TÜ TOČIMO PREKMURSKI ŠPRICER!

Vinogradniki in vinarji s Prekmurja, ki se ponašajo z bogato in dolgoletno tradicijo, so minuli konec tedna, v okviru prvih „Dnevov prekmurskega vina“, v Moravskih Toplicah, ter v vinskih kleteh: Goričkega, Lendavskih goric ...
Na prvih dnevih prekmurskega vina, kjer je 34 vinarjev ponujalo nad 150 vzorcev vina, so predstavili tudi novo akcijo označevanja gostinskih lokalov, kjer se pije „prekmurski špricer“ Vinogradniki in vinarji s Prekmurja, ki se ponašajo z bogato in dolgoletno tradicijo, so minuli konec tedna, v okviru prvih „Dnevov prekmurskega vina“, v Moravskih Toplicah, ter v vinskih kleteh: Goričkega, Lendavskih goric ter Dobrovniško – Strehovsko – Kobiljskih goric, predstavili svoja vina, ki izvirajo z edinstvenega vinorodnega območja. Najprej je 34 uspešnih vinarjev, v restavraciji hotela Termal v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, predstavilo nad 150 različnih vzorcev vin. In vsi prisotni, žal so pogrešali nekoliko več gostincev in drugih zainteresiranih potrošnikov, bili nadvse zadovoljni. Kako tudi ne, ko pa je odlična kapljica „tekla v potokih“, poleg pa so bile tudi edinstvene prekmurske kulinarične dobrote, ki se še posebej enkratno priležejo domačim vinom.
Hkrati so vinarji, na čelu z vodjo organizacije, uglednim enologom in vinskim vitezom, Ernestom Novakom, s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, prisotne seznanili tudi z akcijo označevanja gostinskih lokalov z nazivom „Tü točimo prekmurski špricer“. Tako bo poslej v gostinskih lokalih, ne le v Prekmurju, temveč tudi na desnem bregu reke Mure, v Prlekiji, Slovenskih goricah, ter širše po Sloveniji. Ob tem so organizatorji zanimivega in koristnega dogodka, poleg KGZ Murska Sobota so to bila društva vinogradnikov iz Prekmurja, družba Terme 3000, d.o.o., in občina Moravske Toplice, predstavili tudi največje dosežke vinogradništva in vinarstva v Prekmurju. Pripravili so tudi manjšo razstavo priznanj in nagrad, ki so jih dosegli prekmurski vinogradniki ter še nekatere reči povezane s prekmurskimi vinarji.
Na petkovem dogajanju, kjer so organizatorji povabili gostince in druge zainteresirane iz cele Slovenije, so organizatorji sicer pripravili tudi kulturni program in odprtje priložnostne razstave o zgodovini vinogradništva v Prekmurju. Ob pokušini 150 različnih sort vin, je bil na voljo tudi hladno-topli bife odličnih prekmurskih dobrot. Naslednja dva dni, so se vinogradniki predstavljali v svojih kleteh. V soboto so se predstavili vinogradniki Goričkega, ter vinogradniki Lendavskih goric, zadnji dan, v nedeljo, pa je bil še dan odprtih vrat vinskih kleti vseh sodelujočih vinogradnikov, s celotnega območja Prekmurja.
Velika večina udeležencev prve predstavitve prekmurskih vin so potrdili, da je šlo za pravilen pristop, in da se bodo udeleževali tudi prihodnjih tovrstnih predstavitev. Pogrešali pa so nekoliko več gostincev in tudi drugih obiskovalcev, toda očitno je, da noben začetek ni enostaven, in zato pričakujejo, da bo v prihodnjih letih tudi obiskovalcev več. Zadovoljen je sicer tudi Ernest Novak, ki je prepričan, da so prekmurska vina v minulih letih močno napredovala in se lahko na največjih ocenjevanjih kosajo z vini iz vseh drugih slovenskih območij ter tudi iz tujine. Vsekakor k temu še posebej prispeva kakovostno delo, predvsem pa izobraževanje in usposabljanje vinogradnikov in vinarjev.