STISNILI SO »VINSKI DESERT« S SKORAJ 50% SLADKORJA
Pri Bratuševih na Aženskem Vrhu so pripravili VI. novoletno trgatev
Na tradicionalni novoletni trgatvi, ki poteka vsakega 2. januarja v letu, se je zbralo nad 60 prijateljev in znancev Bratuševih, ki so v mrzlem vremenu s snegom, natrgali grozdje laški rizling za okoli 50 litrov suhega jagodnega izbora…
Podobno kot že minulih pet novoletnih praznovanjih, je tudi letos, 2. januarja potekala tradicionalna novoletna trgatev pri Bratuševih na Aženskem Vrhu nad Gornjo Radgono. Prav ko je nad hribčkih Slovenskih goric začelo snežiti so se na 6. trgatvi začeli zbirati udeleženci zanimivega dogodka. Tokrat so Bratuševi pripravili že 6. novoletno druženje prijateljev in trgatev, ki je ena izmed tradicionalnih predikatnih na območju Radgonsko - kapelskih goric, kjer je tudi sicer dejansko veliko uspešnih vinogradnikov in vinogradniško vinarskih delniških družb. Tam so že ustaljene številne »nenavadne« predikatne trgatve, ki so povezane z takšnim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali državnim praznikom, saj potekajo vedno, med sv. Miklavžem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Miklavževe in Svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrova, Novoletna trgatev, Prešernova, Valentinova, potem trgatev Treh kraljev ipd.
In izpred šestih let je zraven tudi novoletna trgatev, za katero sta se odločila mlada, čedalje bolj uspešna in cenjena vinogradnika Simona in Peter Bratuša iz Aženskega Vrha v radgonsko – kapelskih goricah. Potem ko jim je ena, zaradi slabih vremenskih pogojev odpadla, so Bratuševi 6. tovrstno trgatev pripravili v nedeljo, 2.1.2011. Bil je to ravno pravšnji čas, ko so se potencialni trgači »spočili« po naporni novoletni noči. Nad 60 prijateljev, sorodnikov, sosedov in znancev Bratuševe družine, ki slovi tudi kot ena redkih na tem območju, kjer imajo tri sinove-naslednike (Matej, Tomi, Andrej), se je tako zbralo, da bo potrgalo grozdje sorte laški rizling, katerega sta vinogradnika Simona in Peter, kljub slabim pogojem, jeseni pustila na trsih in z mrežami zaščitil pred ptiči in srnami, da se jim ne bi ponovila „nesreča“ izpred let, ko so se sladkali samo ptiči in druga divjad. V letu 2010 Bratuševi niso imeli veliko težav z vremenskimi ujmami, kot je to bilo v minulih dveh letih, ko jim je toča uničila tudi do 40 odstotkov pridelka. Kot nam je povedal Peter Bratuša, letnik 2010 je eden najboljših doslej sploh, tako po kakovosti kot po količini. V prihodnjih letih pa bo količina še bistveno višja, saj nameravajo pridelati nad 100.000 litrov vina, potem ko so povečali svoje vinograde, s treh na sedem hektarjev, ob tem pa tudi v bodoče nameravajo odkupovati grozdje od drugih vinogradnikov iz okolice.
Sama 6. novoletna trgatev je v pravi zimski idili, potekala ob nadvse prijetnem vzdušju, saj so vi prisotni bili veseli in razigrani. Veliko se je jedlo, pilo, nazdravljalo, voščilo, plesalo in zabavalo. Glavni kuhar Darko s številnimi pomočniki pa so imeli veliko dela, saj so najprej morali pripraviti pravo mesno-vinogradniško štajersko kislo župo, katero so postregli že pred odhodom v vinograd. Nešteto jedi pa je čakalo berače potem ko so se hitro vrnili iz vinograda, saj za takšno število trgačev ni bilo potrebno veliko časa, da bi posušene in zmrznjene grozdne jagode končale v kleti. Ves čas so s pravimi domačimi dobrotami bile obložene mize kar ob vinogradu. Ob vrhunski kapljici, ki so jo Bratuševi stisnili že oktobra lani, ter ob domačih harmonikarjih (med katerimi je bil tudi sinek Tomi), ki so s svojimi mehi še popestrili dogajanje, je grozdje z okoli 200 trsov hitro bilo pospravljeno. Iz njega so stisnili približno 50 litrov pravega vinskega eliksirja, saj je poskusni iztisnjeni mošt »tehtal« nad skoraj 50 odstotkov sladkorja, pravzaprav skoraj 170 oekslov.
»Presenetljivo je, kako je letos grozdje zdravo in so jagode praktično v celoti ostale ne trsih, tako da kljub jesenskem deževju in obilnemu snegu ni bilo težav s pobiranjem. Sicer pa je novoletna trgatev pravzaprav lepa priložnost, da se v tem prazničnem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druženje zato smo se že lani odločili, da bo to naša tradicionalna trgatev vsakega 2. januarja v letu«, nam je z zadovoljstvom razlagal vinogradnik Peter Bratuša, ki je kljub mladosti že osvojil številna najvišja priznanja na ocenjevanju svojih vin, s katerimi oskrbljujejo večino gostiln na radgonskem območju, velik del Štajerske, od Maribora do Rogle, pa Gorenjsko ipd. Pove nam tudi, da da so v njihovi kleti ospredju rumeni muškat, muškat otonel ter chardonnay, laški rizling in sauvignon, ki ga ustekleničijo v buteljke, največ pa naredijo mešanega belega vina visoke kakovosti, nam pove, da tržišče zahteva še večje količine vina iz njihovega vinograda, zato so se tudi odločili za širitev... In težav s prodajo vina niti v bodoče ne bo, zagotavljajo Bratuševi.