MLADIM SO PRIBLIŽALI VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO
Z željo pridobitve splošnih in poglobljenih znanj s področja vinogradništva in vinarstva (poznavanje sort, osnove ...
Šestnajst mladih se je udeležilo „Enoloških dnevov, Jeruzalem – Kog 2008“
Z željo pridobitve splošnih in poglobljenih znanj s področja vinogradništva in vinarstva (poznavanje sort, osnove degustiranja vina, iskanje dvojic – regionalno tipična hrana in dopolnjujoče vino...), usmerjenost programa k ozaveščanju kulturnega pitja vina med mladimi, je Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, pripravilo posebni „Enološki tabor“. Na vinogradniških kmetijah ter v vinogradih Jeruzalemsko – ormoškega območja, se je nadvse zanimivega štiridnevnega tabora udeležilo 16 dijakov in študentov, starih med 18 in 21 let, iz širšega območja Pomurja. In po končanju tabora, na katerem so se udeleženci veliko tega naučili, smo se prepričali, da je šlo za pravo zadevo, saj so udeleženci imeli dejansko pester program obdelanih tem. Tako so spoznali: vinski trg; zgodovina in pomen vinogradništva in vinarstva v Sloveniji; rajonizacijo in sortni izbor v Sloveniji; ampeleografijo in spoznavanje sort ipd. Vsekakor je bila zanimiva tudi likovno - literarna ustvarjalna delavnica, katero so poimenovali „vinoverzologija“, ko so udeleženci na svojih majicah risali in pisali različne verze. Prav slednje majice pa so oblekli ob koncu tabora, ko so gostom, pokroviteljem in staršem, pokazali kaj so se naučili.
S predavanji in diskusijami so mladi obdelali tudi javno nastopanje, sestavo vina, nego vina v kleti, vino kot pridelek oziroma izdelek, razvoj blagovne znamke – primera iz prakse. Pripravili so tudi ogled kleti Jeruzalem Ormož, kjer so imeli predavanje, diskusijo na temo degustacija, ter kratko ocenjevanje vina. Na Pavlovskem Vrhu so si ogledali Vinogradništvo Družine Kos, kjer je potekal tudi prikaz in izvedba praktičnega dela v vinogradu. Ni pa se vse končalo samo na vinogradništvu in vinarstvu, saj je bilo tudi kulture, izletov (ogled domačije Frana Miklošiča v Radomerju, ter domačije Stanka Vraza v Cerovcu), večernih pohodov med vinogradi. V jezikovnih delavnicah je potekala priprava na degustacijo ipd. Celi zadnji dan tabora je bil namenjen Kulinarično- ustvarjalnim aktivnostim z večerno degustacijo. Skozi predavanje in diskusijo o gastronomiji, so obdelali Spajanje hrane in vina, potem so kuhali marmelado in pripravljali prigrizke, v ustvarjalni delavnici pa izdelovali degustacijski list, ter pripravili dekoracijo in ob koncu sami izvedeli degustacijo za sponzorje projekta Enološki dnevi, goste in starše udeležencev.
