NAD 75 ODSTOTKOV VELIKIH ZLATIH IN ZLATIH MEDALJ

Na letošnjem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru mednarodnega kmetijsko – živilskega sejam „Agra 2010“ v Gornji Radgoni, so člani strokovne komisije ugotovili, da je bilo 142 ...
Na ocenjevanju za odličja „Agre 2010“ izjemna kakovost mleka in mlečnih izdelkov Gornja Radgona - Na letošnjem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru mednarodnega kmetijsko – živilskega sejam „Agra 2010“ v Gornji Radgoni, so člani strokovne komisije ugotovili, da je bilo 142 izdelkov, ki jih je na ocenjevanje poslalo 24 podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije, izjemne kakovosti. Skupaj so podelili kar tri četrt zlatih in velikih zlatih medalj, kar je dejansko izjemno. Več kot polovica vseh (78) medalj odpade na velike zlate, od katerih je sedem šampionov, poleg pa je še 29 zlatih, 27 srebrnih in le štiri bronaste medalje. Prav tako so štiri vzorce izločili, pa ne zaradi slabe kakovosti, temveč zaradi neustrezne dozorelosti. Kakorkoli že, na 24. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je strokovna žirija naziv šampion podelila trem proizvajalcem - Mlekarni Celeia, Pomurskim mlekarnam (po dva) in Vindiji s Hrvaške (tri), ki so tako že tretje leto dosegli najvišje možno število točk v svojih kategorijah.
Kot je na predstavitvi rezultatov povedala članica mednarodne ocenjevalne komisije, doc. dr. Slavica Golc Teger z Inštituta za mlekarstvo Biotehniške fakultete Ljubljana, je od izdelkov, ki so dobili velike zlate medalje, več kot polovica dosegla polno število točk, pa tudi generalna kakovost izdelkov je izredno dobra. „Komisija pa je pogrešala tradicionalne, primarne izdelke, ker je mleko tako kakovostno, da mora braniti svoj položaj brez dodatkov, ob dejstvu, da smo dobili na ocenjevanje le jogurte z dodatki, nobenega pa brez njih. Letos so nekoliko izstopali siri s Hrvaške in Slovenije, ob uveljavljenih izdelovalcih pa so se za najvišja priznanja enakovredno potegovali tudi mali izdelovalci, več je bilo tudi bioizdelkov. Posebno priznanje za izjemno kakovost je komisija podelila celotnemu programu sirov izdelovalca Kaerntnermilch iz Avstrije“, je dejala Golc Tegerjeva
Tudi predsednik strokovne komisije, prof. dr. Bogdan Perko z ljubljanske biotehniške fakultete je bil presenečen nad izjemno kakovostjo ocenjenih vzorcev. „Bolj kot število prispelih vzorcev je komisijo presenetila izjemna kakovost ocenjenih izdelkov. Ta govori v prid dejstvu, da so proizvajalci na ocenjevanje poslali zares najboljše, kar proizvajajo. Veliko je bilo tudi novih izdelkov, o katerih so ponudniki očitno želeli pridobiti objektivno mnenje neodvisne strokovne komisije, jih na nek način testirati. To še posebej velja za izdelke iz svežega mleka. Za spoznanje drugače je bilo na področju sirarstva, kjer smo bili poleg novih izdelkov priča tudi pravi plejadi paradnih konjev tradicionalne kakovosti. Razveseljuje me, da smo letos lahko podelili več najprestižnejših priznanj kot v zadnjih letih. Med njimi je bilo veliko izdelkov, ki so se prebili čez ocenjevanje brez vsake odbitne točke. Letos so v boju za najvišja priznanja, ob boku z že uveljavljenimi, z izjemno kvaliteto enakovredno potegovali tudi mali proizvajalci. Ob vsem povedanem in obenem dobri mednarodni udeležbi lahko zaključim, da kakovost mlečnih izdelkov, ki so na voljo slovenskim kupcem, ne pozna recesije“, je prepričan Perko.
Na letošnjem ocenjevanju so šampioni kakovosti postali: Desert - jogurtova smetana in borovnica 150 g 10 % m.m., in Desert - jogurtova smetana in kokos 150 g 10 % m.m. (oba Mlekarna Celeia, d.o.o.); Zbrinc arhiva, ter Surovo maslo - Slovensko čajno maslo (oba Pomurske mlekarne, d.d. Murska Sobota); Ovis feta - meki masni sir od ovčjeg mlijeka u salamuri 2,5 kg, UHT Popy shake vanilija, 160 ml slim, ter UHT Ledena kava, 200 ml slim (vsi trije Vindija d.d. Prehrambena industrija Varaždin). Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je strokovna komisija dodelila celotnemu programu prijavljenih sirov proizvajalca Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H. Prav zdaj pa poteka v Gornji Radgoni ocenjevanje mesa, mesnih izdelkov, 22. junija bo ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, julija odprto državno ocenjevanje vin ter medu, avgusta pa še kmetijske mehanizacije in opreme.
Po besedah direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca je zanimanje za letošnji kmetijsko-živilski sejem Agra izredno dobro, oddali pa so že 90 odstotkov razstavnih površin, kar pomeni, da se je sejmarstvo že rešilo krize in recesije...