Nove skulpture krasijo mestni park v Lendavi

Mesto, ki kandidira za EPK leta 2024, bogatejše za še eno pridobitev
Minuli četrtek zvečer so v najbolj vzhodnem mestu v Sloveniji, Lendavi potekala posebna slovenost na kateri so na ogled uradno postavili bronaste male plastike in velike skulpture. Likovnemu vrvežu v Lendavi sta svoj pečat letos dali tudi že tradicionalni delavnici, sedaj pa so javnosti predstavili bronaste skulpture, nastale na 46. likovni koloniji odlivanja v bron, ob tej priložnosti pa je Galerija-Muzej Lendava javnosti predala tudi tri nove skulpture, ki so nastala na letošnji 23. mednarodni likovni koloniji LindArt in bodo krasile mestni park v Lendavi. Razstavo 46. kolonije odlivanja v bron je na lendavskem gradu odprl župan občine Lendava Anton Balažek, razstavljena dela ša je predstavil umetnostni zgodovinar ter kustos Galerije-Muzej Lendava Atilla Pisnjak.

Omenjena 46. kolonija odlivanja v bron je potekala konec poletja, na njej pa so ustvarjali akademski kiparji: Gaál Tamás, Lestyán Goda János in Lipovics János z Madžarske, Anže Jurkovšek, Metod Frlic in Ferenc Király iz Slovenije ter na Madžarskem živeči Britanec Colin Foster. Umetniki in njihova dela so v tem času šli skozi ves proces od ustvarjanja kipa v glini do končnega izdelka v bronu. V tem procesu sta bila nepogrešljiva tudi mojstra iz Madžarske, livar Tróznai István in cizelir Gere László, nad vsem pa je že tradicionalno bdel umetniški vodja kolonije Franc Gerič, sicer upokojeni dolgoletni direktor Galerije-Muzej Lendava. Ustvarjalni proces so umetniki in mojstri zaključili v livarni v Čentibi. Lendavska kolonija je sicer edina v Sloveniji, če ne celo v Evropi, ki se ponaša z lastno livarno. Sledila je še obdelava skulptur, tako imenovano cizeliranje, po želji patiniranje in za konec še loščenje.

Zdaj so novonastale skulpture končno bile nared in pripravljene, da postanejo del stalne zbirke v razstavnem prostoru na podstrešju lendavskega gradu, ki nastaja že skoraj pet desetletij, kolikor pač traja kolonija odlivanja v bron. Tako se bodo dela letošnjih udeležencev pridružila več kot 120 skulpturam, nastalim na prejšnjih kolonijah in dopolnila to edinstveno zbirko, ki raste in se bogati z vsako novo kolonijo. Hkrati so v Galeriji-Muzej Lendava, mestu predali tudi tri skulpture, ki so nastale v sklopu 23. mednarodne likovne kolonije mladih umetnikov LindArt in bodo krasile mestni park. Letošnji LindArt je bil zasnovan nekoliko drugače kot prejšnja leta. K sodelovanju so bili povabljeni mladi kiparji iz več Evropskih likovnih akademij, ki so v Lendavi ustvarjali po en mesec, pod budnim očesom svojega mentorja. Ustvarjena dela so odslej razstavljena v mestnem parku v Lendavi. Svoja dela so k podobi parka prispevali Gyurcsovics Mihály, Petja Novak in Sárkány Balázs.