VSTRAJNOST BALOHA SE JE IZPLAČALA

V Termah 3000 padli kar trije novi svetovni rekordi v kolesarjenju. Doseženi so svetovni rekordu v kolesarjenju na miljo, dve milji ter v neprestani 12 – urni vožnji ...
Slovenija je ob letošnjih prvomajskih praznikih osvojila kar pet svetovnih (in Guinnessovih) rekordov. Po enega smo dobili v Boštanju (za kres) ter Ljutomeru (na enem mestu so zbrali največ starodobnih vozil), kar trije pa so pripadli enemu najboljših svetovnih ekstremnih kolesarjev Marku Balohu. Omenjenemu 39 – letnemu Ljubljančanu je namreč prav na svetovni dan astme, 1. maja 2007, v Termah 3000 v Moravskih Toplicah postavil nov svetovni rekord v vožnji na čas. Ob neprestani 12-urni vožnji je Baloh kar za 30 km prekoračil dosedanji rekord Američana Toma Niemana, ki tako sedaj uradno znaša 458,8 km. Rekord so budno spremljali tudi sodniki Mednarodne zveze ultra maratonskih kolesarjev UMCA. Baloh je obenem presegel tudi dosedanja rekorda v vožnji na 100 in 200 milj.
Po večmesečnih napornih pripravah je Marku Balohu, slovenskemu ekstremnemu kolesarju, v torek med 6. in 18. uro znova uspel izjemen dosežek. Svetovni rekord v 12-urnem kronometru, ki ga je leta 1995 postavil Američan Tom Nieman in je do danes znašal 428,8 prevoženih kilometrov, so poskušali podreti že mnogi. Baloh, ki je svojo vrhunsko formo dokazal že lani z drugim mestom na Dirki preko Amerike (Race Across America – RAAM), je na svetovni dan astme, 1. maja, ta rekord prekoračil za kar 30 km. Rekord, ki ga priznava tudi Mednarodna zveza ultra maratonskih kolesarjev UMCA sedaj uradno znaša 458,8 km (povprečna hitrost 38,23 km/h). Istočasno sta padla tudi rekorda v vožnji na 100 milj (rekord je bil dosežen s časom 4 ure, 1 minuta in12 sekund) in 200 milj (nov rekord postavljen s časom 8 ur, 17 minut in 55 sekund). »Na trasi, ki smo jo začrtali v 17,5-kilometrskem krogu okrog Term 3000, se je danes dogajalo marsikaj. Od močnega prsnega vetra, do pobega pred razjarjenim psom in precej zdelane asfaltne podlage, sem vseeno uspel doseči nov svetovni rekord v 12-urnem kolesarjenju, ki je bil moj osnovni cilj; v enem poskusu pa sem osvojil celo tri nove rekorde. Poleg postavljanja rekordov je bil to tudi preizkus pred bližajočo se ultra-maratonsko kolesarsko Dirko okrog Slovenije. Vesel sem, da sem rekord postavljal prav okrog Term 3000, kjer namenjajo promociji kolesarstva veliko pozornost. Hvala vsem, ki ste me spodbujali in tistim, ki ste podprli ta projekt. Ni bilo lahko, vendar mi je tudi z vašo pomočjo uspelo,« je po prihodu v ciljni prostor povedal Marko Baloh, ki se bo očitno tudi na Dirki okrog Slovenije, z Juretom Robičem in drugimi maratonci, podal v boj za sam vrh.
Postavljanje svetovnega kolesarskega rekorda v kronometru je bil krovni dogodek v sklopu tridnevnega dogajanja, ki so ga za ljubitelje kolesarjenja priredili organizatorji, Panonske terme, ki združujejo pet termalnih središč v severovzhodni Sloveniji in delujejo v Poslovni skupini Sava, Kolesarsko društvo Team 753 in društvo Astma & Šport. Že pred tem, v ponedeljek, 30. aprila, je v dvorani hotela Livada Prestige potekal strokovni posvet z naslovom Astma – bolezen sodobne družbe, kjer so udeleženci, mag. Matjaž Turel, dr. med. s Kliničnega centra v Ljubljani, Bojan Korošec, dr. med. iz Panonskih term, dr. Milan Hosta, predsednik društva Astma in šport, izpostavili predvsem pomen nadzora nad astmo in poudarili da smo Slovenci še vedno premalo ozaveščeni o astmi ter polni stereotipnih predstav, ki jih je s svojo življenjsko zgodbo astmatika in vrhunskega športnika ovrgel prav Marko Baloh.V ponedeljek pa je Marko Baloh na potopisnem predavanju govoril o zanimivih izkušnjah in občutjih z Dirke preko Amerike 2006.
Prvomajski kolesarski spektakel v Termah 3000 je spremljal bogat spremljevalni program, od animacije za najmlajše, preventivnih delavnic za astmatike, lutkovnih predstav, bogatih nagradnih iger, predstavitvijo najboljših koles na tržišču, do predstavitve lokalnih obrti na stojnicah. S ciljem promovirati zdrav in aktiven način življenja so Panonske terme, eden od pokroviteljev kolesarskega spektakla, z bogato ponudbo aktivnih počitnic gotovo prava destinacija tudi v poletnih mesecih.