MINISTER ŽEKŠ OBISKAL RADGONO IN POTRNO

Na povabilo župana občine Gornja Radgona in poslanca DZ, Antona Kampuša, je območje obeh Radgon obiskal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boštjan Žekš. Kratek obisk v Gornji Radgoni je potekal v ...
Vzorno sodelovanje Gornje Radgone in Bad Radkersburga Na povabilo župana občine Gornja Radgona in poslanca DZ, Antona Kampuša, je območje obeh Radgon obiskal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boštjan Žekš. Kratek obisk v Gornji Radgoni je potekal v muzeju, kleti pod slapom in gostišču Mencinger, več časa pa se je minister, skupaj s svojimi sodelavci in radgonsko delegacijo, zadržal onstran meje v t. i. Radgonskem kotu, kjer živi večina pripadnikov slovenske manjšine na avstrijskem Štajerskem. Po ogledu gimnazije BORG v Bad Radkersburgu, kjer v tem šolskem letu Slovenci predstavljajo že desetino vseh vpisanih dijakov, in srečanju s tamkajšnjim županom Petrom Merlinijem, se je minister Žekš z delegacijo napotil do Pavlove hiše v Potrni.
V središču Štajerskih Slovencev ga je sprejela Susanne Weitlaner, vodja hiše in predsednica Društva člen sedem za avstrijsko Štajersko. Popeljala ga je po njihovi stalni razstavi o zgodovini Štajerskih Slovencev in mu na kratko predstavila dejavnosti krovne manjšinske organizacije, med katerimi so najpomembnejše zagovarjati pravice narodne skupnosti na politični ravni, podpirati pouk slovenščine na avstrijskih šolah ter s kulturnimi dogodki prispevati h kulturnemu dialogu, vse skupaj pa je usmerjeno k ohranjanju slovenske manjšine na avstrijskem Štajerskem. Minister Žekš ni skoparil s pohvalami na račun dosežkov društva in manjšine, zlasti tega, da narašča število otrok, ki se želijo učiti slovenščino, navdušili pa so ga tudi dobri odnosi med ljudmi na obeh straneh meje. V izjavi za javnost je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu poudaril, da pozitivno vzdušje na obeh straneh meje kaže, da se da stvari premikati, da se jih že premika, da bi pa lahko hitreje napredovali, vendar pa stvari potrebujejo določen čas. „Biti moramo optimistični, se navaditi tudi na stvari, za katere ne vemo, ali so čisto pozitivne ali negativne, gledati pozitivno in ne povsod videti nekaj slabega in neko nevarnost“, je dejal Žekš in kot primer navedel dejstvo, da na avstrijskem Koroškem število učencev na dvojezičnih šolah izredno hitro narašča, kar se mu zdi dobro, vendar pa nekateri med manjšino menijo, da je to zelo slabo, ker naj bi starši pošiljali otroke v te šole zaradi koristi in ne nacionalnega zavedanja. Tovrstne razprave so po mnenju ministra Žekša "popolnoma neproduktivne". Če se želi več ljudi učiti slovenščine, ne bomo spraševali, zakaj, ampak je to dobro, saj slovenščina postaja koristni jezik, slovenski dijaki tako hodijo v gimnazijo čez Muro v Avstrijo, mi pa moramo skrbeti, da jih ne bomo izgubili, pač pa jim dali možnosti za delo in stvar je urejena.
„Tukaj pri vas me je najbolj impresioniralo pozitivno vzdušje, ki ga je mogoče začutiti tako na naši kot na avstrijski strani in ki je drugačno od tistega v središčnem delu Slovenije, kjer vlada neki splošen obup, kot da slovenstvo propada,« je dejal minister Žekš, ki bo čez dva tedna domnevno obiskal tudi porabske Slovence. Minister Žekš si je sicer v Pavlovi hiši ogledal tudi stalno razstavo o štajerskih Slovencih in razstavo o Judih na Slovenskem. Župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš je dejal, da je sodelovanje z avstrijskimi sosedi dobro in da imata obe Radgoni tudi skupne projekte. Ti so ovrednoteni na okoli 120 milijonov evrov. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo v desetih letih uredili stari del mest v Gornji Radgoni in Bad Radkersburg, obrežje Mure in še nekatere stvari.