OSEM ŠAMIONSKIH NASLOVOV V AJDOVIŠČINO
V prostorih pomurskega sejmišča v Gornji Radgoni je potekalo Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod za odličja 49. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA. Neodvisna ...
Soki iz Fructala zgodba zase na ocenjevanju v Gornji Radgoni
V prostorih pomurskega sejmišča v Gornji Radgoni je potekalo Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod za odličja 49. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA. Neodvisna strokovna komisija, katere predsednik je bil prof. dr. Janez Hribar, iz Biotehniške fakultete Ljubljana, je ocenila 70 izdelkov iz 11 podjetij iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije in Srbije. In očitno je, da je komisija bila zelo zadovoljna, saj so ugotovili, da so izdelovalci v Gornjo Radgono poslali odlične pijače. „Splošna kakovost vzorcev na letošnjem ocenjevanju je bila izredno visoka, kar precej pa je bilo tudi presežkov. Glede na pravilnik, ki je to omogočal že pred leti, smo letos prvič podelili posebna priznanja, šampione kakovosti, ki so postali izdelki s trikratno veliko zlato medaljo. Prejela sta jih slovenski Fructal in hrvaška Vindija, ki odstopata tako po raznolikosti kot tudi visoki kakovosti udeleženih vzorcev in na ocenjevanju sodelujeta tradicionalno. Veliko je bilo sicer tudi drugih vrhunskih izdelkov, za najvišja, posebna priznanja pa bodo lahko seveda kandidirali le ob kontinuiranem sodelovanju na ocenjevanju. Letos smo bili priča tudi precejšnjemu številu novosti. Na ocenjevanje so se vrnili sokovi z višjo prehransko vrednostjo in višjo vsebnostjo sadja (juice sokovi), veliko je bilo novih kombinacij okusov“, je po ocenjevanju dejal predsednik strokovne komisije, prof. dr. Janez Hribar.
Tako je prehrambena industrija ponovno dokazala, da ima tržišču ponuditi veliko kakovostnih izdelkov, potrošniku pa se trudi ugoditi in ga pritegniti z novimi okusi in prehranskimi karakteristikami izdelkov. O najvišji kakovosti priča tako število kot tudi nivo najvišjih priznanj. „Nekaj manj je bilo na ocenjevanju le vod, kar vidim predvsem kot rezultat padca v porabi. Ta trend so deloma verjetno ustavile manjše afere, ki smo jim bili priča pred časom in pa dejstvo, da se v kriznih časih potrošniki spet pogosteje zatekajo k pitju vode iz pipe. Osebno me, kar se tiče domačih proizvajalcev, veseli dejstvo, da so visoko kakovostni izdelki kot so Fructalovi, plod domačega znanja in surovina. To kaže na to, da ima živilska industrija dobro zaledje in znanje, kar pa na žalost ne sovpada z ekonomskim dogajanjem v tej panogi“, je dodal predsednik komisije, ki je posebej navdušen nad Fructalom.
Kako tudi ne, ko pa je v Ajdovščino odšlo kar 28 odličij. Od tega je bilo kar osem šampionov, in sicer so to: Fructal nektar iz višenj, Fructal nektar iz hrušk, Fructal nektar iz banan, Fructal nektar iz breskev in jabolk, Fructal Smoothie sok iz jabolk, breskev, banan, grozdja in zlatega kivija, Fructal Smoothie pijača iz ananasa, banan, grozdja, jabolk, hrušk in kokosa, Fructal negazirana brezalkoholna pijača iz breskev, ter Fruc negazirana brezalkoholna pijača z grenivkinim in limoninim sokom z dodanim kalcijem. Ob tem so trije šampionski naslovi šli še v Varaždin, v Vindijo d.d., prehrambeno industrijo: Vital rajčica 1 liter prizma, Vital naranča - grožđe - aronija 1 liter prizma, ter Vindi Iso sport limun - grejp 1,75 litra.