Kdaj bo zaživel Pomurski vodovod?

MINISTRA BOGOVIČ IN ŽERJAV O OSKRBI S PITNO VODO...
Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav sta se sestala s predstavniki nekaterih pomurskih občin (Črenšovci, Gornji Petrovci, Ljutomer) in vodji projektov na temo „Oskrba s pitno vodo Pomurja“. Gre za izjemno pomembno tematiko, saj smo čedalje pogosteje priče pomanjkanju kakovostne pitne vode, a žal lokalni politični veljaki ali nočejo ali ne znajo zadevo rešiti v prid svojih občanov. Projekt oskrbe s pitno vodo v Pomurju je Slovenija načrtovala v Operativnem programu razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007 – 2013. Glede na to, da se obdobje izteka, sta se ministra na tokratnem sestanku seznanila s stanjem priprave projektne dokumentacije in ključnimi aktivnostmi, ki jih morajo izvesti občine in ministrstvi.
Projekt oskrbe Pomurja s pitno vodo sodi med večje kohezijske projekte. Skupna vrednost projektov je okrog 140 milijonov evrov. Točen obseg investicij in okvirna vrednost celotnega projekta bo znana ob oddaji končnih vlog za dodelitev sredstev Kohezijskega sklada. Projekt je sicer razdeljen na tri sisteme: A (Lendavski), B (Murskosoboški) in C (Prleški), V Sistemu A so vključene občine: Lendava, Turnišče, Odranci, Kobilje, Črenšovci, Dobrovnik in Velika Polana. Ocenjena vrednost projekta je 40 milijonov evrov. V sistem B so vključene občine: Beltinci, Cankova, Grad, Gornji Petrovci, Puconci, Rogašovci, Moravske Toplice, Murska Sobota, Šalovci, Tišina, Hodoš in Kuzma. Ocenjena vrednost izvajanja projekta v I. fazi (v finančni perspektivi 2007-2013) je 50 milijonov evrov, izvajanje projekta v finančni perspektivi 2014-2020 (II. faza), pa je ocenjeno na 50 milijonov evrov. V sistem C so vključene občine: Ljutomer, Sveti Jurij ob Ščavnici, Veržej, Gornja Radgona, Radenci, Križevci, Razkrižje in Apače. Ocenjena vrednost projekta je 50 milijonov evrov.
Predstavniki Sistema A so povedali, da nimajo problemov, ki bi projekt ovirali in poteka tako, kot so ga časovno zastavili. Vlogo za pridobitev sredstev iz Kohezijskega sklada bodo ministrstvu poslali prvi teden v maju, vzporedno pa poteka tudi priprava razpisne dokumentacije za gradnjo primarnih in sekundarnih vodov. V Sistemu B je pri izvedbi projekta nekaj časovnega zamika. Na podlagi študije variant, ki bo končana sredi meseca maja, bodo dobili ekonomsko in okoljsko najustreznejšo varianto. Temu bo sledila izvedba projektne dokumentacije in priprava vloge za črpanje kohezijskih sredstev. V Sistemu C računajo, da bodo lahko začeli z gradnjo vodovoda proti koncu letošnjega leta. Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo bosta končana meseca maja. Predvidevajo, da bodo do takrat pridobili tudi gradbena dovoljenja. Konec maja bodo imeli narejeno študijo izvedljivosti. Hidrološke raskave bodo končane meseca junija. Vzporedno pripravljajo še vlogo za pridobitev kohezijskih sredstev in razpisno dokumentacijo za izvedbo primarnih in sekundarnih vodov.
Da bodo vloge za pridobitev sredstev iz Kohezijskega sklada čim hitreje pregledane, usklajene in potrjene, so se dogovorili, da jih bosta ministrstvi pregledovali istočasno. Sočasno pa bodo potekale tudi priprav razpisov za izbiro izvajalcev del. Upajmo le, da ne bo kakšnih pritožb na izbrane izvajalce, saj lahko zadeva samo zastara in mogoče žejne Prekmurce in Prleke pripelje čez vodo...