POD KOSTANJI BO SPET VESELO IN ZABAVNO
Bliža se ena najpomembnejših turističnih prireditev v Pomurju - »Bogračiada 2008«.
Tekmovalo bo 60 ekip iz cele Slovenije in tujine; Zaradi velikega zanimanja se je treba prijaviti čim prej ...
Ena največjih in najpomembnejših turistično – kulinaričnih prireditev v Prekmurju, tradicionalna 12. »Bogračiada 2008«, torej tekmovanja v pripravi in kuhanju znamenite prekmurske jedi bograča, bo letos potekala v soboto 24. maja. In tako bo zadnji majski vikend v prekmurski prestolnici in širše v deželi ob reki Muri, spet minil znamenju tega zanimivega tekmovanja. Za letošnjo tradicionalno »Bogračiado«, ki vseskozi poteka konec maja, so že začeli z zbiranjem prijav ekip, katere sestavljata kuhar in njegov pomočnik. Že pred objavo razpisa za tekmovanje se je prijavilo že 16 ekip. Vsekakor je interes tekmovalcev in tekmovalk iz cele Slovenije ter tudi iz tujine bistveno večji, toda omejitev je neobhodna tudi zaradi pomanjkanja prostora. Tako bo letos tekmovalo največ 60 ekip v kuhanju bograča ter najmanj 25 ekip v pripravi prekmurske gibanice
Ne glede na število tekmovalnih ekip pa bo tudi na letošnji Bogračiadi, ki bo spet potekala tradicionalno pod kostanji pred hotelom Zvezda v Murski Soboti, od 9,00 ure naprej (vse do naslednjega jutra). Letošnje tekmovanje bo „mešano“, tako da skupaj tekmujejo kuharji amaterji in kuharji profesionalce, in sicer v obeh konkurencah bo tekmovalo enako število ekip, katere sestavljata glavni kuhar in njegov pomočnik. Ker pa je interes "kuharjev" in kuharjev iz leta v leto večji, se nenehno povečuje tudi število »kibicerjev« od blizu in daleč, tako da jih tudi letos, ob bogatem kulturnem in zabavnem programu pričakujejo več tisoč. Janez Sever, direktor družbe Zadnja minuta, ki upravlja s hotelom Zvezda, je prepričan, da se bo kar trlo ljudi. Po njegovih besedah prav udeležba ekip iz Gorenjske, Štajerske in Koroške ter iz slovenske prestolnice dokazuje, kako Slovenci cenijo prekmurski bograč. „Tudi letos bodo tekmovalce pričakale vse osnovne surovine, tri vrste mesa, goveje, svinjsko in divjačinsko, čebula, krompir in osnovne začimbe, vsak kuhar pa k jedi dodaja še kaj svojega, čeprav je receptura jasno opredeljena“. Recept prekmurskega bograča je namreč zaščiten, enako pa velja tudi za prekmursko gibanico.
Sicer pa, na isti prireditvi bo tudi letos, ob pomoči Društva za zaščito in promocijo prekmurskih dobrot, potekalo še ocenjevaje prekmurskih gibanic, in to bo potrebno oddati v restavraciji Zvezda, najpozneje v petek 23.5. do 18. ure. Za tekmovanje pa se lahko poteguje le sladka prekmurska specialiteta pripravljena v okrogli lončeni posodi in sicer za najmanj 16 kosov. Omeniti pa kaže, da bo prireditev potekala ves dan, in še posebej če bo lepo vreme, bo to prava »fešta« za mnoge Pomurce in tudi druge obiskovalce. V celodnevnem kulturnem in zabavnem programu pa bodo nastopili mnogi znani glasbeniki in humoristi, pa harmonikarji, ljudski pevci, folklorna skupina, prekmurski pevci, godba na pihala, veliko plesne glasbe… Tukaj so tudi pozdravni nagovori, otroški kotički, razstava ročnih del in domače ter umetnostne obrti, ipd.
Prav zanimivo je tudi omeniti, da zmagovalci bogračiade pogosto prihajajo iz drugih delov Slovenije, čeprav je bograč nekako prekmurska specialiteta. Predlani sta prvaka tako bila z Gorenjske, in sicer ekipa ljubiteljev jedi z žlico iz Blejske Dornave, naj gibanico pa je spekla Magdalena Rudaš iz Radmožancev. Lani pa je pri pripravi bograča slavila ekipa SDS Murska Sobota (Silvo Šarkanj in Franc Škudnik), pri peki prekmurske gibanice pa: Gabriela – Marija Lukač iz turistične kmetije Flisar (Moravske Toplice),
ZGODOVINA BOGRAČIADE
Dogajanje prve Bogračiade sega v leto 1997 pred motelom Čarda. Že takrat se je v kuhanju bograča pomerilo 15 ekip. Obisk je bil kljub slabemu vremenu zadovoljiv. Že naslednje leto so prireditev preselili v središče Murske Sobote pred restavracijo Zvezda na vrt z mogočnimi kostanji. Samo prireditev pa so obogatili z ocenjevanjem in razstavo prekmurske gibanice. Iz leta v leto se prijavlja vedno več ekip, tako da so že v letu 2001 opustili delitev tekmovalcev na amaterje in profesionalce ter ekipe med seboj pomešali. Točkovni način ocenjevanja daje možnost, da tekmovalci dosežejo več zlatih, več srebrnih in več bronastih medalj, glede na doseženo število točk.
Delo tekmovalcev ocenjujejo strokovnjaki na področju kuharstva. Tekmovalci lahko dosežejo zlato, srebrno ali bronasto medaljo in priznanje za sodelovanje. Vse ekipe prejmejo tudi simbolične nagrade. V zadnjih letih se je pojavljalo vse več prireditev z enakim imenom, zato so soboški organizatorji v letu 2004 pričeli s postopkom zaščite imena Bogračiada pri Uradu republike Slovenije za zaščito intelektualne lastnine in v letu 2005 prejeli odločbo o zaščiti imena prireditve, kar pomeni, da drugim prirediteljem uporaba tega imena ni dovoljena.
Strokovna komisija bograče ocenjuje po posebnih kriterijih: Priprava mize in kuhalnega prostora; Usklajenost z recepturo; Vzdrževanje kurišča; Potek dela; Usklajenost okusa bograča; Čistoča in red na delovnem mestu; Prikaz inovativnosti; Usklajenost časa priprave... Vsak tekmovalec je nagrajen z medaljo in priznanjem, če bo zbral zadostno število točk, in sicer: priznanje z bronastim znakom bogračiade, če doseže 80-87 možnih točk; priznanje s srebrnim znakom bogračiade, če doseže 87,1 – 95 možnih točk; ter priznanje z zlatim znakom bogračiade, če doseže 95,1 – 100 možnih točk. Komisija tudi prekmursko gibanico ocenjuje po določenih kriterijih, kot so: Oblika rezine in videz njene površine; Videz prereza; Število in debelina plasti ter njihovo zaporedje; Aroma; Tekstura; skupni vtis. Tekmovalci, ki bodo najvišje ocenjeni, bodo prejeli plakete z medaljo, drugi pa priznanje za sodelovanje...