Marjan je s pomočjo prijateljev ujel svojo največjo trofejo

„Ponovoletni som“ je meril kar 236 centimetrov in tehtal 79 kilogramov.

    Na severovzhodu države je očitno zelo veliko rib, zlasti somov, ki sodijo med velikane oz. trofeje, katere strastni ljubiteljski ribiči z velikim zadovoljstvom čakajo tudi več ur, celo več dni, kar se je potrdilo tudi v minulih tednih in mesecih. In potem, ko je pred Rudi Pavlin, na Šmartinskem jezeru ulovil soma, ki je tehtal 84 kg in meril 248 cm, ter ko je Damjan Košič v Gajševskem jezeru, ulovil prav tako kapitalnega soma dolgega 217 cm, ki je tehtal 75 kg, je v jezeru – ribniku Radehova pri Lenartu v Slovenskih goricah, ribič Sandi Sever, vsaj ko gre za težo, ulovil rekorderja. S pomočjo 31-letnega sina Valentina, ki je prav tako namakal v bližini, je namreč po hudem boju na suho potegnil mrcino težko kar 92 kilogramov, njegova uradna dolžina pa je 242 centimetrov. Toda, to ni bilo vse, kajti že prve dni novega leta se je sreča nasmehnila Marjanu Hamrušu iz Destrnika, ki je skupaj s prijateljem Andreasom Kardinarjem iz Lutvercev, nedaleč od Gornje Radgone, na Lancovem ribniku pri Sladkem Vrhu ujel soma dolgega 236 centimetrov in težkega 79 kilogramov.

    Tako sta praznično slavje in lenarjenje takoj po novoletnih praznikih, že 5. januarja, odlično izkoristila strastna ribiča Marjan in Andreas, dolgoletna člana RD Mura Sladki Vrh, oziroma RD Radgona, ki namakata že od malih nog. Najprej sta šla na sprehod ob reki Muri, kjer sta tudi malo namakala trnek, pozneje pa sta sprehodila do znanega Lenčevega ribnika, slab streljaj od Palome Sladki Vrh. Tudi tam je Hamruš, okoli 15. ure vrgel trnek v jezero, kaj kmalu pa je občutil, da se pripravlja „nekaj velikega“. In dejansko, začel se je hud boj dveh ljudi proti eni močni in trofejni ribi. „Res, česa takega še nisem doživel, čeprav že desetletja ribarim. Ujel sem veliko lepih in trofejnih rib, a to je nekaj povsem drugega. Brez pomoči Andreasa in še domačina Venčeslava Janžekoviča, ki je s sinom Lanom naključno bil na sprehodu, to mrcino nikoli ne bi potegnil na suho. Po kakšnih 45 minutah, ko je tema objemala desni breg reke Mure, smo s skupnimi močmi uspeli in sem ponosen na svoji največji trofeji“, nam je po svojem zgodovinskem dosežki razlagal Marjan Hamruš, ki gotovo nikoli ne bo pozabil na začetek letošnjega leta, in svojega trofejnega soma, katerega meso bo končalo na mizi, ko se bo lahko malo več družilo.

    Noben lastnik ribnika namreč nima rad takšnih velikanov, ki požrejo veliko manjših rib. Sicer pa so poznavalci prepričani, da je v tem ribniku še kar nekaj, tudi večjih somov, ki pa lenarijo na dnu jezera in ne primejo za vabo. Za hrano jih ne skrbi, saj si brez težav ulovijo druge ribe. Prav zaradi tega, čeprav ribiči običajno lovijo po načelu ujemi in spusti, tega soma niso vrnili v vodo. Ne le zato, ker je trofeja, ampak je pri tej velikosti postal največji plenilec v jezeru, kjer sicer živi okoli deset različnih vrst rib. In ni potrebno poudarjati, koliko rib mora pojesti, da je takšna mrcina sita. Som je sicer največja sladkovodna riba, ki lahko zraste tudi nad tri metre v dolžino in doseže preko 100 kilogramov teže. Prehranjuje se pretežno z drugimi ribami, zaradi česar jih lastniki ribičev nimajo radi, pogosto pa tudi z mrhovino ali celo vodnimi pticami.

    Kakorkoli že, zapisano bo ostalo, da je 236 cm dolg in 79 kg težak som, ki ga je ulovil Marjan Hamruš, rekorder Lenčevega ribnika, ob tem je med največjimi somi ujetimi v Sloveniji doslej sploh. Prijatelja ribiča pa sta hkrati dokazala, da tudi dokaj mrzlo, zimsko vreme in povrhu korona virusne ne motita prave ljubitelje ribolova in namakanja.