PRLEK ŽELI LJUTOMERSKEMU VINU VRNITI UGLED
Ugledni prleški vinogradnik Janko Magdič iz Ljutomera, in njegova soseda ter poslovna partnerka Suzana Kolbl iz Cvena, sta nedavno pripravila izjemno pester in zanimiv vinsko – kulinarični dogodek, kjer je gotovo vsakdo ...
Obiskali smo Janka Magdiča edinega ljutomerski mestnega vinogradnika, ki se je vrnil iz Švice, da bi v Prlekiji prideloval vrhunska vina
Ugledni prleški vinogradnik Janko Magdič iz Ljutomera, in njegova soseda ter poslovna partnerka Suzana Kolbl iz Cvena, sta nedavno pripravila izjemno pester in zanimiv vinsko – kulinarični dogodek, kjer je gotovo vsakdo našel nekaj zase. Omenjeni vinogradnik Janko Magdič prideluje vrhunska kakovostna buteljčna vina, saj se ukvarja z vinogradništvom že 40 let. Je tudi edini ljutomerski mestni vinogradnik. Pogled iz njegovega vinograda odpira mesto Ljutomer z okolico, kot na dlani. Suzana Kolbl, pa je ime za katerim se v družinskem krogu lepo razvija turizem na vasi. Izletniška kmetija „Na koncu vasi“ na Cvenu pa ponuja ravno tisto kar si marsikdo želi; torej kulinarične užitke na pravi hrastovi mizi, kjer vse jedi nastajajo v domači kuhinji, kjer ponudijo še marsikaj domačega, in kjer obiskovalec enostavno pozabi pogledati na uro. Na sedežu njenega lepega družinskega turističnega objekta, kjer Suzani pomagajo tudi partner Jože ter otroci: Sandra, Aleksander in Tina, pa „za srečo“ skrbi konjska podkev.
Tako sta Janko in Suzana tokrat povezala kozarec in krožnik - izbrano in okusno. Dokazala sta, da tudi „konkurenca“ lahko uspešno sodelujejo, saj bi Suzana lahko na „svoji prireditvi“ točila svoja buteljčna in deželna vina. Toda videla sta skupni interes in se gotovo nista zmotila. Nas pa je tokrat predvsem pritegnil Janko Magdič in njegovo družinsko Vinogradništvo Magdič, ki stoji na sočnem hribu, na Vili, s prečudovitim razgledom predvsem na Ljutomer in okolico. Prav nad mestom Ljutomer se razteza Magdičev vinograd, ki daje bela in rdeča vina. Prve trte so tam pognale svoje korenine leta 1980. Zadnjih 15 let pa svoja vina tudi stekleničijo. Na trgu so Magdičevi, poleg odlične kakovosti vin, prepoznavni tudi po svoji izvirni etiketi starega Ljutomera (Višerjev bakrorez iz leta 1680), saj so edini ljutomerski mestni vinogradniki.
„V naši pridelavi vin prevladuje delež rdečih vin (35%), sorta Modri pinot 60 %, 30 % je Zweigelta in 10 % Cabernet-Sauvignona, katerega pridelavo sem obogatil z znanjem in izkušnjami iz Švice, kjer sem bil zaposlen 25 let. Vsako vino je kompleksno tkivo, sestavljeno iz naravnih in od človeka danih sestavin. Posebno pozornost posvečamo malolaktični fermentaciji ali biološkemu razkisu. Tako dobimo zelo harmonična vina z nizko kislino in mehkimi tanini. Naše glavno rdeče vino je Modri pinot 70 % in Cuve Matic 30 %. Matic je moje najljubše vino, saj nosi ime našega vnuka. Od belih vin je glavna sorta Laški rizling, ki je osnova za zvrst Lotmeržan, ki ga ponujamo v »litercah«. Od buteljčnih vin je glavna sorta suhi Šipon, katerega prodamo največ. Vino nosi nalepko Kluba šipon, katero dobijo le izbrani šiponi. Ostale sorte, ki jih stekleničimo, so še Chardonnav, Beli pinot in Sauvignon. Na tržišču smo smo znani tudi po dobrem odprtem vinu, ki ga prodajamo v »inoks« sodčkih za potrebe v gostinstvu“, nam je svoje družinsko vinogradništvo predstavil Janko Magdič, ki dodaja, kako s trudijo, da bi bila njihova vina pridelana čim bolj naravno, tako v vinogradu, kot pozneje v kleti. Čutijo namreč odgovornost do potrošnika in okolja. „Imamo to prednost, da svoje delo opravljamo z veseljem, ponosom in zanosom. Ljubiteljem izbranih vin želimo ostati zvesti s svojim stilom vina in konstantno kvaliteto. Pitje vina je enostavno početje; nagnemo kozarec in pogoltnemo. Okušanje vina pa predstavlja pravi izziv. Zato vino okušajte ob vsakem kozarcu znova“, dodaja Magdič.
