V OSPREDJU PREKMURSKE ŠUNKE IN GIBANICE
Ocenjevali in poskušali bodo prekmurske dobrote...
Ta konec tedna, v petek, in soboto, 8. in 9. junija, bo v Termah 3000 v Moravskih Toplicah dišalo predvsem po prekmurskih dobrotah in avtohtonih izdelkih. Na ogled, ocenjevanje in pokušino jih ponujajo organizatorji tretjega Festivala prekmurske gibanice in prekmurske šunke.
Festival, ki ga Terme 3000, že tretjič zapovrstjo, prirejajo skupaj z Društvom za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter Turistično-informativnim centrom Moravske Toplice, je plod sodelovanja turističnega gospodarstva, malega podjetništva in obrtnikov s ciljem ozaveščanja in promocije bogate kulinarične in etnološke dediščine prekmurske regije ter širše turistične predstavitve na enem mestu.
Strokovno noto dogodku daje tudi ocenjevanje prekmurske gibanice, šunke in perecev, ki si jih bodo obiskovalci lahko tudi ogledali, prekmurske dobrote pa bodo lahko okušali na »prekmurskem senji« (prekmurski tržnici), na kateri se predstavljajo tudi tradicionalne obrti in rokodelstvo. Na stojnicah bodo na ogled izdelki iz lesa, slame, ličja, šibja, umetnostno kovaštvo, lončarstvo, čebelarstvo, medičarstvo, umetnostno struženje lesa, izdelava ptičjih krmilnic, izdelki iz zelišč, sirarstvo… Sredi tržnice bodo v velikem 200-litrskem kotlu kuhali bograč, manjkale pa ne bodo niti atraktivne »vaške igre«, tekmovanje v prekmurskih običajih. Veliko pozornost bo pritegnil tudi tečaj priprave prekmurske gibanice. Na ogled bodo organizatorji postavili tudi starodobna kolesa in dvokolesnike, za gostoljubno prekmursko vzdušje pa bodo poskrbela tudi folklorna društva, pevci in glasbene skupne...