V Sloveniji je zaživel prvi in edini poseben turistični produkt Csárdás Salaš

Vam je dovolj gneče, stresa in hrupa? Obiščite salaš z ekološko naravnano biodinamiko na obrobju gozdička Črni log na vrhu slovenske „kurje glave“.

Ker je vedno več ljudi, ki si želijo pobega iz vrveža in stresnega vsakdana in ki iščejo drugačne, mirnejše oblike življenja, so na Csárdás Salašu uredili svojstven apartma. Gostom ne ponujajo samo namestitve temveč nekaj, česar ni moč najti kjerkoli: vpogled in doživetje salaškega, tesno z naravo, luninimi menami in z biodinamiko povezanega življenja. „Če ste vsaj malo romantična, pustolovska, umetniška, adrenalinska, zasanjana, melanholična, igriva ali radovedna duša, ste pri nas na pravem mestu. Nimamo sosedov, niti ulične razsvetljave, pravzaprav nimamo niti asfaltirane poti - imamo pa nekaj, o čemer lahko večina le sanja in nekaj, kar nas dela samozavestne, samozadostne in pogumne: ravno pravšnjo odmaknjenost od ponorelega sveta, sonce, luno in zvezde na dlani ter lastno vodno zajetje in lastni, od vsega ostalega neodvisni ogrevalno-kuhalni sistem. Pri nas lahko lepo živimo tudi brez elektrike. Ob prasketajočem živem ognju si grejemo še dušo, ne samo telo. Hrana, pripravljena na ognju štedilnika na drva, je naše zdravilo. Pri nas vam ne bomo stregli - pri nas vas bomo, če boste seveda želeli, dihati življenje učili in z vami to, kar imamo in smo, delili. Zelo verjetno boste pri nas nove dimenzije odkrili. Če se želite dotakniti preteklosti, uživati v sedanjosti in sanjati o lepši prihodnosti, potem ste več kot dobrodošli v naš svet salaški. Priti do nas pomeni potovati skozi čas…,“ pove Sandra Habjanič Kasaš, ki je skupaj z možem Mihaelom, sinom Vasilijem ter svojima in moževima staršema, kar nekaj čas urejala nekaj posebnega, nekaj kar bo vsakemu obiskovalcu gotovo ostalo v trajnem spominu.

To se lahko zgodi tudi vam, če ste naveličani potrošniškega sveta, neonskih luči in na glavo obrnjenega bioritma? Če so vam beton, hoteli, turistične atrakcije in šopingi odveč? Če želite na počitnicah ali kar tako doživeti nekaj posebnega, v resnici mirno in spokojno uživanje v naravi, kjer te lahko „zmotijo“ le živali, ki tam domujejo, potem obiščite Csárdás Salaš. V Sloveniji edini salaš je Csárdás Salaš, ki se nahaja na čudoviti naravni lokaciji, daleč od „ponorelega sveta“, ob gozdičku, jezercu, nedaleč od Črnega loga v Radmožancih, vasici dober streljaj od Lendave, z ene, Dobrovnika, z druge, Turnišča s tretje in sosednje Madžarske, s četrte strani. Salaši so sicer odmaknjena, ljudem in živalim namenjena osamljena domovanja ravninskega panonskega sveta in so sinonim umirjenega, odmaknjenega življenja. Pogosto so zrasli na zapuščenih ozemljih, ki so se sčasoma spremenila v rodovitno in bogato zemljo. Za salaše že stoletja velja, da so simbol prvinskega, zdravega načina življenja, saj so njihovi prebivalci nemalokrat prepuščeni sami sebi, svoji iznajdljivosti, povezanosti ter sožitju z naravo, od katere so odvisni mnogo bolj, kot pa ljudje, ki živijo v vaseh ali v mestih. Salaši se uspešno zoperstavljajo “norišnici podivjanega potrošniškega sveta” in samozavestno ohranjajo prastare, tradicionalne elemente življenja. Na salaših so pomembni odnosi, sodelovanje, medsebojna pomoč, spoštovanje in delovanje v smeri ohranjanja odgovornega, okolju in ljudem prijaznega, z delom in v samooskrbo usmerjenega načina življenja. „Zato, da bi naš način življenja omogočili okusiti in spoznati tudi tistim, ki jih nenehno preganjajo budilke, telefoni in položnice, smo del našega salaškega doma spremenili v apartma. Na Salašu živimo družina Habjanič-Kasaš, ekološko naravnani biodinamiki,“ še pove Sandra.,“ dodaja Sandra Habjanič Kasaš.