V neposredni bližini Magdičevih vinogradov, ki se danes razprostirajo na dveh hektarjih, se je pisala zgodovina. „Odbor za pripravo prvega slovenskega tabora, ki je bil pred 140 leti v Ljutomeru, je zasedal v današnji Zemljičevi vili, katere lastnik je bil ljutomerski župnik dr. Anton Klemenčič“, nam ob obisku še pove edini ljutomerski mestni vinogradnik in vinar Janko Magdič, ki je letos dopolnil 65 let. Njegova ljubezen do vinske trte in priprave vrhunskih vin izvira iz mladosti. Že srednješolsko izobraževanje je povsem posvetil vinogradništvu, nato pa si je izkušnje in znanje dolga leta nabiral v tujini. „Najprej sem bil po leto dni v Avstriji in Nemčiji, nato pa 25 let v Švici. Tam sem najprej delal kot pomočnik enologa v veliki vinarski zadrugi, nato pa sem bil 15 let v zasebnem podjetju zadolžen za 30 hektarjev vinogradov“, svojo pot v tujini opiše Magdič, ki tudi predstavi bistveno razliko med vini v Sloveniji in Švici. „Ker tam klima ni tako ugodna kot pri nas, morajo veliko več delati v vinogradu, vendar je potencial pri nas veliko večji, kvaliteta boljša“.
Do pred kratkim sta z ženo obdelovala tudi tri hektarje vinogradov, ki sta jih imela v najemu, sedaj pa sta se osredotočila le na lastni vinograd, v katerem letno pridelata okrog 15 tisoč litrov vina, od tega ga polovico ustekleničita. Veliko naredita tudi za promocijo vrhunskih vin, saj se zavedata, da je na tako majhnem trgu, kot je slovenski, težko uspeti. Prav zaradi tega je tudi potekala omenjena promocija na turistični kmetiji „Na koncu vasi“, kjer so s svojimi vini razvajali povabljene in mimoidoče ljubitelje vrhunskih vin. „Ljutomerska vina so v zadnjem obdobju izgubila sloves. To je pogojeno z družbo Ljutomerčan kot največjim proizvajalcem vina pri nas, kjer v preteklosti niso veliko delali na promociji. Kvaliteta nikoli ni bila vprašljiva, vendar so bili na trgu dosti premalo aktivni. Za nove ponudnike na našem trgu preprosto ni več prostora. Rešitev vidim v izvozu ali pa v izvozu preko turizma, kar je po mojem mnenju najboljša oblika prodaje naših vin“, meni Magdič, za katerega Miran Torič, predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer pravi: „Janko Magdič je vinogradnik in vinar, ki je vedno poskušal nekaj novega. Bil je prvi, ki je pričel z rdečimi sortami in svoj modri pinot v teh letih razvil v vrhunsko vino. V zadnjih letih se je zelo trudil glede šipona z Jeruzalema, vendar so ga ostali vinogradniki razumeli, ko je bilo prepozno“. Nekdanja slovenska vinska kraljica, mag. Tjaša Kos, sicer predsednica Kulturnega in izobraževalnega društva KELIH dodaja: „Ob Janku Magdiču najprej pomislim na njegov modri pinot in zatem še na šipon. Pa še na elan, delavnost in vztrajnost, saj so to njegove vrline, ki ga odlikujejo kot prleškega vinogradnika in vinarja. Naše društvo pri projektu Prlekija in vino povezuje ter skozi značilnosti Prlekije predstavlja vina sedmih vinarskih hiš z ožjega območja Ljutomera. Vesela sem, da je med njimi tudi Vinarstvo Magdič, saj ima odlična vina, na katera je lahko upravičeno ponosno“.