Iz požiralnika je odstranil piškot in štiriletni otrok je zadihal...

Policist Dejan, ki pokazal veliko znanje in pogum, rešil otroka na sejmu Agra 2023 na Pomurskem sejmu.

Res je sicer, da mnogi državljani, zlasti tisti, ki jim policisti pišejo kakšne sankcije za prekrške ali kazniva dejanja, nimajo lepega mnenja o možeh v modrem. Dejstvo pa je nekoliko drugače, saj policisti niso samo „represivni aparat“, temveč veliko naredijo tudi za preventivo, pogosto pa pomagajo tudi reševati zdravje in življenja ljudi, kar se je potrdilo tudi med nedavnimi vremenskimi ujmami, sredi julija in v začetku avgusta. Pa tudi izven teh dogodkov se pogosto zgodi, da policisti rešijo kakšno človeško življenje in nekaj takega se je v začetku tega tedna zgodilo v Gornji Radgoni, kjer poteka 61. mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra, ki ga vsakodnevno obišče na desetine tisoč ljudi od blizu in daleč. In takrat se lahko zgodi tudi kaj nepredvidljivega in nepričakovanega...

V ponedeljek, 28.8., okrog 12.30 ure je v bližino stojnice Policijske uprave Murske Sobota, na omenjenem mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra 2023, na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, je pritekel občan in zaprosil za pomoč, ker otrok ne diha in ne vedo kaj mu je. Policist Dejan Kranjec iz PP Lendava, ki je na sejmu bil službeno, je takoj stekel do otroka, ki se je dušil in je postajal že moder. Otroka je pravilno prijel in dvignil, poteptal po hrbtu, da je tujek (piškot) odstranil iz žrela in otrok je zadihal. Nato je bil predan v oskrbo ekipi Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Gornja Radgona.

„Bil sem v službi na stojnici Policije, kjer izvajamo promocijo policijskega poklica ter nudimo različne usluge in nasvete. Na drugi strani prostora se je nekaj odvijalo, ko je občan začel kričati in spraševati, če je kdo v bližini, ki bi vedel oživljati, ker da otrok umira. Nemudoma sem stekel do prizorišča, kjer ga je mama držala, jokala in razlagala, da ne ve kaj se je fantku starem tri do štiri leta zgodilo, ker je normalno hodil, naenkrat pa je postalo hudo. Hitro sem ga prijel in dvignil ter ga malo masiral po hrbtu, zlasti lopaticah. Vedel sem, da je tujek v požiralniku zaustavil dihanje. Ko je fantek bruhnil, med pobruhanim je bil tudi piškotek, sem vedel, da je vse dobro. Še dodatno je bilo jasno, ko je malo zajokal, kar je tudi normalno v takšnem primeru. Predali smo ga reševalcem in to je bilo vse. Nič posebnega, kar ne bi naredil vsakdo izmed nas,“ nam je razlagal pogumni policist Dejan, ki ni spraševal ne od kod je fantek, ne kako mu je imel, zaželel pa mu je lepo otroštvo in vse dobro v življenju.

„V omenjenem dogodku je policist uspešno posredoval in rešil življenje otroku in s tem pokazal veliko poguma in požrtvovalnosti,“ je ob tem povedala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota. Iz Generalne policijske uprave paa so dodali: „Da v kritičnih trenutkih narediš kar je potrebno in pomagaš otroku, ter mu morda s tem rešiš življenje, je vredno vse pohvale.“

Sicer pa 42-letni policist Dejan Kranjec, ki izvira iz Hotize je osnovno šolo obiskoval v Veliki Polani, kjer se OŠ imenuje po njegovem soimenjaku Mišku Kranjcu. Srednjo ekonomsko šolo je končal v Lendavi, po odsluženi vojski v Ljubljani, se je prijavil na Policijsko akademijo in pred natanko 20 leti (2003) podpisal pogodbo s Policijo. Že pripravništvo - prakso je opravljal na PP Lendava in ves čas je na isti policijski postaji, trenutno v oddelku za izravnalne ukrepe. Je tudi član „Frontex“ ekipe (Evropska agencija za mejno in obalno stražo) in se je že petkrat udeležil varovanja evropskih meja, štirikrat v Severni Makedoniji in enkrat v Bolgariji. Štirje meseci v Makedoniji in dva meseca v Bolgariji so lepe izkušenje, ki jih ne bo pozabil, še posebej nikoli ne bo pozabil dogodka, ki ga je doletel v Gornji Radgoni, kjer je zastopal Policijsko upravo Murska Sobota in je očitno bil v pravem času na pravem mestu.

S svojim postopkom na Pomurskem sejmu je navdušil mnoge državljane, zlasti fantkove starše, na njega pa so ponosni tudi mnogi njegovi svojci in prijatelji, še posebej žena Irena in trije otroci (fant in dve dekleti), stari med osem in 13 let. Dejan nam je ob tem zaupal, da je zelo zaljubljen v službo policista ter da nima nobenih težav. „Za našo službo sta izjemno pomembna komunikacija in dialog tako da se o vsem pogovoriš tudi z morebitnim kršiteljem ali storilcem KD. Osebno imam rad svojo službo, ki je zelo dinamična in nikoli ne veš, kaj te čaka že naslednji trenutek. Vesel sem tudi, ko lahko pomagamo ljudem, tudi z nasveti, ne le v službi, temveč tudi ko nisi v uniformi“, nam je še povedal pogumni Dejan Kranjec.