KUHALI SO LOVSKI GOLAŽ, RIBJO ČORBO IN GOBOVO JUHO

NAJBOLJŠE SO KUHALI: KOČEVCI, LJUBLJANČANI, SRBI IN MADŽARI...
Že lani so na izjemno idejo prišli organizatorji sejma Lov - mednarodnega sejma lova, ribolova, turizma in aktivnosti v naravi, in sicer da bi v okviru njihove sejemske prireditve potekalo tudi tekmovanje v pripravi hrane povezane s tematiko samega sejma. In ker je popestritev sejemskih dejavnosti bila uspešna že lani, ko je na razstavnih površinah Pomurskega sejma d.d. v Gornji Radgoni, potekalo prvo mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe, so letos zadevo še popestrili. Tako so na letošnjem, 5. jubilejnem sejmu Lov, h tekmovanju v kuhanju ribje čorbe in lovskega golaža, dodali še kuhanje gobove juhe, saj so tudi gobe povezano z naravo, sama sejemska prireditev pa je imela geslo „Naravnost k naravi“. In vse tri tekmovalne „discipline“ so pritegnile velike pozornost, tako tekmovalnih ekip iz cele Slovenije, ter Madžarske, Vojvodine in Republike Srbske v BiH, kot pa tudi obiskovalcev sejma, ki so najprej občudovali kuharske ekipe, pozneje pa so uživali v njihovih skuhanih dobrotah. Kljub dejstvu, da je šlo komaj za drugo tovrstno tekmovanje, se je prijavilo nad 30 ekip, nekaj pa jih je nastopilo tudi izven konkurence. Vse tekmovalne ekipe so potrdile odlično znanje in sposobnosti v pripravi omenjenih jedi. In zato niti ne preseneča, da so mednarodne strokovne komisije, pod vodstvom: Stane Omerza (za ribje čorbe), Zdenka Tompa (za lovski golaž) in Martin Tivadar (za gobove juhe) imeli izjemno težavno delo. Pa čeprav so se vsi želeli izkazati s svojimi vrhunskimi izdelki, pa je za mnoge udeležence to bila tudi promocija, tako da je prireditev v celoti uspela. To so potrdili tudi številni obiskovalci, več tisoč jih je bilo iz najmanj desetih držav, ki so bili navdušeni nad načinom priprave omenjenih treh vrst jedi, ter nad splošnim vzdušjem na prireditvi, katero so popestrile številne glasbene skupine, rogisti, pevci ipd. Na koncu so vse sodelujoče ekipe prejele lepa priznanja, po tri najboljše iz vseh konkurenc pa so bile deležne še dodatnih nagrad in pokalov. Na prva mesta pa so se uvrstili tekmovalci iz Stare Cerkve (lovski golaž), Ljubljane (gobova juha) ter iz Srbije in Madžarske (ribja čorba). Končni vrstni red, ribja čorba (Strokovna komisija: Stane Omerzu, predsednik, Bela Horvat, član in Radka Kovač, članica) 1. Mont-press d.o.o. Ribolovački magazin, Novi Sad (Srbija) in Gemenc Hungary, Baja (Madžarska), 3. Društvo A.R.O. (Trnje) in G2O-team (Gorišnica) itd.; Lovski golaž (Strokovna ocenjevalna komisija: Zdenka Tompa, predsednica, Branko Železnik, član in Zdenka Božičnik, članica: 1. Kočevski medvedi (Stara Cerkev), 2. Lovska družina Loče in Forum „Lov (Loški potok) itd.; Gobova juha (strokovna ocenjevalna komisija: Martin Tivadar, predsednik, Katja Horvat, članica, Stanislav Popovič, član): 1. Priznanja sta prejeli ekipi: Gostinstvo Ovijač (Ljubljana – Šmartno), 2. Lovska družina Radenci in Kočevski turki (Stara Cerkev) itd.