PREDSTAVILI SO KULINARIČNO POT IN HIŠO KULINARIKE »PINDŽA«

V okviru projekta »Oaza zdravja« odprta »Kulinarična pot«; Oblikovani kriteriji za pridobitev znaka kakovosti; Ponudba bo obvezno lokalna, ne le hrane, ...
V okviru projekta »Oaza zdravja« odprta »Kulinarična pot«; Oblikovani kriteriji za pridobitev znaka kakovosti; Ponudba bo obvezno lokalna, ne le hrane, temveč tudi vina, sokov, drugih alkoholnih pijač...; Predstavljen tudi načrt za hišo kulinarike »Pindža« v Gornjih Petrovcih Predstavniki občine Gornji Petrovci, Javnega zavoda Krajinski park Goričko in Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, so javnosti predstavili »Kulinarično pot« in načrte za »Hišo kulinarike Pindža« v občini Gornji Petrovci na Goričkem. V okviru kulinarične poti je bil predstavljen tudi znak kakovosti in kriteriji za njegovo pridobitev. Oba predstavljena projekta sta del več občinskega projekta »Oaza zdravja – doživljajsko turistični center«.
Tradicionalna gorička kulinarika je izjemno barvita in v Krajinskem parku Goričko si že več časa prizadevajo za dvig njene razpoznavnosti. »S ciljem povečati prepoznavnost goričke kulinarike smo oblikovali kulinarično pot ob kateri smo povezali vzorčne primere kulinarične ponudbe Goričkega,« je vzroke za postavitev poti argumentirala Tatjana Buzeti iz Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota. Zaradi sistematizacije in potreb kulinarične poti so oblikovali in postavili kriterije za znak kakovosti Q – Krajinski park Goričko za prehranske izdelke in za kulinarično ponudbo.
Za ugotavljanje kakovosti produkta morajo kmetije in podjetja na območju parka, ki želijo prodajati pod znamko Krajinskega parka Goričko, slediti smernicam za prodajo kmetijskih proizvodov na domu, ki jih je izdala Zbornica za kmetijstvo in gozdarstvo, ali znamko kakovosti za pridelavo ekoloških živil »Biodar« ali katero drugo v EU registrirano znamko. Obrati s kulinarično ponudbo morajo biti registrirani za opravljanje dejavnosti kot restavracija, gostilna, kavarna, izletniška kmetija, slaščičarna, okrepčevalnica, bar, vinotoč ali vinska klet. Sedež morajo imeti na območju parka ali v njegovi neposredni bližini v primeru, da se nahajajo v eni od parkovnih občin. Pri pripravi lokalnih kulinaričnih specialitet morajo uporabiti najmanj 80 odstotkov surovin iz domačega okolja. Poleg tega morajo dnevno ponujati vsaj eno lokalno specialiteto. Ponudba vin mora biti iz Goričkega vinorodnega območja. Druge alkoholne pijače in sokovi morajo biti prav tako lokalnega izvora.
Tradicionalna kulinarika postaja prepoznavni znak Pomurja, a kadar je govora o aktivnem in naravi prijaznem preživljanju dopusta moramo imeti v mislih, da si tovrstni gostje želijo drugačno, rekreativcu primerno prehrano. Zato bodo, kakor je povedala Tatjana Buzeti, direktorica Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, oblikovali posebno ponudbo za rekreativce in tiste posameznike, ki prihajajo zaradi rehabilitacije. Franc Šlihthuber, župan občine Gornji Petrovci, je še posebej predstavil projekt Hiša kulinarike Pidža. S projektom želijo gostom ponuditi turistično informacijski center, ki bo zaokrožil kompletno turistično ponudbo občine. Ta v celoti spada v območje varovane narave Natura 2000 in je zato, kakor je poudaril župan, investiranje v razvoj novih in širitev obstoječih dejavnosti gospodarskega razvoja za to področje ključnega pomena...