ODKRITJE SPOMENIKA VELIKEMU MISLECU ŠKOFU DR. VEKOSLAVU GRMIČU

V nedeljo, 22. junija, je na trgu Videm pri Sv. Juriju ob Ščavnici potekalo veliko slavje, ki je bilo posvečeno odkritju spomenika rojaku iz Sv. Jurija ob Ščavnici ...
Spominski kip je odprl predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk V nedeljo, 22. junija, je na trgu Videm pri Sv. Juriju ob Ščavnici potekalo veliko slavje, ki je bilo posvečeno odkritju spomenika rojaku iz Sv. Jurija ob Ščavnici škofu dr. Vekoslavu grmiču. Odkritju spomenika je sledila velika množica obiskovalcev, med njimi številni visoki gostje. Vseh ni mogoče našteti, saj jih je bilo zelo veliko. Naštejmo jih le nekaj. Med drugimi so bili: predsednik države dr. Danilo Türka s soprogo, škof dr. Jožef Smej, evangeličanski škof dr. Geza Erniša, pisatelja Boris Pahor in Tone Peršak, predsednik ZBS dr. Janez Stanovnik, župani sosednjih občin in drugi. Prireditev se je začela ob 10.00 uri z darovanjem sv. maše, ki jo je v cerkvi daroval mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej. Glavna slovesnost je potekala na ploščadi pred cerkvijo, kjer so gostje in drugi obiskovalci spremljali ta za občino Sv. Jurij ob Ščavnici veličastni dogodek. Med visokimi gosti je bilo prvo ime predsednik države dr. Danilo Türk, ki je bil glavni govornik in je odkril spomenik. Obiskovalce in goste je po kulturnem programu, ki ga je vodila Norma Bale, v njem so nastopali Oktet Eternom, učeni OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici in dijaki Gimnazije iz Ljutomera, nagovoril župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki se je zahvalil svetnikom občine, da so podprli idejo o postavitvi spomenika njihovemu velikemu rojaku iz Dragotinec in vsem, ki so se odzvali na povabilo odritja spomenika. O Grmiču in njegovih delih je spregovoril njegov dober poznavalec in prijatelj profesor Srečko Rehar. Glavni govornik je bil predsednik države dr. Danilo Türk, ki je v svojem govoru povedal, da je bil Grmič velika osebnost in ga je primerjal z Primožem Trubarjem. Tako kot Trubar, se je tudi Grmič zavzemal za enakost med vsemi kristjani.
Napočil je najsvečanejši trenutek prireditve, ko je predsednik dr. Danilo Türk, z županom občine Antonom Slano in profesorjem Srečkom Reharjem, odkril doprsni kip škofu dr. Vekoslavu Grmiču, katerega je izdelal akademski kipar Darko Golja. Kip stoji na zelenici tik ob cerkvi, njegov pogled pa je usmerjen proti njegovemu rojstnemu kraju Dogotinci. Po odkritju spomenika se je množica odpravila pod veliki šotor, kjer so bili vsi pogoščeni z dobrotami, ki so jih znajo pripraviti vrle gospodinje iz področja občine Sv. Jurij ob Ščavnici. V štoru je skupaj z obiskovalci za mizo z županom in drugimi gosti sedel tudi predsednik republike dr. Danilo Türk in tako pokazal svojo preprostost, ko se zna družiti s vsakim človekom. V to so se prepričali mnogi, ki so bili deležni njegovega podpisa in stiska roke. Nobenemu te želje ni odklonil. Občini Sv. Jurij pa gre čestitati za izpeljavo tako imenitnega kulturnega dogodka, katerega dejanje bo ostalo zapisano v zgodovini.