Mladi Radenčani proti Atleticu, Interju, Sparti

Desetletniki NK Slatina gredo na dunajski „Champions Trophy 2019“.
Čeprav Nogometni klub Slatina iz Radencev sodi med mlajše pomurske in slovenske klube, saj deluje šele 26. leto (od 1993), se v klubu lahko pohvalijo z lepimi tekmovalnimi dosežki. Tako je članska ekipa Slatine v sezoni 2018/19 bila blizu naslovu v Pomurski nogometni ligi, a so zadovoljni tudi s 3. mestom, ki jih ohranja v 4. ligi. Še bolj kot to pa so v klubu z okoli 150 članov, nogometašev vseh starosti, poleg članske ekipe, še selekcije: U-19, U-13, U-11, U-9, U-7 in U-5, ponosni na svojo nogometno šolo, kjer nastajajo številni vrhunski nogometaši. In niso redki mladci, ki so že člani eminentnih slovenskih prvoligaških klubov, z NK Mariborom na čelu, ter tudi v tujini, kjer se denimo 10-letnemu Amadeju Filipčiču odpirajo vrata zagrebškega Maksimirja, oz. tamkajšnjega NK Dinamo, kamor že hodi na treninge. Ravno zaradi ustvarjanja dobrih nogometašev in vzgoje mladih fantov tudi izven nogometnih igrišč, je leta 2012 bila ustanovljena nogometna šola NK Slatina. Že od začetka jo je vodi Izidor Klemenčič, zraven pa so še trenrji Dejan Podlesek, Žan Kavaš, Mitja Senčar, Uroš Hozjan (vratarji), Denis Ilješ in šele 16-letni sin vodje šole, Tai Klemenčič.

V šestih selekcijah je okoli 110 otrok iz Radencev, Gornje Radgone, Kapele, Apač, Tišine, Svetega Jurija ob Ščavnici in celo avstrijske Radgone (Bad Radkersburga), zgodba zase pa so vseeno fantje, ki se sedaj stari 10 let in bodo v naslednji sezoni tekmovali v konkurenci U-11. Že od njihovih začetkov, ko so bili stari sedem let, jih vodi mladi ambiciozni trener Mitja Senčar, in sedaj so dosegli svoj vrhunec, pravzaprav izjemen uspeh. Popularni „Špartanci“, kot jih vsi poznajo so se namreč udeležili kvalifikacij za nastop na enem največjih in najmočnejših mednarodnih turnirjev v tej konkurenci „Champions Trophy 2019“, ki bo med 14. in 16. junijem na Dunaju. Na kvalifikacijskem turnirju v avstrijskem Neulengbachu so osvojili odlično 3. mesto in si s tem priigrali mesto na finalnem turnirju, na katerem bo nastopilo kar 128 ekip, praktično z vseh celin. Kot pove trener Senčar, so fantje na kvalifikacijskem turnirju prikazali veliko borbenost, disciplino in predvsem odlično igro, kar potrjuje tudi dejstvo, da niso izgubili niti ene tekme po rednem delu tekme. Tako so v polfinalu nesrečno izpadli po kazenskih strelih, kljub temu so hitro strnili svoje vrste in v tekmi za 3. mesto premagali odlično madžarsko ekipo Siófoki Bányász SE.

S tretjim mestom so si priigrali nastop na finalnem turnirju, kjer bodo nastopile svetovno znane ekipe kot so: Liverpool, Juventus, Atletico Madrid, Benfica, Crvena zvezda in še mnoge druge. In sedaj je že bil opravljen žreb skupin za finalni turnir Champions Trophy, kjer bo v skupinah po osem ekip igralo po sistemu vsak z vsakim. Po dve najboljši ekipi iz vseh skupin nato gresta na izpadanje naprej, ostale ekipe pa igrajo „repesaž“. Mladi Radenčani igrajo v skupini proti ekipam: Atletico Madrid (Španija), Hamilton Red Stars (Kanada), FC Sparta Brno (Češka) Inter Bratislava (Slovaška), FK Karaoke Beograd (Srbija), Deutsch Wagram in SV Pachern (oba Avstrija). Mladi radenski nogometaši, ki se od drugih razlikujejo tudi po špartanskih označbah na majicah sicer takšne uspehe dosegajo predvsem z dobrim delom in nastopi na številnih turnirjih in drugih tekmovanjih, ne le v Radencih in Pomurju, temveč po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Kot pove vodja nogometne šole Izidor Klemenčič je v ekipi vse na vrhuncu, od fantov in tehničnega vodstva, do odličnega sodelovanja staršev, pomoči sponzorjev, kjer je na prvem mestu radenska občina, zraven pa še podjetje Radenska. In kjerkoli nastopajo „Špartanci“ običajno pridejo med tri najboljše ekipe, le občasno so nekoliko nišje. Tajko je bilo na nedavnem turnirja Jana Oblaka v Škofji Loki, kjer so kljub temu, da so nastopili oslabljeni, odlično zaključili skupinski del tekmovanja, ter tekmo za med 16 najboljših. A brez dveh poškodovanih igralcev, so v osmini finala morali priznati premoč hrvaške prvoligaške ekipe HNK Rijeka, ki je slavila z minimalno zmago. „Fantje so kljub temu prikazali odlično igro in borbenost, ter dokazali, da se lahko kosajo tudi z velikimi ekipami“, pove trener Senčar, ki bo na Dunaj popeljal 17 mladih fantov, in sicer so to: Mai Hakl, Jan Fras, Gal Vršič, Amadej Filipčič, Jan Kolar, Jaka Zamuda, Anej Vertačnik, Lars Vogrin, Alen Balažic, Žiga Vrzel, Jan Mulec, Žiga Vrbnjak, Teo Budja, Timotej Pučko, Gal Wajs, Žan Štefanec in Svit Delak, ki sicer prihaja iz Ljubljane in uradno igra pri NK Olimpiji, a ker ima babico v deželi treh srčkov, in velikokrat pride na obisk, se pogosto pridruži vrstnikom iz Radencev.

O tem, da bi tudi tokrat končali med tremi najboljšimi ekipami, kot na dosedanjih turnirjih, v Radencih nihče niti ne sanja, a kljub temu obljubljajo, da se bodo borili kot se vedno, in tako častno in pošteno zastopali barve kluba, kraja Radenci in države Slovenije. Pogosto so tudi presenečanja možna, lahko pa se zgodi, da kakšni „skavt“ velikih evropskih klubov opazi kakšnega mladca iz NK Slatina. Mimogrede pa ne gre prezreti, da bodo na finalnem turnirju na Dunaju, poleg NK Slatina, iz Slovenije nastopile še tri prvoligaške ekipe, in sicer NK Mura, NK Olimpija in NK Triglav Kranj, kateri niso marali igrati kvalifikacije.