosno stoji ob Vaško-gasilskim domom v Plitvici, na obrobju Apaškega polja, nanj pa je ponosna njena lastnica Erna Jaušovec. Čeprav je bil njen glavni vrh »obglavljen«, oziroma požagan, je jablana pognala novega, ki še danes rodi in daje lepe rdeče sadeže. Žal jih je veliko že padlo pod drevo, vseeno pa jih je še več na jablani. Ker je po nepisanih pravilih na podeželju dovoljeno pobrati jabolko, kot tudi drugi sadež, če je na tleh, smo pobrali nekaj sadežev in ga poskušali.
Ugotovitev je bila, da gre za jabolko starejše, nam neznane sorte, ki je dobrega okusa in ne pretrdo za uživanje. Ker ima trdo lupino, je gotovo bilo namenjeno za namizno sadje, ki se je dolgo ohranilo in je bilo dragoceno vitaminsko živilo pozimi. Drugače pa so na območju Slovenskih Goric v preteklosti iz nabranih jabolk pripravljali predvsem jabolčnik, ki je bil vsakodnevna naravna pijača za delavce na kmetiji. Nekateri so iz njih sušili tudi »šklojce«, danes pa so še posebej priljubljeni sokovi iz stisnjenega, neškropljenega domačega sadja... Seveda pa ne smemo pozabiti niti na promocijsko akcijo, ki trenutno poteka v Sloveniji: Za zdravje in dobro počutje „Eno lokalno jabolko na dan“.