LENDAVČANI PRVI, SOBOŠKI ŽUPAN ČETRTI
Na 16. bogračijadi v središču Murske Sobote veliko kuharjev in degustatorjev...
V središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, pred hotelom Diana, je že šestnajstič močno zadišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju. Nekaj minulih let je omenjeno tekmovanje v kuhanju bograča potekalo celo na dveh prireditvah z dvema imenoma, Bogračiada (pred soboški Zvezdo ali pa na mestni tržnici) in Bograč fest (v okolici hotela Diana), in čeprav je na obeh prireditvah nastopalo tudi več kot 60 ekip, je bilo kar nekaj nevšečnosti, saj nekateri niso mogli tekmovati na obeh prireditvah, ob tem tudi obiskovalci niso bili na čistem kje naj se zadržujejo. Toda poslej več ne bo tako, kajti od letos, natančneje od sobote, 19. maja, poteka združena prireditev kot Bogračiada = Bograč fest. Hotel Diana je namreč blagovno znamko Bogračiada odkupil za 30.000 evrov. Diana je sicer ime Bogračiada kot blagovno znamko zaščitila že leta 2005, ker pa je štiri leta zatem iz stečajne mase hotela Zvezda-Diana prešla v last podjetja Zadnja minuta (lastnika Zvezde), se je odločilo za odkup.
In tako je v minulo soboto pred hotelom Diana v Murski Soboti potekala „enotna“ prireditev Soboški bograč fest = bogračiada, v katerem se je dvajset ekip dopoldne, dvajset pa popoldne pomerilo na tekmovanju v kuhanju bograča. Po zanimivem tekmovanju, ki ga je spremljalo veliko obiskovalcev, ki so bograč tudi poskušali, je zmagala ekipa iz svetovne prestolnice bograča – Lendave, in sicer Terme Lendava. Tudi drugo mesto je pripadlo slovenskim zdraviliščem, saj je podprvak postala ekipa Terme Dobrna, na tretje mesto pa se je prebila ekipa KZ Metlika PC Zvezda. Visoko četrto mesto je po oceni ocenjevalne komisije pripadlo ekipa Modri zbor, murskosoboškega župana Antona Štihca, peta pa je bila ekipa Turističnega društva Lipovci itd.
Samo tekmovalne v kuhanju bograče je ocenjevala posebna strokovna komisija, v kateri so bili kuharski mojster iz Ljubljane Slavko Adamlje, upokojena profesorica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Zdenka Tompa, in vodja tekmovanja za jedi v kotličku na Gostinsko - turističnem zboru Dušan Krivec. Ob tekmovanju so organizatorji pripravili še animacijski in spremljevalni program, v katerem je med drugim bil tudi prikaz domačih obrti in običajev s ponudbo izdelkov ljudske obrti, organizirali pa so tudi otroški kotiček za najmlajše. Ves čas prireditve in pozno v noč pa je za dobro volj skrbel ansambel Avantura s pevko Karmen. Med številnih presenečanji in gosti pa kaže omeniti, da so na prizorišče tekmovanja prišli tudi predstavniki Nogometnega kluba Mura 05, na čelu s trenerjem Antejem Šimundžo, njegovim pomočnikom Ferijem Ciferjem, športnim direktorjem Igorjem Celcem ter nogometašem Draganom Jeličem. Gostje iz Fazanerije so se najdlje časa zadržali pri svojih navijačih – black gringosih, čigava ekipa je tudi tekmovala v kuhanju bograča.