PRIDELAMO 760.000, POPIJEMO PA 807.000 HEKTOLITROV VINA
Letna pridelava vina v Sloveniji zadostuje za 94 odstotkov lastnih potreb; Dobri dve tretjini v Sloveniji pridelanih vin, so bele sorte, slabi dve tretjini pa sodijo v vina z zaščitenim poreklom; V povprečju prebivalec Slovenije popije 39 litrov domačih vin...
Čeprav naša država sodi med bolj „vinogradniško – vinarske“ države, lastna pridelava vina ne zadostuje za domače potrebe. Tako moramo, podobno kot vsa živilske izdelke, uvažati tudi vino. Po podatkih Statističnega urada RS, so slovenski vinarji v tržnem letu 2010/2011 proizvedli 760 tisoč hektolitrov vina, s čem je stopnja samooskrbe v bilanci vina znašala 94 odstotkov. Sicer pa, po uredbi Evropske komisije št. 479/2008 so določeni novi kakovostni razredi vina, in sicer so to vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina.
V Sloveniji največji delež od skupne proizvodnje predstavlja proizvodnja belih vin, ta je v letu 2010/2011 predstavljala 68 % celotne proizvodnje vina. V opazovanem tržnem letu je k skupni proizvodnji vina največ prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, ki je predstavljala 63 %. 28 % skupne proizvodnje je predstavljala proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom. Torej je v tržnem letu 2010/2011 je stopnja samooskrbe z vinom znašala 94 %. In tako je prebivalec Slovenije v tem obdobju popil povprečno skoraj 39 litrov vina.