SOMMELIERJI PRIPOROČAJO VINA, KI DOPLNJUJEJO JEDI

Izbrana so vina k ŠPargljevim - zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem, ki jih priporočajo vinski svetovalci...
Kar 25 slovenskih poznavalcev vina - sommelierjev profesionalcev je na Zavodu SloVino v Mariboru izbiralo vina, ki se idealno dopolnjujejo jedi. Akcija »ŠPargelj« se je po osmih letih aktivnosti za dvig kulture omizja preoblikovala v akcijo »Sommelierji priporočajo« in tako razširila kulinarično obzorje za povezavo vina in hrane še na vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem. »Sommelierji priporočajo« je namreč sklop aktivnosti, povezanih z dvigom vinske in prehranjevalne kulture v Sloveniji. Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci višjih stopenj izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo sommelierji z nazivom sommelier vinski svetovalec druge ali tretje stopnje. Ti strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu.
Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim - zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine in vina k ribjim jedem. Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierji priporočajo«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami »Sommelierji priporočajo« v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje. V nadaljevanju akcije »Sommelierji priporočajo« se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi. ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.
Akcija »Sommelierji priporočajo« izhaja iz devetletne tradicije »ŠPargelj vin«. Vse marketinške in kulinarične aktivnosti že od prve izbire naprej usmerja in vodi Zavod Slovino. Pri izvedbi akcije aktivno partnersko sodelujejo še Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj. V komisiji »Sommelierji priporočajo« 2012 je sodelovalo 31 članov, od tega 25 sommelierjev druge ali tretje stopnje. Člani komisij (vsi Sommelierji II. stopnje ali Sommelierji III. stopnje) so bili: Dejan Baier, Franci Pavli, Jernej Podpečan, Aleksander Šikar, Aleksander Bohinc, Jože Kamenšek, Edvard Kužner, Peter Pertoci, Igor Šušteršič, Jože Bagola, Robert Hirci, Bruno Windisch, Janez Štancer, Franci Mežič, Danilo Štumberger, Slavko Muršič, Dolores Fideršek, Polona Švab, Dušan Kelbič, Bogomir Remih, Amadeja Tacer, Tomaž Krajnc, Silva Zadnik, Katja Gobec, Alojz Cedula. Člani spremljevalne komisije pa so bili mag. Darja Zemljič, Janez Verboten, Zdravko Anđelevski, Borut Godec, Slavko Podbrežnik in Matjaž Ledinek.
V treh sklopih jedi je bilo skupaj izbranih 17 vin, in sicer, Sommelierji priporočajo k ŠPargljevim - zelenjavnim jedem; Sauvignon Pullus, 2011, suho, Ptujska klet; Bela zvrst (sauvignon + sivi pinot), 2011, suho, P&F Jeruzalem Ormož; Sauvignon, 2011, suho, Zlati grič; Sauvignon, 2011, suho, Vinogradništvo Senekovič; Rumeni muškat, 2011, suho, Vinakoper; Rizvanec, 2011, polsuho, Kapela; Rumeni muškat, 2010, suho, M-Vina; Sauvignon, 2010, suho, Vinag; Sommelierji priporočajo k ribjim jedem: Laški rizling, 2009, suho, Vinogradništvo družina Kos; Chardonnay Pullus, 2011, suho, Ptujska klet; Chardonnay, 2010, suho, Vinag; Renski rizling, 2010, suho, Protnerjeva hiša Joannes; Rebula Bagueri, 2008, suho, Vinska klet Goriška Brda; Sommelierji priporočajo k jedem iz govedine in divjačine: Modri pinot, 2009, suho, Zlati grič; Merlot Bagueri, 2007, suho, Vinska klet Goriška Brda; Modra frankinja Pullus, 2006, suho, Ptujska klet; Metliška črnina, 2009, suho, KZ Metlika.