GOBARJI SO SI SAMI KUHALI GOBOVE DOBROTE
V Negovi pripravili 20. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2013; Prišlo je več kot 250 udeležencev in udeleženk, gob pa je bila nad 100 kg...
Medtem, ko večji del letošnjega poletja gobarji vsaj na skrajnjem severovzhodu države, niso imeli veliko sreče z gobami, jim je jesenski čas prinesel veliko veselja. Gozdovi so namreč postali zelo radodarni z gozdnimi lepoticami. Zato lahko v gozdovih Pomurja in Slovenskih goric tudi v teh oktobrskih dnevih lahko srečamo mnoge ljubitelje gob in gobarjenja. Na njihovo veselje „jurčki, šampinjoni, lisičke, marele… in drugi gobarski prijatelji“ še kljub ohladitvi ozračja še vedno prihajajo na površje. In v to so se prepričali tudi radgonski obrtniki in podjetniki, ki so prvo oktobrsko soboto, imeli svojo tradicionalno prireditev, in sicer že 20. gobarski piknik.
Tako so gozdovi v Negovi in njeni okolici spet bili v znamenju tega tradicionalnega druženja, ki je postal ena najbolj množičnih tovrstnih prireditev, ki vsako leto pritegne veliko število udeležencev. In čeprav so še ponekod potekale vinske, ob tem pa je bilo v okolici veliko različnih prireditev in dogodkov, je v Negovo prišlo več kot 250 ljubiteljev gob, narave, zdravja in druženja, ne le z radgonskega območja, temveč tudi cela ekipa medicinskih sester, fizioterapevtov in zdravnikov s Kardiokirurškega oddelka UKC Maribor. Ob tem je prišla še ekipa iz okolice Nove Gorice ter še mnogi posamezniki, poslovni partnerji in prijatelji radgonskih obrtnikov, iz cele Slovenije in tudi iz tujine.
Organizatorji iz Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, ki so se znova odlično izkazali, so bili zadovoljni, da se je tudi letos po negovskih gozdovih potepalo takšno število obrtnikov, podjetnikov, njihovih poslovnih partnerjev in gostov, družinskih članov in drugih. Skoraj vsi, ali pa vsaj velika večina njih pa je bilo zelo zadovoljno tudi z nabranimi gobami, saj teh je bilo zelo veliko, vsaj za trikrat več kot na enakem lanskem dogodku. Nabrali so skupno nad 100 kilogramov gob in skoraj polovico so porabili, da so skuhali več deset litrov odlične gobove juhe, katero so prisotni, skupaj z ajdovimi žganci, dobesedno razgrabili.
Vse skupaj pa se je tako kot vedno začelo že zgodaj zjutraj, in končalo pozno zvečer (za nekatere celo v zgodnjih nedeljskih urah) ob Lovskem domu Negova. Udeleženci so se, po jutranjem okrepčilu, na zbirnem mestu, odpravili v gozd, in opoldan so prišli nazaj, ko je sledilo »dekoriranje in aranžiranje« nabranih gob za poznejšo razstavo in ocenjevanje. Po kosilu z žara in »volu z ražnja«, je sledil simpozij na katerem je o gobah spregovoril priznani strokovnjak Jože Mesarec iz Maribora. Prav on je tudi prebral užitne gobe, katere so prisotne ženske potem očistile in narezale. Nato je ekipa Darka Firšta, skupaj z ostalimi sestavinami, predvsem krompirjem, skuhala odlično gobovo juho, katera se je izvrstno prilegla z ajdovimi žganci. In v popoldanskem času, dokler je potekalo več zanimivosti, druženja in zabave ob prijetni glasbi, je bilo skuhane več deset litrov okusne gobove juhe. K sreči tudi letos gobe, čeprav so zraven bile tudi strupene mušnice, ki so jih seveda izločili, nikomur niso povzročile težav. To se namreč nikoli doslej ni zgodilo, čeprav nekateri nabirajo tudi neužitne gobe, ki jih kot rečeno pred kuhanjem pregleda strokovnjak. Omeniti pa tudi kaže, da je ves dan bila zraven tudi razstava zdravilnih zelišč in pripravkov iz njih, uglednega zeliščarja Andreja Coklina, ki je žal pomladi umrl, a sta ga nasledili hčerki Mateja in Tatjana ter soproga Slava. In tako, če bi gobe le komu škodovale, bi tukaj pomagala njegova zdravilna zelišča…