DEJAN ŽIDAN NOVI KMETIJSKI MINISTER?!

Predsednik uprave Skupina Panvita pristal na premierjevo ponudbo, da naj prevzame izpraznjeno mesto vodenja ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano...
DEJAN ŽIDAN NOVI KMETIJSKI MINISTER?!
Predsednik uprave Skupina Panvita pristal na premierjevo ponudbo, da naj prevzame izpraznjeno mesto vodenja ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Murska Sobota – Kaže, da je premier Borut Pahor v tem predprazničnem času le uspel najti pravega kandidata za vodenje kmetijskega ministrstva. Potem, ko je bilo po odstopu ministra Pogačnika kmetijsko ministrstvo kar nekaj časa brez ministra, začasno pa zdaj to funkcijo opravlja minister za lokalno samoupravo in regionalni politiko Henrik Gjerkeš, zdaj vse kaže, da bo kmetijski resor končno dobil novega ministra. Po pogovoru s predsednikom vlade Borutom Pahorjem je namreč dal soglasje za to funkcijo mag. Dejan Židan, predsednik uprave Skupine Panvita, sicer največjega slovenskega pridelovalca hrane. Prvi mož skupine Panvita je Pahorju predstavil osem nujnih nalog, ki bi jih bilo potrebno sprejeti na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, premier pa jih je podprl, in tudi napovedal, da lahko dobi podporo koalicije za Židanovo imenovanje.
Kot nam je povedal mag. Židan, sta v ponedeljek, 26.4. s predsednikom vlade Pahorjem že govorila o prednostnih nalogah na kmetijskem ministrstvu, ki sta jih strnila v osmih točkah; dokončanje izdelave strategije in določitev prednostnih ciljev je osnova pri izgradnji nove kmetijske politike EU 2010-2014, deregulacija in poenostavitev postopkov na področju kmetijstva in proizvodne hrane, sociala v kmetijstvu, povečanje učinkovitosti javnih služb v kmetijstvu, decentralizacija v kmetijstvu, proizvodna hrane, razvoj in profesionalizacija EU pogajanj.
Danes 43-letni magister veterine Dejan Židan je leta 1992 končal študij na veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Njegova prva zaposlitev je bila v Oddelku za reprodukcijo Živinorejsko veterinarskega zavoda za Pomurje v Murski Soboti. Po pripravništvu je bil za krajši čas zaposlen v perutninarski obratni veterinarski ambulanti Agromerkurja, ter nato pri Nabergoj veterinarskem inženiringu v Moravskih Toplicah. Avgusta 1995 je nastopil delo na Veterinarskem zavodu Slovenije. Podiplomski magistrski študij je uspešno zaključil decembra 1999. Po preoblikovanju organizacije veterinarske službe je opravljal dela vodje enote Murska Sobota Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete, hkrati pa strokovno deloval na področju zdravja in razmnoževanja prašičev. Od maja 2003 je kot član vodstva KG Rakičan d.d. in od januarja 2007 kot predsednik uprave Skupine Panvita, KG Rakičan d.d. sodeloval pri izgradnji slovenske kmetijske in živilsko-predelovalne verige, ki obsega dejavnosti od poljedelstva, proizvodnje krme, reje prašičev in perutnine do klavniške ter živilsko-predelovalne industrije in proizvodnje "zelene" energije v kmetijstvu. Konec leta 2003 je bil kot zunanji sodelavec ljubljanske Veterinarske fakultete izvoljen v naziv strokovnega sodelavca za področje zdravja in razmnoževanja prašičev.
Če bo Židan dobil ustrezno koalicijsko podporo, kar nihče ne dvomi, bo Pahor kandidaturo v DZ poslal do konca tega tedna. Premier Pahor bo Židana najprej predstavil predsedstvu Socialnih demokratov in do konca tedna še kolegiju vodij strank koalicije. Pahor pričakuje, da bo DZ po vseh potrebnih postopkih in predstavitvah, kandidaturo in imenovanje Židana na mesto kmetijskega ministrstva opravil na majski parlamentarni seji.