Ribanje zelja za kisanje na stari način

Turistično društvo Majolka iz Črešnjevec, ki ga vodi Branko Pintarič...
Turistično društvo Majolka iz Črešnjevec, ki ga vodi Branko Pintarič, je te dni, 18. oktobra, pripravilo prireditev, na kateri so prikazali ribanje zelja za kisanje na stari način. Ribanje so opravili na domačiji Janka Fridaua v Črešnjevci. V prikazu ribanja zelja so prikazali potek dela, to je čiščenje zeljnih glav, razpolovitev, izrezanje "kocena" in ribanje na starem lesenem "ribežu", ki ga položijo preko kadi v kateri se kisa zelje. Naribano zelje potlačijo z bosimi nogami, nato posamezne plasti posolijo, začinijo z lovorovim listom, kutino in poprom. Tako nadaljujejo dokler kad ni polna. Tedaj stlačeno zelje pokrijejo z lesenim pokrovom, ki se usede v kad in ga obtežijo s kamni. Ko se zelje skisa, ga je potrebno na vrhu čistiti. To pa je že delo kake skrbne gospodinje.
Kot so nam povedali, želijo na tak način ohraniti potek tega opravila, ki so ga v preteklosti na deželi opravljali pri skoraj vsaki hiši. Zelje je služilo zimski prehrani. Uživali pa so ga presnega in kuhanega, največkrat s koruznimi žganci za zajtrk. Po končanem ribanju so za vse udeležence pripravili srečanje s pogostitvijo, na kateri ni manjkalo dobrot, tudi pečenih kostanjev in mošta. Ni treba posebej poudarjati, da se je razvilo veselo razpoloženje, kjer je zadonelo tudi ljudsko petje.