ZDRAVKO – PREBRANAC NAJBOLJŠI NA PRVI „ŽARIJADI“ V TERMAH 3000

V današnjem sodobnem času, pri odločitvah, kam na počitnice, nima več odločilnega pomena sama destinacija, temveč prihaja v ospredje predvsem možnost raznovrstnih doživetij, kamor vsekakor sodi ...
V Moravskih Toplicah se je deset tekmovalcev spopadlo za pripravo najboljših specialitet z žara; Nepremagljivi Zdravko Preradovič – Prebranac je prvi nagrado (tedenske počitnice za dve osebi) odstopil invalidnemu otroku in njegovi mami V današnjem sodobnem času, pri odločitvah, kam na počitnice, nima več odločilnega pomena sama destinacija, temveč prihaja v ospredje predvsem možnost raznovrstnih doživetij, kamor vsekakor sodi tudi raznolikost dogajanja. Zato povsod, kjer namenjajo veliko pozornost stalnemu dvigu kakovosti storitev in bogatitvi ponudbe ter s tem raznolikosti doživetij, posebno pozornost namenjajo prireditvam ter tudi pestrosti jedi, kar pomeni povezovanje bogatega kulinaričnega in etnološkega izročila ter turizma, ter seveda različnih dogodkov in prireditev. In v Termah 3000 so se sedaj odločili za še en dogodek, ki je hkrati zanimiva zabavna prireditev ter popestritev kulinarične ponudbe. Minulo soboto, 22. avgusta je namreč potekala I. „Žarijada v Termah 3000“, na kateri se je spopadlo deset posameznikov iz širšega slovenskega območja (Prekmurje, Štajerska, Dolenjska, Gorenjska, Ljubljana...), zraven pa je bilo še veliko več navijačev, katere pa je nekoliko zdesetkalo tudi slabše vreme. Tople poletne žarke je spremenilo turobno in nekoliko deževno vreme, a kljub temu se je potrdilo, da je ideja prava in jo je potrebno nadaljevati in še izboljševati.
Kakorkoli že, na dan tekmovanja, v soboto, 22.8.2009 se je na zelenici pred hotelom Livada Prestige v Moravskih Toplicah odvijalo marsikaj zanimivega. Ves čas so bile oblegane desetine stojnic z različnimi domačimi dobrotami in suvenirji, potekal je glasbeni program s štirimi skupinami (Romska skupina Rom Tom, Duo Karmen, Mala langa, Duo Halicanum), hkrati je potekala tudi bogata animacija za otroke ipd., med 15,00 in 17,00 uro pa je vas pozornost bila usmerjena na tekmovanje v peki na žaru. Tekmovalci so se potegovali za slavo, pa tudi za bogate nagrade, še zlasti štiri najboljša posameznika, ki so jim namenili: 1. mesto 7-dnevne počitnice v Termah Olimje za 2 osebi; 2. mesto 5-dnevne počitnice v Termah Ptuj za 2 osebi; 3. mesto - vikend paket za 2 osebo v Grand hotelu Toplice na Bledu; 4. mesto - Izlet na Dunaj za dve osebi. Vsem ostalim pa so namenili celodnevno vstopnico v kopališče Terme 3000.
Tekmovalci so si po lastni presoji izbrali meso, lahko je to bila ena vrsta ali pa pet različnih, seveda v enaki količini (en kilogram), enako je vsak posameznik sam odločil kaj bo ponudil komisiji v ocenjevanje. Profesionalna petčlanska strokovna komisija (Danilo Kozar, predsednik ter člani: Elvira Štumpf, Janko Kodila, Tomaž Vozel in Branko Časar), pa je jedi ocenjevala po sedmih kriterijih, in sicer: Priprava delovnega mesta; Postopek priprave jedi; Tekoči postopek dela; Čistoča in urejenost delovnega mesta; Izvirnost jedi in odstopanje od običajne priprave jedi; Estetski izgled jedi; Okus. In komisijo je še posebej prepričal znani „roštiljdžija“ iz Gornje Radgone Zdravko Preradovič, ki ga mnogi na severovzhodu države poznajo pod vzdevkom „Prebranac“, in ki zmaguje praktično povsod kjer tekmuje. Pripravil je štiri porcije glavne jedi (junečji stak, Karadžordževo šniclo, špikane – gurmanske čevapčiče ter nadevana piščančija prsa). V ocenjevanje je ponudil je Karadžordževo šniclo v svinjski mrežici, zraven pa oblogo, kajmak, pečene paprike in prerbranac, a po prepričanju mnogih bi zmagal tudi s katero koli izmed preostalih jedi, ki so vse skupaj pozneje poskusili.
Končni vrstni red: 1. Zdravko Preradovič – Prebranac (Gornja Radgona), 2. Dragica Hari (Puconci), 3. Dušan Jovanovič (Podnart, Radovljica), 4. Martina Roudi (Murska Sobota), 5.-10. Blaž Sotler (Grosuplje), Dejan Cvatanovič (Balkan-žar, Podvinci, Pragersko), Jožica Sever – TC Merkur, Štefan Celec, Davor Zaplatič (vsi Murska Sobota) in Bojan Komar (Kobilje). Zmagovalec I. žarijade v Termah 3000 Zdravko Preradovič pa je poleg aplavza za zasluženo zmago, požel še večji aplavz več sto prisotnih, ko se je odpovedal prve nagrade (tedenskih počitnic v Termah Olimje) v korist otroka invalida in njegove mame, ki si počitnic ne morejo privoščiti. „Zame to ne bi veliko pomenilo, za ljudi ki si tega ne morejo privoščiti, in takšnih je pri nas žal vedno več, pa je to nekaj posebnega“, je skromno dejal Prebranac. Predsednik ocenjevalne komisije in glavni kuhar v Termah 3000 Danilo Kozar, ki je mimogrede tudi član slovenske kuharske reprezentance, pa nam je povedal, da so organizatorji zadovoljni s številom nastopajočih na prvi tovrstni prireditvi, posebej pa s kakovostjo ponujenih jedi...