18. občinski praznik občine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Prvič osrednja proslava v Kulturnem in upravnem središču, v dvorani Edvarda Kocbeka...
V občini Sv. Jurij ob Ščavnici so letošnji 18. občinski praznik zaznamovale številne kulturne in športne prireditve. Osrednji del praznovanja sta zajemali dve prireditvi, to je proslava praznika in žegnajska nedelja. Doslej je vsako leto potekala proslava v telovadnici osnovne šole, tokrat pa se je prvič odvijala v novozgrajenem Kulturnem in upravnem središču, v dvorani Edvarda Kocbeka,: Proslavi, ki je potekala v petek 20. aprila, sta vodila Sanja Karlo in Tomaž Ajlec. Obiskovalci, ki so napolnili dvorano, so bili deležni bogatega kulturnega programa. Kot prve so v kulturnem programu nastopile Jürjovške ljudske pevke, ki so zapele slovensko himno in Jürjevško zdravico. V programu so skozi proslavo nastopali še: otroci vrtca Sonček in Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici, Glasbene šole Gornja Radgona, študentka glasbe na Univerzi za glasbo v Gradcu Urška Kurbus in klarinetist Urban Kurbus.
V imenu občine je na odru spregovoril župan Anton Slana, ki je pozdravil obiskovalce prireditve, med njimi številne goste župane in predstavnike sosednjih občin in druge. Poseben pozdrav je namenil osrednjemu gostu in govorniku umetnostnemu zgodovinarju dr. Damjanu Prelovšku iz Ljubljane. Ob začetku nagovora se je spomnil svojega zadnjega stavka v nagovoru ob praznovanju 17. občinskega praznika, ko je dejal: »Veselim se skupaj z vami, da bomo 18. praznik praznovali v prostorih novega Kulturnega doma in Kulturno promocijskega centra.« Ta njegova napoved, tedaj je bil dom že v gradnji, se je uresničila. Dalje je v svojem kratkem govori dejal: »Letos še je posebej slovesno ter praznično. Osemnajstič naš kraj praznuje svoj občinski praznik. Obhaja polnoletnost. Pred kratkim smo predali namenu Kulturno in upravno središče. Veseli me, da ste ga sprejeli za svojega – našega. Prvič praznujemo v njem. Vsak ima ali bo imel do njega svoj odnos. Jaz ga rešpektiram. Hvala osnovni šoli, ravnatelju in njegovim sodelavcem za večletno gostoljubje različnim občinskim prireditvam in dogodkom.
Na koncu je samo ena kultura, to je kultura srca, ki odpira vsa vrata, vse meje, dovoli vam, da vstopite v vse družbe in vsako civilizacijo, je duhovito srčno kulturo opisal misijonar Pedro Opaka. »Kulturno je naučiti svoje otroke, da je pomembnejše biti dober kot bogat.« Vsem, ki s svojim optimizmom, razumevanjem, pozitivnim vzgledom, delom v javnem interesu, bodisi po službeni dolžnosti ali prostovoljno zagotavljate prijazno, varno ustvarjalno ter bivalno okolje v imenu članov sveta in mojem imeni hvala lepa. Hvala članici in članom občinskega sveta za konstruktivnost in dobro sodelovanje. Taisto hvala sodelavcem občinske uprave za trud in strokovnost razumevanje mojega pristopa k vodenju občinske uprave. Čestitam vsem, ki ste v času od zadnjega občinskega praznika dosegli karkoli pomembnega zase, za koga drugega ali za nas vse skupaj. Veliko tega kar bi bilo dobro danes povedati sem že itak prejšnjo soboto. Naj bo moj kratki nagovor simbolično sporočilo, da naj ima v teh prostorih kultura glavno in dolgo besedo, politika pa zgolj obrobno.«
Kot slavnostni govornik je spregovoril tudi umetnostni zgodovinar dr. Damjan Prelovšek iz Ljubljane. Med drugim je dejal, da je občina s tem dobila veličastni »Dom kulture«, katerega so načrtovali in začeli graditi v pravem času. Danes tega ne bi mogli več storiti. Bil je tudi kritičen do Spomeniškega varstva, ki je po njegovem, tako je dejal, najslabše v Evropi.