Slovenski vnuki bodo še peli slovenske pesmi

Na srečanju „Čriček poje 2019“ je nastopilo 16 otroških in mladinskih zborov, ki so s srcem in ponosom prepevali domače slovenske pesmi.
V organizaciji Območne izpostave JSKD in OŠ Gornja Radgona, je bila na sporedu tradicionalna območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov (OPZ in MPZ) občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici „Čriček poje 2017“. In podobno kot že vrsto let, sta velika avla in jedilnica radgonske osnovne šole bili skoraj premajhni, da bi sprejeli vse tiste, ki so želeli prisluhniti nastopom mladih pevk in pevcev, kateri so se predstavili z enkratnim petjem. Zbralo se je namreč več sto obiskovalcev in gostov, na enem mestu pa je čudovito zapelo okoli 600 mladih, učencev in varovancev vseh sedmih osnovnih šol in tudi vrtcev iz štirih omenjenih občin, in sicer sestavljenih iz kar 16 zborov. V času petja, katero so zaradi prevelike gneče razdelili na dva dela, je gotovo mnogim staršem, dedkom in babicam, stricem in tetam, mnogim znanim in neznanim obiskovalcem in gostom, bilo nekako toplo in prijetno pri srcu.

Kako tudi ne, ko pa so otroci, skupaj s svojimi zborovodkinjami in zborovodji ter spremljevalci na inštrumenti, pripravili enkraten spored, mladi pevci in pevke, ki so sestavljali 16 zborov pa so zapeli kar 48 pesmi mnogih domačih in tujih skladateljev, pesnikov in glasbenikov, pa ljudskih pesmi ipd. Ob mnogih mladih pevcih in pevkah, ki so s svojim ubranim petjem dejansko navdušili pa nikakor ne gre pozabiti niti na spremljevalce na inštrumentih, ki so bili tudi sovrstniki mladih pevcev in pevk, zraven pa so bili tudi mnogi odrasli strokovni spremljevalci z različnimi inštrumenti. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti na zborovodkinje in zborovodje, ki so najbolj zaslužni, ne le za lepo petje, temveč marsikje že za obstoj zborov, in brez katerih bi tovrstne prireditve težko pripravili. Vsekakor pa kaže omeniti tudi odlično moderiranje Vere Granfol, prof., ki je vse skupaj povezala v svojem pesniškem slogu, kar se za slavistko tudi spodobi.

Na letošnji reviji otroških in mladinskih pevskih zborov na radgonskem območju je udeležence pozdravil tudi podžupan Gornje Radgone David Roškar, ki je pohvalil vse ustvarjalce odličnega petja z besedami, da „kdor lepo poje tudi misli lepo“. Sam se je po pesmi Borisa Kopitarja, spraševal: Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi? Čemur so v nadaljevanju mlade pevke in pevci, s čudovitim petjem pritrdili. Poleg Roškarja sta prisotne pozdravila tudi gostitelj, ravnatelj OŠ Gornja Radgona, Dejan Kokol, ter predsednica sveta OI JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič, ki sta vsem zborovodkinjam in zborovodjem, podeljevala priznanja in rože. Na sami reviji, ki je bila uspešna v vsakem pogledu, smo med drugim slišali, kako nas pesem plemeniti in bogati, in da kljub domnevno prenatrpanem šolskem urniku mora ostati čas tudi za redno zborovsko petje na šolah. Imamo zelo dobre otroške in mladinske zbore, kakovostne in usposobljene zborovodkinje. Žal pa je vse nekako premalo poguma in tudi olimpijskega duha, kjer je važno sodelovati. Za zborovsko petje je potrebno nameniti tudi nekaj več sredstev, kajti to ni navadna interesna dejavnost v šoli, temveč je tukaj potrebno veliko odrekanj in vsega drugega. Ne glede na vse, na radgonskem območju so lahko ponosni, da imajo toliko pevskih zborov, kar jim ne bi uspelo brez zborovodij, pa tudi brez ostalih strokovnih sodelavcev, ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, predvsem pa brez otrok in njihovih staršev.

Revija, katero je ocenjevala strokovna spremljevalka Katja Gruber, je potrdila, da je priljubljenost petja že od nekdaj v slovenskih srcih doma in da smo po duši in navadi narod, ki rad prepeva, je zagotovo znano tudi izven naših meja. Prav zato, torej da se tradicija petja ohranja predvsem otroških in mladinskih zborov v šolah, se med drugim organizirajo tudi takšna in drugačna srečanja mladih pevk in pevcev. Za petje moraš imeti veliko posluha, volje in odrekanja, predvsem pa podpore. In prav vsi ti mladi številno pevci so dokaz, da z vztrajnostjo in veseljem, petje ne bo pozabljeno.

Kakorkoli že, s po tremi skladbami so se predstavili: OPZ Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, pod vodstvom: Nuše Mencigar Matiš in Sabina Steyer Debeljak OPZ Vrtca Sonček, Sv. Jurij ob Ščavnici, pod vodstvom Mateje Maguša; OPZ »Mehurčki« Vrtca Radenci - Radenski mehurčki, pod vodstvom: Tadeje Mulec in Alenke Krajnc; OPZ »Mlinčki« OŠ in Vrtca Apače, pod vodstvom Daniele Urbanič; OPZ OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, pod vodstvom Simona Alatiča: OPZ OŠ Gornja Radgona I, pod vodstvom Janje Šinko; OPZ OŠ Kapela, pod vodstvom Karine Miklaužič; OPZ OŠ Apače, zborovodkinja Andrejka Kurbus; OPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci, pod vodstvom Karine Miklaužič; OPZ OŠ Gornja Radgona II, pod vodstvom Janje Šinko; OPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, zbor vodi: Aleksander Šijanec; MPZ OŠ Gornja Radgona, pod vodstvom Kristjana Borovšaka; MPZ OŠ Kapela, pod vodstvom Karine Miklaužič; MPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, pod vodstvom Aleksandar Šijanca; MPZ OŠ Apače, pod vodstvom Marije Čepin; MPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci, pod vodstvom Karine Miklaužič.