Nastanitev Csárdás Salaš, ki ponuja dejansko vse za nepozaben užitek, med drugim tudi teraso, brezplačen WiFi ter razgled na vrt. Nastanitev je 20 km od znamenitosti Golf igrišče Moravske Toplice Livada in nudi vrt ter brezplačno zasebno parkirišče. Apartma s klimatsko napravo obsega več spalnic (2), dnevno sobo, popolnoma opremljeno kuhinjo s hladilnikom in z aparatom za kavo ter kopalnico (1) s prho in s kadjo. V apartmaju lahko koristite brisače in posteljnino. Znamenitost Gradski stadion Varaždin je od nastanitve Csárdás Salaš oddaljena 45 km. Najbližje letališče (Letališče Edvarda Rusjana Maribor) je 79 km od nastanitve Csárdás Salaš, le nekaj kilometrov stran je dobro znani opazovalni stolp Vinarium... Zato ne gre prezreti, da v Sloveniji edini salaš - Csárdás Salaš, leži ob Črnem logu na ravninskem delu Prekmurja. Gostom namenjena velika kmečka soba se ponaša z dvema kuhinjama: v eni si lahko hrano pripravljate na sodoben način na najmodernejših aparatih, v drugi pa tako, kot so to počele naše babice - na živem ognju v zidanem štedilniku in v lončeni peči. Ljubezen do detajlov, tradicije in izvirnosti je vidna na vsakem koraku. Budilk, plastike in sintetike je na Salašu težko najti. Pri njih prevladujejo keramika, les, glina, lan, bombaž - in po vsem svetu cenjena znamka biodinamičnih izdelkov Demeter. Na Salašu živi družina Habjanič-Kasaš, mama Sandra, oče Mihael in sin Vasilij; Na salašu v glavnem opravijo vse sami, ko pa rabijo pomoč, jim priskočijo - pri živalih jim pomagata Sandrina starša Ivan in Vera, na zemlji pa Mihaelova starša, Laci in Irena.

Csárdás Salaš:

Salaši so odmaknjena, ljudem in živalim namenjena osamljena domovanja ravninskega panonskega sveta. Dotikajo se nekega davnega, že dolgo nazaj preživetega časa in na stičišču preteklega s prihodnjim ustvarjajo zatočišče v tukaj in zdaj. Izraz salaš prihaja iz madžarske besede “szállás” in pomeni namestitev. Zlasti uveljavljen je pri Slovanih v Vojvodini in Slavoniji. Salaši izvirajo iz predturških časov in so sinonim umirjenega, odmaknjenega življenja na širnih ravnicah Panonskega sveta. Pogosto so zrasli na zapuščenih ozemljih, ki so se sčasoma spremenila v rodovitno in bogato zemljo. Na salaših živijo po 3-4 generacije ene družine in lastništvo se praviloma prenaša iz roda v rod. Salaši so že stoletja sinonim prvinskega, zdravega načina življenja, saj so njihovi prebivalci nemalokrat prepuščeni sami sebi, svoji iznajdljivosti, povezanosti ter sožitju z naravo, od katere so odvisni mnogo bolj, kot pa ljudje, ki živijo v vaseh ali v mestih. Salaši se uspešno zoperstavljajo “norišnici podivjanega potrošniškega sveta” in samozavestno ohranjajo prastare, tradicionalne elemente življenja. Na salaših so pomembni odnosi, sodelovanje, medsebojna pomoč, spoštovanje in delovanje v smeri ohranjanja odgovornega, okolju in ljudem prijaznega, z delom in v samooskrbo usmerjenega načina življenja. Salaši so znani kot zatočišče za ljudi in živali, tudi divje, ki so se zatekale sem in neredko v zgodovini, so salaši imeli status nedotakljivosti, ki so jih vse strani spoštovale celo v času vojn.

Nekaj posebnega je vsekakor Csardas salaš, ki leži na ravnici ob Črnem logu blizu Lendave, na stičišču treh držav, pisane palete kultur, narodov in tradicij...