PODELILI SO 22 ZLATIH IN SREBRNIH ODLIČIJ
Tradicionalni, 4. festival prekmurske šunke, prekmurske gibanice in perecev pritegnil lepo pozornost...
Tudi Prekmurje je znano po odličnih lokalnih specialitetah. Prekmurska gibanica in prekmurska šunka, bograč, bujta repa in bučno olje so zagotovo ene najbolj prepoznavnih jedi s tega konca Slovenije. In konec minulega tedna je v Termah 3000 v Moravskih Toplicah še posebej dišalo po nekaterih izmed teh prekmurskih dobrotah in avtohtonih izdelkih. Na ogled, ocenjevanje in pokušino so jih namreč ponujali organizatorji IV. Festivala prekmurske gibanice in prekmurske šunke, zraven pa so bili tudi pereci, ki jih prekmurske gospodinje odlično pripravljajo. Festival, ki so ga Terme 3000, že četrtič zapovrstjo, organizirale skupaj z Društvom za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter Turistično-informativnim centrom Moravske Toplice, je plod sodelovanja turističnega gospodarstva, malega podjetništva in obrtnikov s ciljem ozaveščanja in promocije bogate kulinarične in etnološke dediščine prekmurske regije ter širše turistične predstavitve na enem mestu.
Strokovno noto dogodku je dalo tudi ocenjevanje prekmurske gibanice, šunke in perecev, ki si jih obiskovalci lahko tudi ogledali, prekmurske dobrote pa so lahko okušali na »prekmurskem senji« (prekmurski tržnici), na kateri so se predstavljale tudi tradicionalne obrti in rokodelstvo. Na stojnicah so na ogled bili izdelki iz lesa, slame, ličja, šibja, umetnostno kovaštvo, lončarstvo, čebelarstvo, medičarstvo, umetnostno struženje lesa, izdelava ptičjih krmilnic, izdelki iz zelišč, sirarstvo… Sredi tržnice so v Kodilovem velikem 200-litrskem kotlu kuhali bograč, manjkale pa niso niti atraktivne »vaške igre«, tekmovanje v prekmurskih običajih. Obiskovalci so si lahko ogledali prikaz izdelave prekmurske gibanice, starodobna kolesa ipd. Za gostoljubno prekmursko vzdušje sta poskrbeli tudi folklorni društvi iz Bogojine, ki so pripravili tudi modno revijo narodnih noš, in Otroška folklorna skupina DOŠ Števanovci iz Porabja. Nastopili so tudi ljudski godci iz Tišine in v večernih urah glasbeni skupini Etnotrip in Skok. Seveda pa ni manjkal niti Pozvačin, pa otroška animacija s Štrkom Vikijem ipd. Na prireditev so se s starodobnimi kolesi pripeljali člani Društva starodobnikov – ljubiteljev starodobnih koles Dimek iz Beltincev, moderator celotnega dogajanja pa je bil igralec in humorist Gorazd Žilavec.
Ko gre za ocenjevanje prekmurskih specialitet (rekordnih 30 gibanic, ter še devet perec in osem šunk) so letos strokovne komisije bile dokaj stroge, saj so nekateri izdelki očitno nastopili pod olimpijskim geslom, da je pomembno sodelovati. Drugi pa so spet bili zelo dobri, še posebej pa se čuti napredek pri prekmurskih gibanicah in perecih. Kakorkoli že, letos je bilo podeljenih skupaj šest zlatih (ter še 16 srebrnih in 20 bronastih odličij), ki so jih prejeli: Marija Szabo, Rozalija Frančič in Mirica Somi (vse so iz Radmožancev v občini Dobrovnik), za perece; Hotel Diana iz Murske Sobote in Turistična kmetija Ferencovih iz Kraščev, za prekmursko gibanico, ter Mesarija Kodula d.o.o. Iz Markišavcev, za prekmursko šunko.