NAJBOLJŠE SO KUHALI: KOČEVCI, LJUBLJANČANI IN SRBI...
Že pred leti, na 4. prireditvi, so na izjemno zanimivo idejo prišli organizatorji sejma Lov - mednarodnega sejma lova, ribolova, turizma in aktivnosti v naravi, in sicer da bi v okviru njihove sejemske ...
Kuhali so lovski golaž, ribjo čorbo in gobovo juho
Že pred leti, na 4. prireditvi, so na izjemno zanimivo idejo prišli organizatorji sejma Lov - mednarodnega sejma lova, ribolova, turizma in aktivnosti v naravi, in sicer da bi v okviru njihove sejemske prireditve, med drugimi spremljevalnimi dogajanji, potekalo tudi tekmovanje v pripravi hrane povezane s tematiko samega sejma. In ker je popestritev sejemskih dogajanj bila uspešna že trikrat do sedaj, ko je na razstavnih površinah Pomurskega sejma d.d. v Gornji Radgoni, potekalo mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaža, ribje čorbe in gobove juhe, so jo na letošnjem, 7. bianalnem sejmu Lov, ponovili in kar 35 ekip je tekmovalo v kuhanju ribje čorbe, lovskega golaža in gobove juhe, torej samih jedi, ki so povezano z naravo, samo sejemsko tekmovanje za „Kotliček sejma Lov 2011“, pa je imelo geslo „Naravnost k naravi“. Na sami prireditvi pa je poleg kuhanja potekalo marsikaj zanimivega in prijetnega z veliko humora, pod vodstvom humorista Korla, zabave, veselja, predvsem pa ni manjkalo dobre domače kulinarike in pijače, katero so iz svojega okolja ponujale tekmovalne ekipe.
In vse tri tekmovalne „discipline“ so pritegnile velike pozornost, tako tekmovalnih ekip iz cele Slovenije, ter Madžarske, Srbije in Hrvaške, kot pa tudi obiskovalcev sejma, ki se jih je trlo med pulti, in ki so najprej občudovali kuharske ekipe, pozneje pa so uživali v njihovih skuhanih dobrotah. Kljub dejstvu, da je šlo komaj za 4. tovrstno tekmovanje, se je prijavilo nad 40 ekip, nekaj pa jih je nastopilo tudi izven konkurence. Vse tekmovalne ekipe so potrdile odlično znanje in sposobnosti v pripravi omenjenih jedi, vsekakor pa je nekaj točk prinesel tudi lepo urejen delovni prostor, urejenost in seveda splošno vzdušje. In zato niti ne preseneča, da so mednarodne strokovne komisije, pod vodstvom: Stane Omerza (za ribje čorbe), Zdenka Tompa (za lovski golaž) in Urška Cvilak (za gobove juhe) imeli izjemno težavno delo.
Pa čeprav so se vsi želeli izkazati s svojimi vrhunskimi izdelki, je za mnoge udeležence to bila tudi promocija, tako da je prireditev v celoti uspela. To so potrdili tudi številni obiskovalci, več tisoč jih je bilo iz najmanj desetih držav, ki so bili navdušeni nad načinom priprave omenjenih treh vrst jedi, ter nad splošnim vzdušjem na prireditvi, katero so popestrile številne glasbene skupine, rogisti, pevci ipd. Na koncu so vse sodelujoče ekipe, iz rok direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca ter posameznih predsednikov ocenjevalnih komisij, prejele lepa priznanja, po tri najboljše iz vseh konkurenc pa so bile deležne še dodatnih nagrad. Na prva mesta pa so se uvrstili tekmovalci iz prekmurskega Kočevja (lovski golaž), Ljubljane (gobova juha) ter iz srbskega Novega Sada (ribja čorba). Ekipa iz Kočevja (Kulinarika Savo Mutič – Kočevski medvedi) je prejela še posebno nagrada organizatorjev za pripravo in urejenost delovnega pulta.
Končni vrstni red, gobova juha (Strokovno ocenjevalno komisijo so sestavljali Urša Cvilak, predsednica, ter člana Zlatko Salaj in Andrej Slogovič): 1. Jan, Mitja in Lidija Omerzu iz Ljubljane, 2. Lovska družina Gornja Radgona, 3. Kulinarika Savo Mutič – Kočevski medvedi itd.; Ribja čorba (predsednik komisije Stane Omerzu in člana Stanislav Popovič in Vilibald Marič): 1. Ribolovački Magazin iz Novega Sada (Srbija), 2. Stari ribari, 3. Ribiška družina Lendava itd.; Lovski golaž (komisija, predsednica Zdenka Tompa in člana Franc Rotar in Janez Gjergjek): 1. Kulinarika Savo Mutič – Kočevski medvedi, 2. Lovska družina Gornja Radgona, 3. Društvo A.R.O. Trnje itd.
In kot nam je povedala programski vodja prireditve Jana Dimec, so praktično ves ekipe obljubile, da bodo na tekmovanje prišle tudi čez dve leti, ko bo naslednji, 8. mednarodni sejem Lov 2013.