BLAGOSLOVA VELIKONOČNIH JEDI V SOVJAKU SE JE UDELEŽILO OKROG 150 KRAJANOV

V župniji Sv. Jurij ob Ščavnici, katere enako ime nosi občina, in šteje nekaj več kot 3.000 duš, ohranjajo veliko starih običajev iz ...
V župniji Sv. Jurij ob Ščavnici, katere enako ime nosi občina, in šteje nekaj več kot 3.000 duš, ohranjajo veliko starih običajev iz posvetnega in verskega življenja prebivalcev. Med verske običaje sodijo tudi običaji ob blagoslovitvi velikonočnih jedi. Jurjevški župniki, pa tako tudi Štefan Grabar, vseskozi ohranjajo tradicijo blagoslova velikonočnih jedi ob določenih križih in kapelah po celi župniji. V preteklosti so župnika, ki je blagoslavljal velikonočna jedila, od enega križa ali kapele, kjer je potekal blagoslov, vozili s konjsko vprego, danes pa z avtomobilom.
Poseben običaj je tudi sprejem duhovnika, ki pride blagoslavljat velikonočne jedi. Tako ga pri vaški kapeli v Seliščih pričakajo s streljanjem iz možnarjev. Pri Kolblovem-Ketišovem križu v Sovjaku pa blagoslov jedi spremljajo fantje in možje, ki so si nadeli ime Jürjovški nabijači, s streljanjem iz »nabijač«. V Sovjaku, v to smo se lahko ob našem obisku tudi prepričali, je obisk števila tistih, ki se udeležijo blagoslovitve, najbolj množičen od vseh blagoslovitev ob križih in kapelah v župniji Sv. Jurij ob Ščavnici. Tu je blagoslovitvi velikonočnih jedi sledilo okrog 150 krajanov. Kot je navada pridejo k blagoslovu ponavadi cele družine.