ZGODOVINA IN OCENJEVANJE
NA BOGRAČIADI
Prva Bogračiad sega v leto 1997 pred motelom Čarda. Že takrat se je v kuhanju bograča pomerilo 15 ekip...
Prva Bogračiad sega v leto 1997 pred motelom Čarda. Že takrat se je v kuhanju bograča pomerilo 15 ekip. Obisk je bil kljub slabemu vremenu zadovoljiv. Že naslednje leto so prireditev preselili v središče Murske Sobote pred restavracijo Zvezda na vrt z mogočnimi kostanji. Samo prireditev pa so obogatili z ocenjevanjem in razstavo prekmurske gibanice. Iz leta v leto se prijavlja vedno več ekip, tako da so že v letu 2001 opustili delitev tekmovalcev na amaterje in profesionalce ter ekipe med seboj pomešali. Točkovni način ocenjevanja daje možnost, da tekmovalci dosežejo več zlatih, več srebrnih in več bronastih medalj, glede na doseženo število točk.
Delo tekmovalcev ocenjujejo strokovnjaki na področju kuharstva. Tekmovalci lahko dosežejo zlato, srebrno ali bronasto medaljo in priznanje za sodelovanje. Vse ekipe prejmejo tudi simbolične nagrade. V zadnjih letih se je pojavljalo vse več prireditev z enakim imenom, zato so soboški organizatorji v letu 2004 pričeli s postopkom zaščite imena Bogračiada pri Uradu republike Slovenije za zaščito intelektualne lastnine in v letu 2005 prejeli odločbo o zaščiti imena prireditve, kar pomeni, da drugim prirediteljem uporaba tega imena ni dovoljena.
Strokovna komisija bograče ocenjuje po posebnih kriterijih: Priprava mize in kuhalnega prostora; Usklajenost z recepturo; Vzdrževanje kurišča; Potek dela; Usklajenost okusa bograča; Čistoča in red na delovnem mestu; Prikaz inovativnosti; Usklajenost časa priprave... Vsak tekmovalec je nagrajen z medaljo in priznanjem, če bo zbral zadostno število točk, in sicer: priznanje z bronastim znakom bogračiade, če doseže 80-87 možnih točk; priznanje s srebrnim znakom bogračiade, če doseže 87,1 – 95 možnih točk; ter priznanje z zlatim znakom bogračiade, če doseže 95,1 – 100 možnih točk. Komisija tudi prekmursko gibanico ocenjuje po določenih kriterijih, kot so: Oblika rezine in videz njene površine; Videz prereza; Število in debelina plasti ter njihovo zaporedje; Aroma; Tekstura; skupni vtis. Tekmovalci, ki bodo najvišje ocenjeni, bodo prejeli plakete z medaljo, drugi pa priznanje za sodelovanje...