PTUJSKI LÜK ŽE DESETI REGISTRIRAN SLOVENSKI PROIZVOD V EU
Na Ptujskem polju že več kot 200 let raste posebna čebula...
Ptuj – Evropska komisija je tik pred božičnimi prazniki, v Uradnem listu EU (št. 341 z dne 22. 12. 2011, str. 21) objavila registracijo Ptujskega lüka (zaščitena geografska označba - ZGO), ki je deseti slovenski proizvod registriran pri Komisiji. Poleg tokrat objavljene registracije, je pri Komisiji registriranih še devet slovenskih proizvodov: z zaščiteno označbo porekla - Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Kočevski gozdni med in Nanoški sir, z zaščiteno geografsko označbo - Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec in Šebreljski želodec ter kot zajamčena tradicionalna posebnost - Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi in Prekmurska gibanica.
Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Po starih legendah, ki krožijo med domačini, naj bi jo na to področje prinesli Turki. Tržno pridelovanje lüka se je na tem področju razširilo v začetku prejšnjega stoletja, vendar o zgodovini in njegovem pridelovanju ni veliko pisnih virov, saj so ga gojili najbolj preprosti ljudje. Za Ptujski lük je značilna ploščato okrogla oblika ter rdečkasta barva luskolistov in mesa. Je zmerno ostrega okusa in ima odlične lastnosti pri kuhanju, saj hitro razpade, vendar kljub temu obdrži značilen okus. Njegova prednost je tudi dolgotrajno skladiščenje. Za njegovo pridelavo je obvezen certifikat ekološke ali integrirane pridelave. Spravilo je obvezno ročno. Prodaja se spleten v tradicionalnih vencih (ržena slama, 6 ali 12 enako velikih čebul) ali v manjših pakiranjih. Čebula v enem vencu mora biti približno enako velika in enake barve.