PONOSNI SO, DA LAHKO SVOJE ZNANJE PRENAŠAJO NA DRUGE
Podjetnik Branko Kolbl, ki upravlja gostišče Trnek v okviru ribiškega doma RD Ljutomer, na Moti pri Ljutomeru, vseskozi preseneča. Pogosto so namreč omisli prijetne ...
Čemaž, bezgova uhljevka, regrat... - zdrava pomladna prehrana
Iz „Trnka“ nenehno diši po naravnih dobrotah; Zakaj ne bi jedli naravne danosti, se sprašujejo v ribiškem domu Mota, in zato so trenutno na jedilniku: čemaž (divji česen), bezgova uhljovka (judežev uhelj), regrat...
Podjetnik Branko Kolbl, ki upravlja gostišče Trnek v okviru ribiškega doma RD Ljutomer, na Moti pri Ljutomeru, vseskozi preseneča. Pogosto so namreč omisli prijetne ter z etnološkega, ekološkega, kulinaričnega, naravovarstvenega in turističnega vidika, koristne akcije, katere običajno deli z različnimi sloji prebivalstva. In tukaj Kolblovi, poleg s svojimi gosti – turisti od blizu in daleč, odlično sodelujejo z raznimi društvi, predvsem ribiči, lovci, gobarji, ornitologi ipd. ter še posebej šolami in vrtci. Prav najmlajše, torej otroci iz okoliških vrtcev in šol, se največ naučijo pri Kolblovih, tako glede varovanja narave in okolja, ohranjanju in krmljenju ptic ter rib, izdelavi krmilnic in valilnic, kot pa pri nabiranju zdravilnih in sploh jedilnih naravnih zelišč in drugih dobrot narave, torej pri zdravem življenju. Vsekakor jih podučijo tudi izkoriščati vse te naravne dobrote, bodisi za čaje, kot tudi v kulinarične dobrote, kar se je odvijalo tudi v minulih pomladnih dneh.
Pri Kolblovih, oz. pri „Trnku“ namreč že s prebujanjem pomladi, začenjajo z nabiranjem darov narave, in tega ne prenehajo vse do naslednjega snega, saj v vsakem letnem času, je v gozdu, ob potoku ali reki, na travniku pa tudi v vodi, nekaj kar je užitno, ob tem pa tudi izjemno koristno, hranljivo in zdravo. „Zakaj bi vse kupovali na tržnici ali v trgovini, če nam narava ponuja praktično vse kar potrebujemo v kuhinji. Pa še pripravljene jedi iz naravnih sestavin so bolj okusne in predvsem bolj zdrave. Prav zaradi tega pri nas v veliki meri »izkoriščamo« tukajšnjo naravo, predvsem okolico teh ribnikov v Gezovih jamah ter vse tja do reke Mure. In ko se iz teh naravnih dobrot pripravi okusna hrana potem ne diši samo v gostišču temveč tudi okrog. Iz čemaža se pravzaprav lahko pripravijo vse jedi, od hladne predjedi (namazi), juh, glavnih jedi, prilog, solat, sladic, napitkov... In ko jih ljudje enkrat poskusijo, potem se vanj enostavno zaljubijo“, nam je razlagal lastnik „Trnka“ Branko Kolbl, ki se sprašuje, zakaj ob vsem tem ne bi uporabili naravne danosti.
Glavna kuharica Majda Kolbl pa nam je razložila nekaj jedi, ki jih je tokrat predstavila, vse pa so pripravljene na osnovi čemaža (divjega česna), ki se svež uporablja približno šest tednov, posušen pa tudi dlje časa, in bezgovega (judežovega) uhlja, ki „uspeva“ vseh 12 mesecev v letu, ter seveda nenadomestljivega „vitaminskega“ regrata. „Tukaj smo pripravili različne čemažove namaze (masleni, skutni, sezamov, smetanov...), potem čemažovo juho, čemažove žličnike, krompirjeve svaljke s čemažem, krompir s čemažem, krompirjeve štruklje s čemažem, krompirjeve roladice s bezgovim uhljem, »hopl – popl« (skupaj dušeno puranje meso, krompir, jajca, bezgovi uhlji vse skupaj v čemežovi omaki), svinjski (telečji, puranji...) zrezek z bezgovimi uhlji, v čemežovi omaki, zraven pa slan krompir ali kakšna druga priloga“, nam je razlagala prijazna kuharica – gospodinja Majda Kolbl.
In če vsemu temu dodamo še veliko skledo solate iz regrata, potem gotovo nihče ne more reči, da ni jedel samo naravne dobrote in pripravke. Kolblovi pa ničesar ne skrivajo, saj poudarjajo, da so ponosni, če lahko komu pokažejo tisto kar je koristno in kar sami vedo. Ker pa je temu tako, in ker iz „Trnka“ nenehno diši po naravi, potem niti ne preseneča, da se v ta del Prlekije čedalje pogosteje vračajo gostje iz drugih delov Slovenije in tudi iz tujine, predvsem sosednje Avstrije...