MED 33 VZORCI JE POVPREČNA OCENA KAR 18,09
Nekoliko pozneje kot običajno so člani Društva Vinogradnikov Benedikt, katerega prvi (in doslej edini) predsednik je podjetnik Zlatko Borak, so tudi letos opravili ...
Pripravili so 8. tradicionalno ocenjevanje vin Društva vinogradnikov Benedikt
Nekoliko pozneje kot običajno so člani Društva Vinogradnikov Benedikt, katerega prvi (in doslej edini) predsednik je podjetnik Zlatko Borak, so tudi letos opravili tradicionalno ocenjevanje – prerez letnika vina. V lovskem domu Benedik je tako potekalo že 8. društveno ocenjevanje vina, in sicer vinskega letnika 2009. In po tistem, kar je strokovna komisija ugotovila, so lahko vinogradniki omenjenega dela Slovenskih goric, kljub nekoliko slabšim lanskim pogojem pridelovanja, več kot zadovoljni. Kljub nekoliko manjšim količinam pridelanega vina, saj so pogoste lanske toče naredile svoje, je vodstvo društva uspelo pritegniti solidno število izmed okoli 70 članov društva, ki so pred komisijo prinesli 33 vzorcev desetih sortnih in enega mešanega vina. To je sicer nekoliko manj kot prejšnja leta, ko je pridelka tudi bilo več. Toda, če je lani količinsko bilo bistveno manj vina, je zato še vedno zelo kakovostno. Komisija, ki jo je vodil mag. Tone Vodovnik z mariborskega Kmetijsko gozdarskega zavoda, zraven pa so bili še: Simona Hauptman, Franc Škrobar, Franc Kupljen in Milivoj Trstenjak, je imela kar zahtevno delo, a so ga uspešno opravili.
Najvišjo oceno sploh (18,70) si je prislužil traminec Franca Harija iz Spodnje Ščavnice, povprečna ocena pa je bila več kot solidnih 18,09. Veseli pa tudi dejstvo, da je samo en vzorec bil izločen, kar pomeni, da vinarji delajo vedno boljše. Kakorkoli že podeljenih je bilo veliko zlatih in srebrnih medalj ter priznanj, vse to pa bodo vinogradniki tudi uradno prejeli na posebnem vinogradniškem pikniku, ki bo v poletnem času. »Mnogi kletarji in vinogradniki so tudi lansko leto izkoristili bogato »ponudbo« narave in pridelali zares odlična vina. Z doseženo kakovostjo pa ne smemo biti povsem zadovoljni, saj bi pri nekaterih vinih lahko bilo tudi boljše. Ponekod smo namreč srečali pomanjkljivosti kot so neharmoničnost in grenkobnost ter rahle sledi posledic vinskih napak in pa nestrokovno žveplanje. Zato predlagamo, da naj vsak pri sebi opravi analizo dela, se spomni kjer in kdaj je »grešil« in tega ne ponovi več. Tukaj pa je predvsem potrebno upoštevati: primeren čas trgatve; ločitev prešanca; razsluzenje mošta; vrelni nastavek; kontrolo vrenja; dolivanje; pravočasne pretoke; primerno žveplanje; lepšanje vina; redno kontrolo vin s pokušnjo… Naj bo torej še naprej cilj pridelati še boljša vina«, je povedal predsednik ocenjevale komisije mag. Anton Vodovnik.
Rezultati, mešana vina – zvrst: 1. Franc Hari (Spodnja Ščavnica) 18,13; Šipon: 1. Zlatko Borak 18,10; Chardonnay: 1. Janez Pšajd (Štajngrova) 18,43; Laški rizling: 1. Marjan Farasin (Benedikt) 18,30; Rulandec – sivi pinot: Jože Kraut (Ihova) 18,23; Renski rizling: 1. Franc Hari 18,13; Kerner: 1. Janez Kaučič (Trstenik) 18,38; Rumeni muškat: 1. Marjan Farasin 18,27; Traminec: 1. Franc Hari 18,70; Sauvignon: 1. Janez Kaučič (Trstenik) 18,23; Beli pinot - burgundec: 1. Zlatko Borak 18,20.