JURČKI RASTEJO TUDI DECEMBRA!
Sreča je spremljala gobarja Srečka.
Čeprav smo že v mesecu decembru in vsak dan pogledujemo proti nebu, ali nas bodo obiskale snežinke, je lepo obiskati bližnji gozd in sploh sprehoditi po naravnem okolju. Poleg, da s tem naredimo nekaj za svoje zdravje in počutje, naj tam pogosto čaka kaj lepega, pa tudi kakšno prijetno presenečanje, ki se koledarsko sicer ne ujema, a kljub temu. In nekaj sreče je med potepanju po gozdu na obrobju Apaške doline, le dober strelja od reke Mure in sosednje Avstrije, doživel tudi Srečko Cvetko iz Žepovcev. Kot ljubitelj narave in tudi gobar, se Srečko pogosto odpravi v gozd, zadnji dan v letošnjem novembru, v popoldanskem času, pa se je prepričal, da gobarske sezone še ni konec. „Res je, da na tem območju rastejo različne gobe, predvsem jurčki, toda večinoma poleti in jeseni, le redko pa je kdo našel tako lepega in zdravega jurčka praktično pozimi“, nam je povedal Srečko, ki bo gotovo vedel kako in kaj s tem lepim jesenskim gobanom.
Jesenski goban (Boletus edulis) je sicer zelo cenjena in užitna goba. V Sloveniji je zelo pogost in ima številna domača imena; npr. jurček, smrekovec itd. Klobuk ima lahko premer od 5 do 20 cm. Bet je užiten, bel in prav tako okusen kot klobuk. Trosovnica je bela. Uporabljamo ga lahko na vse možne načine. Raste v listnatih in iglastih gozdovih. Sploh pa so jurčki zagotovo najbolj znane in razširjene gobe, so kralji med gobami. To živilo je izredno bogato s selenom, antioksidantom, ki preprečuje delovanje prostih radikalov, krepi odpornost ter ščiti pred težkimi kovinami, s katerimi vsakodnevno obremenjujemo telo. Sto gramov teh gob vsebuje 50 mikrogramov selena, zato so zelo koristne za ljudi z obolenji srca in ožilja, saj selen zmanjšuje tveganje za srčni infarkt. Jurčki vsebujejo še niacin (vitamin B3), ki tudi varuje pred srčnim infarktom in pomirja, ter vitamin D, ki zavira vnetja in krepi kosti. Ne gre prezreti niti, da so gobe tudi sicer zelo bogate z rudninami, zlasti s fosforjem in kalijem, vsebujejo pa tudi precej cinka, bakra in železa ter nekaj natrija, kalcija, magnezija, mangana, kobalta, klora, flora, joda...