Umetniki iz Avstrije in Slovenije so ustvarjali po vinorodnih hribčkih

V Radencih odprli razstavo del nastalih na jubilejni, 30. slikarski koloniji „Vinogradi obeh bregov Mure 2024“.

Zgodilo se je pred tridesetimi leti, ko je kot odraz dobrega čezmejnega sodelovanja Pomurskega sejma v Gornji Radgoni in Okrajnega glavarstva v Bad Radkersburgu na avstrijski strani reke Mure, nastala slikarska kolonija Vinogradi obeh bregov Mure. Pobudnik kolonije je bil aktualni predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je vsa leta uspešno sodeloval s takratnim glavarjem Bad Radkersburga Konradom Kranichem, kasneje z okrajnim glavarjem novoustanovljenega okraja "Jugovzhodna Štajerska", ki je nastal z združitvijo okrajev Radkersburg in Feldbach v Südost Steiermark, Alexandrom Majcanom, v zadnjih letih pa organizacijo čezmejnega umetniškega druženja nadaljuje z aktualnim županom Bad Radkersburga Karlom Lautnerjem. Slikarska kolonija, ki jo izmenoma gosti desni in levi breg reke Mure, zdaj Slovenija in naslednjič Avstrija, je v letošnjem letu potekala na slovenski strani. Gostoljubje koloniji je letos ponudilo Zdravilišče Radenci, pravzaprav hotel Radin v Radencih.

In po petdnevnem ustvarjanju desetih umetnikov, ki je večinoma potekalo po vinorodnih hribčkih Radgonsko – kapelskih goric, so v avli hotela Izvir v Radencih, odprli razstavo nastalih likovnih del. Kot je vseskozi v veljavi, se je tudi letošnje kolonije udeležilo pet slovenskih in pet avstrijskih slikarjev. Z avstrijske strani so sodelovali: Rosina Gmeindl, Edith Keckeis, Crista Nickl – Wlodkowski, Heidemarie Bursch Leeb in Gerhard Guttmann, ki je bil tudi koordinator avstrijskega dela kolonije. Slovenijo pa so zastopali: Andrej Okreša, Anita Škrlec, Zvonko Bartok, Danila Krpič in predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Dana Štrucelj, ki je bila koordinatorica na slovenski strani. Tematiko slikarskega snovanja razgrinja že sam naslov kolonije, in sicer so to vinogradniška pobočja in krajina obeh bregov Mure ter vse, kar je s tem povezano. Bolj togih vsebinskih omejitev kolonija ne daje. Prav tako slikarji niso imeli stilnih omejitev in so se izpovedovali vsak v svojem obvladanem in uveljavljenem stilu od predmetnega do abstraktnega izraza.

Ob odprtju razstave v Radencih, katero je vodil Andrej Okreša, za glasbene vložke pa je poskrbel Boris Šavel, so prisotne pozdravili Janez Erjavec, Karl Lautner, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci Zdenka Ploj, ter oba koordinatorja kolonije, Gerhard Guttmann in Dana Štrucelj. Seveda so vsi poudarjali pomen takšnega umetniškega sodelovanja ob meji, ki se gotovo kmalu ne bo nehalo. Ob tem je predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec nekaterim najbolj zaslužnim za 30-letne uspehe kolonije, podelil priznanja in zahvalnice.

Sama razstava likovnih del „Vinogradi obeh bregov Mure 2024“ bo v hotelu Izvir na ogled do konca junija, nato se bo selila tudi v sosednjo Avstrijo, avgusta pa tudi na Pomurski sejem v Gornjo Radgono.