V letu 2007 odkupljenih kar 530.374 ton mleka

Po podatkih Statističnega urada RS je v letu 2007 v Sloveniji bilo s kmetijskih gospodarstev odkupljenih kar 530.374 ton ...
Podvojila se je tudi proizvodnja mleka v prahu; Sira manj za 8 %; Po podatkih Statističnega urada RS je v letu 2007 v Sloveniji bilo s kmetijskih gospodarstev odkupljenih kar 530.374 ton mleka, kar je za 3,8 % več kot v letu 2006. Od tega so slovenske mlekarne odkupile 383.161 ton mleka, to je za 1,6 % manj kot v letu 2006. Vsebnost maščob v odkupljenem mleku se je v letu 2007 s 4,08 % dvignila na 4,11 %, povečal pa se je tudi delež beljakovin v tem mleku (s 3,31 % na 3,34 %). Hkrati se je proizvodnja mleka v prahu v letu 2007 v primerjavi s predhodnim letom povečala kar za 102,7 %. Temu je gotovo prispevalo dejstvo, da je bila proizvodnja mleka v prahu v letu 2006 zelo zmanjšana. V enaki primerjavi se je povečala še proizvodnja smetane (za 10,2 %) in konzumnega mleka (za 5,3 %). Proizvodnja preostalih skupin mlečnih izdelkov pa se je v primerjavi s predhodnih letom zmanjšala: masla in maslenih namazov za 12,2 %, sira za 8,0 %, fermentiranih mlečnih izdelkov pa za 3,5 %.
Na Statističnem uradu opažajo, da se je v okviru proizvodnje konzumnega mleka (v letu 2007 ga je bilo proizvedenega 164.530 ton), najbolj povečala proizvodnja posnetega mleka (za 36,1 %); povečali sta se še, vendar v manjšem obsegu, proizvodnja delno posnetega mleka (za 6,6 %) in proizvodnja polnomastnega mleka (za 3,6 %). V letu 2007 je bilo proizvedenih 15.170 ton smetane, kar je za dobro desetino več kot leto poprej. Proizvodnja smetane z deležem maščobe, nižjim od 29 %, se je v letu 2006 zmanjšala za 3,3 %, medtem ko se je proizvodnja smetane z deležem maščobe, večjim od navedenega, povečala kar za 44,0 %. Ob tem je v letu 2007 bilo skupno proizvedenih 33.289 ton fermentiranih mlečnih izdelkov, to je povprečno za 3,5 % manj kot prejšnje leto. Zmanjšali sta se proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov z dodatki in proizvodnja teh izdelkov brez dodatkov, prva nekoliko bolj (za 7,0 %),druga nekoliko manj (za 1,3 %). Kot rečeno, proizvodnja mleka v prahu je več kot podvojena, saj je skupna proizvodnja mlečnih izdelkov v prahu v letu 2007 znašala 1.035 ton in se je v primerjavi z letom 2006 povečala za 102,7 %. Zato pa se proizvodnja masla (in drugih tovrstnih izdelkov) še naprej zmanjšuje, in to že od leta 2003 (takrat je bila največja). V letu 2007 (2.561 ton) se je v primerjavi z letom 2006 zmanjšala za 12,2 %. Enako je pri sirih, kjer je skupna proizvodnja (18.748 ton) zmanjšana za 8,0 %. Manjša je bila predvsem proizvodnja zrelih (zorjenih) sirov (za 12,6 %), proizvodnja drugih sirov pa je bila večja, in sicer svežih sirov (vključno s skuto in sirnimi namazi) v manjši meri, za 1,6 %, proizvodnja predelanih oz. topljenih sirov pa kar za 28,2 %.
Po začasnih podatkih SURS smo v letu 2007 uvozili skupaj 72.215 ton mleka in mlečnih izdelkov (v glavnem iz držav članic EU-27). Uvoz mleka se je v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšal za slabo četrtino, medtem ko se je uvoz mlečnih izdelkov povečal skoraj za 40 %. Po drugi strani, smo v letu 2007 po začasnih podatkih izvozili 260.212 ton mleka in mlečnih izdelkov, od tega več kot 92 % v države članice EU-27. V primerjavi z letom 2006 se je izvoz mleka povečal za 13,3 %, medtem ko je bil izvoz mlečnih izdelkov malo manjši kot v letu 2006. Povečal se je predvsem izvoz smetane, nekoliko tudi fermentiranih mlečnih izdelkov, medtem ko se je izvoz ostalih mlečnih izdelkov večinoma zmanjšal. Povečuje se proizvodnja mlečnih izdelkov z manjšim deležem maščob in beljakovin. Delež maščob se je pri večini glavnih skupin mlečnih izdelkov nekoliko zmanjšal, razen pri smetani in fermentiranih mlečnih izdelkih. Razlog za to je v predvsem v tem, da se proizvodnja mlečnih izdelkov z manjšim delež maščob povečuje, proizvodnja mlečnih izdelkov z večjim deležem maščob pa zmanjšuje. Delež beljakovin v mleku se je pri vseh glavnih skupinah mlečnih izdelkov zmanjšal...