KO ZADIŠI NERAFINIRANO BOČNO OLJE...

Čeprav na tisoče potrošnikov iz cele Slovenije in tudi iz tujine že 15 let poznajo odlična olja, ki jih pridelujejo v Oljarni Flegar v Lomanošah pri Gornji Radgoni, so jih še dodatni potrošniki gotovo spoznali po ...
V Lomanošah pri Gornji Radgoni že 15 let uspešno deluje družinska oljarna Flegar, ki se ponaša z izjemno kakovostjo bučnih olj; Prvič na razstavi pa že zlata medalja... Čeprav na tisoče potrošnikov iz cele Slovenije in tudi iz tujine že 15 let poznajo odlična olja, ki jih pridelujejo v Oljarni Flegar v Lomanošah pri Gornji Radgoni, so jih še dodatni potrošniki gotovo spoznali po nedavni razstavi „Dobrote slovenskih kmetij“ na Ptuju, kjer so se s svojimi bučnimi olji predstavili prvič, in so že osvojili zlato odličje. Oljarna Flegar je sicer družinsko podjetje s 15 - letnimi izkušnjami ter izvrstnim znanjem, ki vsem potrošnikom, zlasti tistim, ki skrbijo za svoje zdravje, ponuja najkvalitetnejša nerafinirirana bučna olja. Olja namreč pridelujejo iz izbranih, prečiščenih golic po naravnem postopku. Za vse (zasebne) stranke olje stiskajo ob sredah in sobotah, toda po predhodnem naročilu. Po predhodni najavi pa je možen tudi ogled celotnega procesa stiskanja ali ogled oljarne. Vsekakor je pri Flegarjevih, tik ob glavni cesti Gornja Radgona – Maribor, možno kupiti vse dni v tednu razen nedelje, od jutra do večera.
Začetki Oljarne Flegar segajo v leto 1995, ko se je Alojz Flegar odločil za samostojno pot, s sabo pa je prinesel dolgoletne izkušnje iz oljarstva v tujini. Tako kot povsod je samostojna pot Flegarjevih na začetku bila težka, saj kot neznana oljarna, niso imeli veliko potrošnikov. Zlasti zaradi kakovosti in nenehne „reklame od ust do ust“, so nato vedno hitreje postajali bolj prepoznavni in so se nenehno pojavljajo novi in novi potrošniki. V Oljarstvu Flegar sta sprva bila zaposlena le Alojz Flegar, ki se je kot rečeno vrnil iz tujine, in žena Nada, ki je pred tem bila zaposlena v konfekcijski tovarni Mura. „Ker se je sčasoma povečevalo povpraševanje po našem olju, smo kaj kmalu morali zaposliti dva nova delavca. Nekaj let pozneje, v letu 2004 smo posodobili celotno proizvodnjo, saj prejšnja ni zadostovala potrebnim količinam. Vsako leto v jeseni, zlasti od domačih pridelovalcev, odkupimo večjo količino suhega bučnega semena, ki nam zadošča skozi vse leto. Bučno olje pridobivamo iz bučnih semen – golic, katere zmeljemo, spražimo in stisnemo. Stiskanje praženih in zmletih jedrc poteka brez kemične obdelave, čiščenja oziroma rafinacije, beljenje in razsluzevanje, s čimer se ohrani karakterističen okus nerafiniranega bučnega olja. Hladno stiskanim oljem pravimo naravna, neobdelana olja, ker se v njih ohrani večina snovi - nenasičene maščobne kisline, vitamini, barvila, sluzi in arome. Poleg tega ohrani izrazito močan, lasten okus, medtem ko so vroče stiskana olja po okusu bolj nevtralna“, nam je razlagal Alojz Flegar, ki je ponosen na svoja olja, predvsem ker so jih potrošniki odlično sprejeli.
Enako je, skupaj z ženo Nado, ponosen na oba otroka, saj hčerka študira Živilsko tehnologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in s tem staršem pomagam izboljšamo samo tehnologijo, sin Robi pa študira računalništvo in je tudi že sedaj od velike pomoči v družinskem podjetju. „Letos, ob 15 – letnici delovanja, smo začeli tudi z proizvodnjo hladno stiskanega bučnega olja, ki je prav tako mehaničen proces vendar temperatura pri tem ne presega 60 stopinj celzija. Hladno stiskano olje se proizvaja s počasnim stiskanjem pri zvišanem tlaku v stiskalnici iz praženih in zmletih jedrc. Zaradi tlaka se temperatura v oljni pogači zviša, vendar ne presega 60 stopinj celzija. Takšno stiskanje ne vključuje kemijske obdelave, čiščenja (rafinacije), beljenja in razsluzevanja. Proizvajamo čisto bučno olje, solatno olje, štajersko olje in mešanico bučnega in sončničnega olja“, pravi Flegar, ki poudarja zdravilnost bučnega olja, kot vira tokoferolov, ki so naravno prisotni antioksidanti v bučnem olju in imajo vitaminsko in antioksidativno delovanje.
Letos so Flegarjevi prvič sodelovali na razstavi „Dobrote slovenskih kmetij“, ki je že enaindvajsetič potekala na Ptuju. Gre za blagovno znamko, ki predstavlja pristnost in neokrnjenost slovenskega podeželja, na njej pa se samo potrjuje kakovost slovenskega podeželja, in med izvrstne izdelke je izbrano tudi bučno olje Oljarne Flegar. „Dobrote slovenskih kmetij je osrednja kulinarična prireditev v slovenskem prostoru. In v okviru same razstave je potekalo tudi ocenjevanje izdelkov iz cele države ter tudi z avstrijske Koroške. Ocenjevali do mesne izdelke, vina, sadjevce, naravne žgane pijače, soke, marmelade in džeme, kompote, suho sadje, kise, konzervirano zelenjavo, olja, mlečne izdelke, izdelke iz žit ipd. In na ocenjevanju je sodelovalo tudi naše čisto bučno nerafinirano olje, kjer smo osvojili zlato medaljo za kakovost“, nam je razložil Alojz Flegar, ki dodaja, da je strokovna komisija pri ocenjevanju upoštevala pravilnik ocenjevanja olj. Pri bučnem olju so ocenjevali predvsem barvo, okus, vonj in bistrost.