Strelci pred upokojenci in kmeticami

Ob občinskem prazniku v Benediktu prvič pripravili tudi tekmovanje kuharjev „Graharijada 2019“.
Izmed natanko trideset prireditev in dogodkov, ki so jih dveh tednih pripravili, v okviru praznovanja letošnjega 20. občinskega praznika občine Benedikt, otovo eno častnih mest pripada novosti, prvem kuharskem tekmovanju „Graharijada 2019“, ki je potekala na igrišču pri tamkajšnji športni dvorani. Kot nam je povedal domači župan, mag. Milan Repič, ki je skupaj s sodelavcem iz občinskem uprave Rokom Šijancem tudi eden pobudnikov dogodka, je šlo za druženje občanov ob brezplačni pokušini različnih jedi iz fižola, ki so jih po lastni presoji pripravljale ekipe domačih društev. Sodelovalo je 13 ekip, in sicer člani občinskega sveta, gasilci, kulturna društva, upokojenci, turistično društvo, kmečke žene, odbojkarski klub, lovci, rdeči križ, prav tako pa tudi osnovna šola s srečelovom.

Vodja projekta Rok Šijanec (dipl. organizator turizma), nam je povedal, da se je ideja o organizaciji tekmovanja v kuhanju fižolove enolončnice pravzaprav rodila na pobudo občanov Benedikta. „Ime Graharijada izvira iz narečnega izrazoslovja regije, kjer fižolu narečno rečemo - grah. Ciljne skupine prijavljenih ekip so bila lokalna društva v občini. Ob 11 društvih sta se prijavili tudi ekipa OŠ Benedikt in ekipa občinskih svetnikov. Tako so nastopile tekmovalne ekipe, sestavljene iz po treh članic-članov, in sicer: Kulturno društvo Vrelec Benedikt, Strelsko društvo Benediški Vrh, Turistično-vinogradniško društvo Benedikt, Društvo upokojencev Benedikt, Občinski odbor Rdečega križa Benedikt, Lovska družina Benedikt, Odbojkarski klub Benedikt, Društvo kmečkih žena in deklet Benedikt, Prostovoljno gasilsko društvo Benedikt, Kulturno društvo Benedikt, Turistično društvo Atlantida, Osnovna šola Benedikt, Občinski svet Občine Benedikt“, nam je povedal Šijanec.

Dodal je, da so organizatorji za vsako prijavljeno ekipo zagotovili stojnico in osnovni živili enolončnice: fižol in vratovino. Količina živil je zadostovala za pripravo 20 litrov enolončnice. Ostale sestavine so tekmovalci dodali poljubno. Pripravljene jedi so po ocenjevanju brezplačno razdelili obiskovalcem. Dogodek je imel tudi tekmovalen značaj. Strokovna komisija pa je ocenjevala naslednje postavke, kot so: tematsko opremljena stojnica in oblačila tekmovalcev (v slogu društva z etnološkim pridihom), pogrinjek (skodelica, žlica, servieta, kozarec), slogan ekipe ipd. Strokovna komisija, ki je bila sestavljena iz treh članov (Barbara Senekovič, profesorica na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci; Rok Jezeršek, Hiša kulinarike Jezeršek; Sebastjan Elbl, vodja kuhinje v restavraciji Blejski grad - Jezeršek gostinstvo d.o.o.) je imela težavno delo, saj so morali izbrati najboljše med trinajstimi odličnimi jedmi, ki sicer ni ocenjevala le jedi, pač pa izvirnost ekip v pripravi hrane, urejenost stojnic in podobno. In ker so se morali odločiti za tri najboljše (ostali so si razdelili 4. mesto), so ocenili, da je najboljšo jed skuhala ekipa Strelskega društva Benediški Vrh (Marija Lorenčič, Silva Kaučič, Drago Kaučič in Aleksandra Lebreht), ki je slavila pred ekipami: Društvo upokojencev Benedikt, ter Društvo kmečkih žena in deklet Benedikt.

Na koncu, je župan Repič, skupaj s člani komisije in povezovalko programa Danico Elbl, članico Društva kmečkih žena in deklet, udeležencem podelil nagrade in priznanja. Vseh 13 ekip je prejelo kuhalnico velikanko z gravuro "Graharijada 2019" in grbom Občine Benedikt. Najboljše tri ekipe pa so prejele steklene pokale v obliki krožnika, razporejene po velikosti - 3. mesto: trije manjši krožniki, 2. mesto: trije srednji krožniki, 1. mesto: trije veliki krožniki. Ptiznanja so prejeli tudi člani komsije, sam dogodek, ki bo poslej tradicionalno ob benediškem občinskem prazniku, so popestrili tudi: dijaki SŠGT Radenci - prezentacija hladnih prigrizkov na osnovi fižola in priprava brezalkoholnih koktailov; FKBV Maribor v sodelovanju z Društvom kmečkih žena in deklet Benedikt - predstavitev projekta "Zrnate stročnice" in degustacija fižolovih jedi: pecivo, kruh ipd.; Amarant - predstavitev semen stročnic; Turistično-vinogradniško društvo Benedikt - degustacija mladih, mirnih vin, ki se prilegajo k fižolovim jedem; Kulturno društvo Vrelec Benedikt - Predstavitev spletanja vrvi - staro obrtništvo...