TD KLOPOTEC SKUHAL NAJBOLJŠO KISLO ŠTAJERSKO ŽÜPO

Potem ko jim je 20. junija, v okviru praznovanja 13. radenskega občinskega praznika, ponagajalo vreme, so po slabih dveh mesecih le pripravili 12. tradicionalno ...
Z zamudo so pripravili tekmovanje ob 13. občinskem prazniku v Radencih Potem ko jim je 20. junija, v okviru praznovanja 13. radenskega občinskega praznika, ponagajalo vreme, so po slabih dveh mesecih le pripravili 12. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Tako je letošnje tekmovanje, ki ga vsako leto pripravlja Turistično društvo Radenci, bilo na sporedu ob prazniku Marijinega vnebovzetja, v nedeljo (16.8.) dopoldan, in sicer na stari lokaciji pri lovskem domu "Jež" v Boračevi. Na tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist in hkrati predsednik TD radenci Emil Šmid, je nastopilo 15 ekip, katere sta sestavljala glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje), nekatere ekipe pa so imele še več „pomočnikov“. Vsem pa so vse potrebno (sestavine, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravili organizatorji, tekmovalci pa si lahko kaj prinesli tudi sami, še zlasti če so želeli lepše okrasiti delovni prostor ipd. Vsekakor pa je vsaka izmed ekip pripravila najmanj po 15 porcij juhe. In za to so tekmovalci potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja…
Kot nam je povedal predsednik TD Radenci Emil Šmid, so na tekmovanje povabili goste, kot so predstavniki društev in lokalnih oblasti, podjetniki, vodstva ustanov ter druge pomembne osebnosti. Povabili pa so tudi vse druge prijatelje dobre volje in ljubitelje kulinarike. Skuhane juhe pa so na koncu, ko jih je ocenila posebna strokovna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem kuhanja juhe se je na istem prizorišču odvijalo več zanimivih dogodkov, zraven je bilo tudi veliko drugih kulinaričnih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, zraven bilo veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov. Z začetkom kuhanja kisle juhe pa je krenil tudi pohod „Po Atilovi poti“, ko se je množica ljubiteljev narave podala proti kapelskim vinorodnim hribčkom. In po kakšnih treh urah hoje so se pohodniki vrnili na že skuhano kislo žüpo...
Na samem prizorišču tekmovanja pa je strokovna komisija, v sestavi Miro Madon, predsednik ter člana, radenski župan Mihael Petek in Marjan Kovač, v tem času, že ocenila jedi, ki so jih ekipe skuhale. Bilo je kar nekaj težav v močni konkurenci izbrati najboljše, na koncu pa je slavila ekipa Turističnega društva Klopotec Kapela v sestavi (izven zakonska partnerja) Feliks Rantaša in Cvetka Vrzel. To jima je najbrž uspelo ker sta predhodni dan ob prireditvi postavitve klopotca na Kapeli skuhala veliki kotel kisle juhe za vse obiskovalce. Za njima se je uvrstila ekipa Lovske družine Radenci (Andrej Divjak in Jože Himelrajh) na tretje pa Künštni Prleki (Frančika Belec in Ivica Gašparič). Vseh preostalih 12 ekip je osvojilo 4. mesto.
Celotno dogajanje so sicer popestrili tudi Künštni Prleki, ki so v velikem številu prišli bodriti svojo ekipo, vsem obiskovalcem pa so ponudili tudi brezplačne dobrote in kapljico, posebej pa so mnogi lizali prste ob pečeni koruzi, katero so menda člani „Prleške republike“ pred prihodom v Radence kradli nekje v Prekmurju. Po razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad, ter potem ko so obiskovalci pojedli še zadnji krožnik skuhane žüpe, je na istem prostoru sledila še 3. „Ave roštiljada“, na kateri so ekipe tekmovale v pripravi jedi na žaru – oglju, obiskovalci pa so se lahko zavrteli ob zvokih glasbe ansambla Veški dečki iz Prekmurja.