„Enološki dnevi (Jeruzalem - Kog, 23. 7. 2008-26. 7. 2008) je 4-dnevna šola, ki udeležencem nudi brezplačno udeležbo (tudi nastanitev), in zajema strokovna predavanja, kreativne delavnice, ekskurzijo, praktično delo v vinogradu ali kleti, spoznavanje kulinarike (peka v krušni peči), izvedbo degustacije. Vsebine so vezane na temo enologije s prepletanjem jezikovno-literarnih prvin. Program je zajemal širjenje in pridobivanje znanja s področja enologije, vse skupaj pa so dopolnjevale jezikovne, kulturne in likovne ustvarjalne vsebine. Izpostavljen je bil pomen in ozaveščanje kulturnega pitja vina mladih, saj so udeleženci študentje in srednješolci, starejši od 18 let. Vključevali smo enološka in tudi jezikoslovna predavanja, ki so se navezovali na kreativne ustvarjalne delavnice, povezane z etnologijo, kulinariko in kulturo Prlekije in Slovenije. Program je bil usmerjen predvsem v aktivno delo udeležencev (skupinsko delo, delo v paru, sodelovalno učenje). Cilji programa so predvsem pridobitev splošnih in poglobljenih znanj s področja vinogradništva in vinarstva (poznavanje sort, osnove degustiranja vina, iskanje dvojic – regionalno tipična hrana in dopolnjujoče vino), usmerjenost programa k ozaveščanju kulturnega pitja vina. S praktičnim delom in z ekskurzijo pa se izpostavlja konkretno spoznavanje učnih vsebin. Na jezikovni ravni je v ospredju vključenost v komunikacijsko in socialno kompetenco posameznika – uporabnika jezika (vsebine so podane zanimivo, gre za odprto učno okolje, kreativne delavnice, zajemanje povezovanja na videz različnih znanj – enologija in jezikoslovje). Izpostavljeno je bilo tudi vzpodbujanje interesa za področje kmetijstva in živilske tehnologije, ter izobraževalnega okolja v severovzhodni Sloveniji, katere del je manj poznan in obiskan“, je tabor predstavila nekdanja slovenska vinska kraljica Tjaša Kos, sicer ena izmed organizatoric projekta in predsednica Društva Kelih. Dodala je, kako je zadovoljna, da so udeleženci dopolnili znanje iz vinogradništva in vinarstva, predvsem tisti, ki so prišli z agronomske fakultete, iz tehniške gimnazije ali srednje kmetijske šole. Ostali udeleženci pa so usvojili nova znanja s tega področja in dopolnili znanja z jezikovno-literarnega vidika. Hkrati je program bil usmerjen k ozaveščanju kulturnega pitja vina, kar pomeni, da so udeleženci spoznali vino kot dopolnilo k hrani. Hkrati so kreativne delavnice omogočale razvoj osnovne ideje in spodbujale k lastni ustvarjalnosti.
Na Enoloških dnevih, za katere udeleženci niso plačali nič, saj so vse pokrili donatorji in Ustanova dr. Antona Trstenjaka, je sodelovalo več predavateljev različnih strok (vinogradništvo, enologija, jezikoslovje, javno nastopanje), likovni in kulturni ustvarjalci, kot so: mag. Tjaša Kos, univ. dipl. gosp. ing.; Miran Torič, univ. dipl. ing. agr.; Cvetka Sakelšek, univ. dipl. ing. živ. tehn.; Katja Koroša, prof.; Klaudija Vidak, prof.; Branko Slavinec, org. posl. v gost., sommelier II; Mitja Kos, kem. tehnik, vinogradnik ter Tadej Vesenjak, prleški kantavtor.
Društvo „Kelih“ skrbi tudi za kulturo pitja vina
V Prlekiji je pred slabim letom bilo ustanovljeno Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, njegova prva predsednica pa je postala nekdanja Slovenska vinska kraljica, Tjaša (Koroša) Kos. Sama predsednica, ki je leta 2002 „vladala slovenskemu vinskemu dvoru“ pravi, da je novo društvo bilo ustanovljeno z namenom organizacije kulturnih in izobraževalnih dogodkov, ki se prepletajo tudi z vinom. Z imenom Kelih društvo namreč predstavlja kulturo, izobraževanje ter vinsko kulturo kot dragocenost in tradicijo na Slovenskem, predvsem pa na območju Prlekije. Društvo Kelih sodeluje z različnimi društvi, in med slednja sodi tudi Lions kluba Murska Sobota, čigavo poslanstvo je seveda humanitarnost, kar dokazujejo, da je Kelih tudi humanitarno nastrojen.
Kulturno in izobraževalno društvo Kelih je že organiziralo več degustacij po Sloveniji, saj želi, da se skozi zanimiva dejstva in pesmi o Prlekiji promovirajo tako vina sodelujočih vinarjev kot Prlekijo samo...