Poslanec DZ Dejan Židan odprl poslansko pisarno v Gornji Radgoni

DA BO ČIM BLIŽJE LJUDEM...
V prostorih Območne organizacije Socialnih demokratov (SD), na Trgu Svobode 12 (bivši 14. oktober) v Gornji Radgoni, je potekala krajša slovesnost na kateri je nekdanji kmetijski minister, sedaj pa poslanec DZ, mag. Dejan Židan, v družbi strankarskih kolegov: Antona Kampuša, Brigite Perhavc in Mirana Dokla, ter novinarjev, odprl „poslansko pisarno“. S tem poslanec, ki je hkrati tudi predsednik odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, želi biti čim bližje vsem ljudem iz Pomurja. Sam poslanec meni, da je pomembno, da položaj predsednika omenjenega odbora zaseda človek iz Pomurja, saj je regija nadpovprečno odvisna od kmetijstva, proizvodnje hrane in gozdarstva, kot pravi, pa je potrebno rešiti tudi nekaj okoljskih problemov v regiji. V Pomurju sicer imamo trenutno poleg ministra v vladi RS kar šest poslancev od katerih so štirje tudi predsedniki različnih odborov, kar bi moralo biti zagotovilo, da se bo beseda Prekmurcev in Prlekov bolj kot doslej slišala v Ljubljani. In prav s ciljem, de bi bila vez med poslancem in občani čim bolj tesna, je bila odprta poslanska pisarna poslanca SD, mag. Dejana Židana v Gornji Radgoni.
Poslanska pisarna bo odprta enkrat na mesec, in sicer vsak drugi ponedeljek v mesecu med 9. in 12. uro. V kratkem pa Židan namerava podobno poslansko pisarno odpreti še v Murski Soboti, ki bo odprta vsak prvi ponedeljek v mesecu. Namen pisarne pa je, da se ljudem, ki živijo v tem koncu omogoči neposredno srečanje s poslancem, ki jim bo na razpolago za vprašanja in konec koncev pomoč pri odpiranju vrat v Ljubljani. „Želim zastopati interese vseh ljudi iz regije in verjamem, da bomo tukaj uspešni“, je med drugim povedal mag. Židan, ki je z zadovoljstvom ugotovil, da bo prva seja odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, konec marca, prav v Gornji Radgoni, kjer bodo predvsem govorili o okolju, pravzaprav ravnanju z odpadki, saj nam grozijo kazni EU. Dejan Židan je hkrati izpostavil tudi poglavitne smernice svojega delovanja, med katerimi je še posebej izpostavil končna pogajanja o novi finančni evropski perspektivi 2014-2020, ki je za Slovenijo izrednega pomena, saj je v igri veliko denarja.
„Pogajamo se o paketu za novo kmetijsko politiko, torej program razvoja podeželja. V kolikor se bomo dobro pogajali lahko za obdobje sedmih let za celotno Slovenijo pridobimo 2 milijardi evrov. Pogajamo pa se tudi za kohezijska sredstva kjer je v igri 4 milijarde evrov. Pri tem je naloga poslancev iz Pomurja, da poskrbimo za pravično porazdelitev sredstev znotraj Slovenije. Tisti, ki razvojni pospešek potrebujejo ga morajo tudi dobiti in dobiti ga mora tudi Pomurje“, je še dejal Židan, ki se je dotaknil tudi operativnih izzivov med katerimi je še posebej izpostavil pomurski vodovod za izgradnjo katerega je tudi na podlagi razpoložljivih evropskih sredstev skrajni čas. Žal, tako Židan, bodo tukaj težave, saj imamo preveč občin (enako kot držav v EU - 27) in potem vsakdo, enako kot v Evropski uniji, vleče na svojo stran, čeprav v pomurskem primeru to ni dobro za pridobivanje sredstev iz Bruslja.
Poslanec Dejan Židan se ni mogel izogniti niti vprašanjem povezanim o domnevnem prevzemu vodenja stranke SD. Veseli ga, da se SD po javnomnenjskih anketah znova povzpetja proti vrhu, ker da so ljudje dojeli napako, katero so storili drugi, ki v lanskem letu niso dovolili sprejetje nekaterih reform. „Če bi denimo bila sprejeta pokojninska reforma bi Slovenija danes bila v bistveno boljšem položaju, kot je sedaj. In ljudje so dojeli kdo je kriv, da reforma ni bila sprejeta, torej prav tisti, ki se bodo morali zanj boriti sedaj. Mi bomo podprli vse dobre projekte, vlado pa nismo podprli, ker se ne strinjamo z njenim neoliberalizmom, ki ne vodi nikamor; Vprašamo se samo lahko, ali so delavci, kmetije in upokojenci krivi za krizo, in ali so omenjene strukture državljanov tajkunom dajale astronomska posojila“, je bil nekoliko oster Židan, ki je ponovil, da ugled SD narašča. Zatrdil pa je tudi, da na volilnem kongresu stranke, ki bo 2. junija 2012 ne bo kandidiral za predsednika SD, in njegova želja je, da predsednik tudi v bodoče ostane Borut Pahor.