Štajersko-prekmursko-madžarska naveza najboljša na 21. „Bogračiadi 2017“

Med štiridesetimi ekipami iz cele Slovenije je, med znanimi in manj znanimi kuharji, v kuhanju znane prekmurske specialitete, slavilo TD Dobrovnik.
Minulo soboto je v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, na Slovenski ulici, pred hotelom Diana, že enaindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju. Na eni največjih kulinaričnih in etnoloških prireditev v Pomurju, v organizaciji Hotela Diana je po lepem in vročem vremenu, nastopilo veliko tekmovalcev, ob tem je prišlo veliko obiskovalcev in „degustatorjev“, tako iz Pomurja, kot iz drugih delov Slovenije. To je tudi dan, ko večina prekmurskih gospodinj ne kuha, ker cele družine raje gredo na bograč. Med štiridesetimi ekipami iz vse Slovenije, v katerih so bili mnogi znani in manj znani Slovenci in Slovenke, je svoje kuharske sposobnosti znova pokazala tudi Radgončana Evgen Podlesek in Marjan Hamler, ki sta skuhala odličen bograč.

V vsakem primeru je okoli hotela Diana, skozi celi dan in dolgo v noč, bilo zelo vroče. Poleg skoraj 30 stopinj iz zraka, je pločnike in cestišče te prometne soboške ulice, ki je tokrat bila zaprta za promet, vsaj še enkrat toliko ogrel odprti ogenj, ki so ga kurili pod kotlički polnimi znamenite prekmurske jedi bograča. Na 21. Bogračiadi, na kateri se je v kuhanju te jedi iz treh vrst mesa, krompirja in številnih drugih sestavin ter začimb, se je kuhalo v dveh izmenah, v dopoldanskem času ter popoldan. Poleg tekmovanja v kuhanju bograča so si lahko obiskovalci na prireditvi, katero je vodil Bojan Rajk, in ki so jo tudi letos odlično pripravili zaposleni v podjetja Hotel Diana, na čelu z direktorico Olgo Belec, ogledali še predstavitev izdelkov pomurskih ljudskih obrtnikov, najmlajši so se lahko igrali v otroškem kotičku, vse dogajanje pa je ob animaciji, zabavi in glasbi v živo. Letos je na Bogračiadi prevladoval izključno domači program, ki simbolizira lokalno pripadnost: skozi ves dan je nastopal ansambel Mladi Pomurci.

Vse ekipa so imele za pripravo bograča na razpolago 150 minut, strokovna komisija, ki so jo sestavljali sami kuharski strokovnjaki: Zdenka Tompa, Branko Časar in Janez Gjerjek, ki so tekmovalce ves čas pozorno spremljali ter ocenjevali, je imela sila težavno delo. Poleg dveh veganskih bogračev, ki so jih pripravili ljubitelji živali, ki sta nastopila izven konkurence, je komisija morala oceniti kar 38 bogračev in to gotovo ni enostavno. „Imeli smo dejansko težavno delo, saj je med vzorci bilo zelo veliko izvrstnih izdelkov. Mi pa smo morali izbrati tri najbolje, kjer so odločale le malenkosti, morebiti ščepec začimb, mogoče malenkost barve. Kljub vsemu ne morem mimo dejstva, da smo ugotovili, kako so prav vsi izdelki bili dobri“, je ob podeljevanju priznanj in nagrad, med drugim dejala predsednica komisije Zdenka Tompa, nad celotnim dogajanjem bila ponosna tudi direktorica hotela Diana Olga Belec, ki je skupaj z županom MO Murska Sobota, dr. Aleksandrom Jevškom, podeljevala odličja. Posebnost murskosoboške bogračiade je seveda tudi v tem, da so tam vsi tekmovalci enaki, ne glede na to, ali kuhajo poklicni ali ljubiteljski kuharji, ali delavci, kmetje, upokojenci, dijaki, študenti, medijske osebnosti, lokalni ali nacionalni politiki, podjetniki, obrtniki, zdravniki, inženirji, pedagogi, pravniki ali umetniki..., mesojedi, vegetarijanci ali vegani. V središču pozornosti sta vseeno bili najbolj oddaljeni ekipi, in sicer „Bograč team Vrhnika“, ki je najbrž uporabila svojo zelenjavo, ki jo je uničil nedavni požar, ter gorenjska ekipa Alenke Bratušek, ki je sicer obljubljala zmago, a se morala zadovoljiti s skupnim 4. mestom. Tokrat so prvi trije na 21. bogračiadi, ki so po oceni komisije skuhali najboljše bograče, bili: 1. TD in ZOT Dobrovnik s štajersko-prekmursko-madžarsko navezo (Branko Trstenjak, Jože Bertalanič in Elizabeta Horvath), 2. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota (Luka Kuhar in Alen Lončar), 3. Tednik Vestnik (Nataša Gider, Jožica Vučko). Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, med njimi tudi naša Evgen in Marjan. Skozi ves dan in v noči na nedeljo je bilo v središču Murske Sobote na tisoče obiskovalcev, ki so poleg drugih dobrot, katere so ponujali Dianini gostinci, pojedli tudi nad 900 litrov bograča. V 500-litrskem kotlu so domačini skuhali „svoj“, tekmovalci pa povprečno še po 10 litrov, torej skupaj 400 dodatnih litrov bograča. In nič ni ostala, pa še nikomur ni bilo slabo, vsaj od hrane ne.

Bogračiada v Murski Soboti je sicer izvirna prireditev, ki se je začela leta 1997 pred motelom Čarda v Martjancih. Kasneje je bila preseljena pod kostanje pri soboškem hotelu Zvezdi, nato na Slovensko ulico v bližini Hotela Diana. V 21 letih se je v kuhanju bograča pomerilo kar 836 ekip. Prireditev je bila že od začetka zasnovana kot promocija prekmurske kulinarike, bograč pa danes velja za najbolj prepoznavno specialiteto. Največkrat je na Bogračiadi kuhal Zdenko Vrenko iz Vojnika, ki je letos kuhal enaindvajsetič, manjkal je samo na prvi Bogračiadi pri Čardi. Tudi v letih 2010 in 2011 ko sta v enem dnevu potekali Bogračiada in Soboški Bograč fest je vedno kuhal na obeh, torej dvakrat v enem dnevu, Slovenske novice so bile zraven četrtič...