ODHOD ZADNJEGA VOJAKA JLA IZ SLOVENIJE

Predsednik Türk podprl veterane vojne za Slovenijo, ki so prizadeti zaradi ukrepov vlade...
Radenci – V hotelu Radin v Radencih se je kakšnih 500 veteranov vojne za Slovenijo ter njihovih gostov, udeležilo posebne slovesnosti, katero so ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije, pripravili Zveza policijskih veteranskih društev Sever (PVDS), ZVVS in občina Radenci. Na slovesnosti, kjer bi se morali veseliti so je bilo jasno, da so veterani vojne za Slovenijo prizadeti in se ne strinjajo z ukrepi iz zakona za uravnoteženje javnih financ, kar so jasno sporočili na slovesnosti v Radencih. Pri tem jih je podprl tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je v Radencih bil slavnostni govornik. Türk je v svojem nagovoru med drugim dejal, da se s ponosom in samozavestjo spominjamo dneva, ko je slovenska država dokončno postala suverena, razmere, v katerih smo se znašli danes, pa vse bolj zahtevajo odgovore na številna vprašanja.
Aktualni predsednik in predsedniški kandidat je dejal, kako razume razočaranje vseh veteranov, ki se leta 1991 niso spraševali kako in kaj, temveč so se odločili za obrambo svoje komaj nastale države. „Razumem vaše razočaranje tako ob načinu odvzema tistega, kar je vam pomenilo priznanje in zahvalo za vašo odločitev, za vaše odrekanje, za vašo trajno pripravljenost žrtvovanja za domovino. In zato tudi danes ponavljam in želim povedati z veliko jasnostjo: vlada in državni zbor nista storila prav, ko sta z zakonom o uravnoteženju javnih financ ustvarila nevarnost diskriminacije. Storjena je bila krivica in krivice je treba popravljati“, je poudaril predsednik Türk, ki je predvsem pozval Državni zbor, da naj svojo napako nemudoma odpravi.
Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVZS) Ladislav Lipič je pred slovesnostjo predstavil poziv obeh veteranskih organizacij v zvezi z ZUJF in dejal, da jih je prekomeren poseg v pravice, ki so bile do danes izraz zahvale in priznanja republike Slovenije veteranom, prizadel. Kot je dejal, so bili vedno pripravljeni deliti usodo državljanov, vendar prejemki vojnih veteranov ter žrtev vojn ne bi smeli biti socialne narave. Veterani predlagajo, naj bo ukrep začasen, dokler se BDP ne dvigne za 2,5 odstotka, sicer bosta glavni zbor in skupščina obeh veteranskih organizacij odločali o pridružitvi javnim manifestacijam proti ukrepom vlade. Vse skupaj je podprl tudi gostitelji, podžupan občine Radenci Janez Konrad, ki je tudi veteran, saj je v času vojne bil član takratne milice.
Sicer pa je v okviru slovesnosti, katero je moderiral še en veteran vojne za Slovenijo, Dušan Zagorc, v kulturnem programu nastopil Orkester Slovenske policije z vokalisti. Celotna prireditev se je sicer začela že prej s položitvijo venca ob spominskem obeležju v Radencih (Janez Konrad, Niko Brus in Ciril Magdič), ter zasaditvijo treh spominskih dreves v parku Radenci (predsednika obeh veteranskih združenj Molan in Lipič).